otrdiena, 2009. gada 29. decembris

Piparkūkas

Receptes autors nav zināms. It kā tika pieminēta calis.lv dalībniece, taču precīzi šo recepti tur neatradu. Tāpēc- paldies nezināmam autoram.
Vajag:
200 g sviesta
200 g medus
200 g cukura
ap 600 gr miltu (pēc vajadzības un situācijas:))
1 TK sodas
1 TK kanēļa
1 TK koriandra sēklu
10-12 krustnagliņas
1 TK kanēļa
½ TK rīvēta muskatrieksta
½ TK rīvēta ingvera
1/3 TK maltu melno piparu
½ TK malta kardamona
1 ĒK maltas kaltētas citrona miziņas
Gatavošana:
Sagrūst piestā visas garšvielas. Katlā likt sviestu, pusi cukura, medu un visas garšvielas. Sildīt uz lēnas uguns, kamēr neizkūst sviests. Citā katliņā iebērt atlikušo cukuru, sagaidīt, kamēr tas sāks kļūt tumšāks, pieliet trešdaļu glāzes ūdens, maisīt līdz cukura izšķīšanai (proti- izvārīt sīrupu).Medus masā akurāti iemaisīt sīrupu. Visu kopā uzsildīt, kamēr sāks vārīties. Sākt pievienot miltus, sajauktus ar sodu. Kad maisīt kļūs grūti, likt uz virsmas un turpināt mīcīt, pa drusciņai pievienojot miltus, kamēr mīkla nelīp pie rokām. Mīklai jābūt gludai, spožai. Pievienojot miltus, jābūt ļoti uzmanīgam, lai nepievienotu pārāk daudz- mīklai jāpaliek mīkstai un plastiskai!
Atdzesēt, plāni izrullēt, griezt un cept (200 grādos ap 5-6 minūtēm). Atdzesēt uz restes.
*Es taisu šo mīklu decembra sākumā, nolieku vēsā vietā ievilkties un cepu Ziemassvētkos.
Iespaidi: laba mīkla- smaržīga, plastiska, ne pārmērīgi salda, taisu to jau ne pirmo gadu.