otrdiena, 2011. gada 25. janvāris

bulgura-turku zirņu salāti ar dārzeņiem

Bulgurs un turku zirņiir ļoti tradicionāls pāris tuvo austrumu receptēs- visdažādākos ēdienos un kombinācijās. Ja šie salāti tiek gatavoti no nulles, tad sanāk pārāk laikietilpīgi, taču man bija izvārīti turku zirņi un tad jau pārējais ir ātri. Kad es vāru šos zīrņus, tad uzreizi iepakojumu. Atdzesēju, sasaldēju un tad jebkurā laikā lietoju.
Vajag:
pusglāze pagatavota bulgura (var, protams, vienkārši pagatavota pēc instrukcijas)
liela sauja vārītu turku zirņu
5-7 tomātiņi čeriji, pārgriezt uz pusēm
pussīpols (labāk sarkanais), sagriezts plānās pusripās
sāls, pipari, pāris ĒK olīveļļas, pāris ĒK citrona sulas
sauja spinātu lapu
Gatavošana: visu sajaukt.
Komentāri: var pievienot pētersīļus vai kinzu, kumīnu, čilī piparu, gurķus, selerijas, papriku- kā svaigu, tā ceptu, ceptus baklažānus, var bulguru aizvietot ar kuskusu, pielikt klāt olīvas, svaigas piparmētras, ķiplokus, izmantot kādu smaržīgāku eļļu un noteikti kaut ko vēl.

burkānu bulgurs

tā ir Sirmā ideja, oriģinālā tika izmantots kuskuss. Receptes tekstu atrast nevaru,  taisīju aptuveni, vienalga paldies!
Vajag:
1 liels burkāns, sarīvēt uz rupjas rīves
kāda ĒK sviesta
sāls, pipari
pusglāze bulgura
glāze ūdens
Gatavošana:
Iesviestot cepamo foru, likt tajā burkānu, cept  cepeškrāsnī, 200 C aptuveni 10 minutes. Pielikt bulguru, cept vēl tik pat ilgi. Pielikt sāli, piparus, pārliet ūdeni (vai kādu dārzeņu sulu vai, iespējams, buljonu), likt cepeškrāsnī un gatavot līdz gatavībai. Es vēl beigās pieliku nedaudz sviesta.
Komentāri: es izmantoju bulguru no bioveikala, diezgan rupju. Nācās vēlreiz pieliet pusglāzi ūdens un kopējais laiks ar ūdeni bija kāda pusstunda.
Pats par sevi ēdiens ir ne pārāk izteiksmīgs, tas noder pie kaut kā daudz pikantāka. Es to gatavoju kā pamatu salātiem darba pusdienām. Ļoti ērti un garšīgi arī. Un dzeltenā krāsa janvāra beigās uzmundrina.