piektdiena, 2014. gada 28. novembris

ķirbja-siera krēmzupa ar asiem grauzdiņiem

vispirms par gauzdiņiem- tiem es iesaku Stokmann veikalā nopērkamo peperoni čiabatu. Dārga nav- ap eiro, un no tās sanāk izcili grauzdiņi- garšīgi un asi- nevis vienkārši dedzinoši, bet ar savu garšu. Ja tie nav pieejami, tad gan vajadzēs sajaukt eļļu ar maltu čili un pārslacīt maizi pirms grauzdēšanas (nu, asas maizes cepšanu nepiedāvaju, kaut gan arī variants:))
Tātad, viss pavisam vienkārši.
Vajag (2 l katliņam):
ķirbja gabals uz kādu kilogramu
pāris nelieliu sīpolu- var saldos, nevajag sarkanos
pāris daiviņas ķiploku
biobuljona kubiņš (dārzeņu)
"Dzintars" klasiskais vai cits kausētais siers (šim gan pieklājīgs sastāvs)
pāris kartupeļi
sāls, pipari, čili pipari (1/3 TK) 
grauzdņi no asas maizes (es cepu uz sausas pannas, mazas uguns)
1 TK sviesta
Gatavošana:
Katlā likt sviestu, kad izkusīs- gabalos sagrieztu ķirbi (pusolas izmēra:)), lielos gabalos sagrieztu sīpolu, nomizotus un sagrieztus kartupeļus, čili pulveri. Pāris minūtes pasautēt sviestā, apmaisīt. Pieliet karstu ūdeni (lai tikko nosedz dārzeņus), kad uzvārīsies- izšķīdināt buljonu. Vārīt, kamēr kartupeļi gatavi, sablenderēt. Pielikt sali, piparus, sieru, uzvārīt- viss.
Šķīvī piebērt grauzdiņus.