sestdiena, 2010. gada 3. aprīlis

Biezpiena pasha

Pashas recepšu ir ļoti daudz, ļoti. Lielākā daļa ir jēlas un tāpēc man neder- nelietoju termiski neapstādātas olas. Otra daļa arī ir plaša, taču konkrēti šī recepte ir gadiem pārbaudīta un uzticama. Es to taisu vienmēr, pat gandrīz neievērojot vairs nekādus citus rituālus. Man ir uzdāvināta pareizā pashas formiņa, šogad īstais konuss. Recepte- Iris, cookschool.ru
Пасха царская (вареная)
Vajag: 1 kg biezpiena (sausa un trekna), 400 g skābā krējuma (normāla treknuma, ne 10%), 200 g sviesta (istabas temp.), 300 g cukura (es lietoju tikai damerara), 5 olas, 50 g mandeļu (es lieku 100 g), 50 g rozīņu (es lieku vairāk, turklāt kaltētas dzērvenes un aprikozes), vaniļas pāksts (tikai sēkliņas) vai esence (trešdaļa ampulas).
Gatavošana: Vispirms- divas laikietilpīgas darbības paciētīgajiem (piemēram- man:)). Rūpīgi izberzt biezpienu kopā ar sviestu caur sietu. Šo posmu izlaist nevar- ar blenderi nesanāks. Mandelēm noņemt miziņu- šo posmu var izlaist. Taču tas nav grūti- apliet mandeles ar verdošu ūdeni, pēc 10 min. miziņu var elementāri noņemt ar vienu kustību. Kārtīgi samalt mandeles.
Tad likt katlā ar biezu dibenu biezpienu ar sviestu, krējumu un olas, samaisīt. Likt uz nelielas uguns un sildīt līdz pirmajam burbulum. Momentā noņemt un strauji atdzesēt. Var uz balkona iznest vai arī- es lieku katlu izlietnē ar ledusaukstu ūdeni. Kad pilnībā atdzisīs- pievienot cukuru, vaniļas sēkliņas vai esenci, žāvētos augļus un mandeles. Apmaisīt.
Un tad likt vai nu speciālajā formā, izklātā ar 2 mitras marles kārtām, vai- jebkurā caurdurī vai sietā- izklātā ar mitras marles 2 kārtām. Palikt kaut ko apakšā, lai ir kur sulai notecēt. Un likt ledusskapī uz diennaki. Nevajag satraukties, ka masa ir šķidra- viss būs labi:) Ja tomēr uztraukums ir par lielu- var likt vēl vienu marles kārtu:) Es taisu piektdienā uz svētdienu. Ar katru dienu labāka. Var stāvēt nedēļu ledusskapī.
Iespaidi: esmu dažādas pashas taisījusi- šī ir izcila. Daudz labāka par jebkuru desertu vai sieriņu "Kārums":) Tai r tāda sarežģīta pusmarcipāna tekstūra- nevar aprakstīt.