svētdiena, 2013. gada 27. janvāris

sēņu pīrāgs un želeja

jūtu, ka man jau sāk šķelties spārni no svētuma, publicejot visādas veselīgas un sezonālas receptes:) Tātad ir pēdējais laiks parādīt, ka nekas cilvēciskais man nav svešs un manā mājā arī var nonākt šausmīgākais no visiem produktiem- MAJONĒZE. Tiesa gan, es nekad netaisu nekādus salātus ar to, taču mēdzu izmantot mīklas receptēs, mēdzu. Jāsaka, izvēlos es to ar maniakālu rūpību, pusstundu veikalā studējot un salīdzinot sastāvus. Tas notiek aptuveni 2x gadā, tāpēc līdz nākamai reizei stabili aizmirstu savas atklāsmes un viss sākas no gala.
Nu labi, nav svarīgi. Šo recepti ieguvu no savas draudzenes, kura apgalvo, ka pildīt to var gan ar kāpostiem, gan gaļu. Es taisīju ar sēnēm.
Vajag:
3 olas
0.5 gl majonēzes
1 gl krējuma
škipsna sodas
milti
Pildījumamam:
sēnes (man- saldētas dažādas)
sīpoli
1 ēk eļļas
Gatavošana:
Apcept sēnes ar sasmalcinātiem sīpoliem gandrīz līdz gatavībai- nu, 10 minūtes.
Sajaukt krējumu ar majonēzi un olām, sakult ar slotiņu. Bērt klāt miltus, kamēr konsistence kā mīklai mazajām pankūkām... nu, vai majonēzei.
Ieklāt cepamajā formā (lielā, ar malām- man 32 cm uz 20) cepamo papīru. Ieliet pusi mīklas, uzlikt pildījumu, uzliet otru pusi mīklas. Cept 180-200 C līdz gatavībai (kamēr izskatīsies zeltaini-gaišbrūns)
Komentāri: labs gan karsts, gan atdzisis. Tikai atdzisušu iespējams griezt kā pīrāgu. Samērā trekns, potams, bet nu ne ekstrēmi. Kaut kas vidējs starp omleti un pīrāgu, tāds kā suflē. Garšīgs!
Aveņu želeja ar avenēm

Mana bērna mīļākais deserts ir želeja. Parasta, pirkta, no Rimi. Optimāli, ja nopērku paciņu un pagatavoju (jo tā sanāk liela). Man ir šaubas- vai tas ir ļoti labs deserts, taču nekad nebiju aizdomajusies kaut ko ar to pasākt. Un te pēdējā žurnāla Goodfood numurā ieraudzīju šo elementāro uz skaisto ideju- izmantot saldētas ogas. 
Gatavošana: sabērt trauciņos saldētas avenes. Pagatavot pēc instrukcijas aveņu želeju (var vēl nedaudz cukura pievienot). Apliet, atdzesēt, ielikt ledusskapī. Gatavs!