svētdiena, 2010. gada 10. oktobris

ķirbja rauši ar kazas sieru

Ķirbja un kazas siera salikumus testēt var līdz bezgalībai- nu, protams, ja sastāvdaļas garšo. Var arī nelikt kazas, taču tad jāpadomā- kas dos ķirbja un svaigā siera maisījumam vairāk garšas.
Mīkla (sklandu raušu mīklas recepte no žurnāla „Labu apetīti” 2008.gada numura)
*Šis daudzums paredzēts ļoti daudziem raušiem- kādiem 35-40, samazināju uz pusi450-500 g rupjo rudzu vai kviešu miltu (izmantoju vai nu tikai rudzu vai 50:50)
200 ml ūdens
50 g sviesta (manā gadījumā) vai cūku tauku
1 ĒK cukura
1 ola
sāls
Pildījums (20 raušiem)
200 g svaigā siera
200 g mīkstā kazas siera
2 olas
1 gl rīvēta ķirbja, viegli nospiest ar rokām lieko sulu
neliela bunte timiāna
asās vai saldās paprikas pulveris
Gatavošana:Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 200 C.
1. Miltus izsijā uz galda virsmas, vidu izveido bedrīti. Saplucini sviestu vai taukus, iesit olu, pievieno siltu ūdeni, kurā izšķīdināts cukurs un sāls, tad samīci stingru un labi veltnējamu mīklu. Izveltnē mīklu 2-3 mm biezā plāksnē, izspied 10 cm diametra apļus, krokojot uzloki 1.5 cm malu un liec uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru.
2. Pildījumam sajauc sierus, olas, ķirbi, timiāna lapiņas.
3. Pildi groziņus.
4. Pārkaisi ar aso vai saldo paprikas pulveri, izrotā ar timiāna zariņiem.
5. Cep 15-20 minūtes, kamēr skaisti zeltaini. Atdzesē uz restes (vai neatdzesē un ēd:))
Iespaidi: mans sapņa ēdiens. Nākamreiz pildījumu nedaudz pikantāku padarīšu- vairāk kazas siera un vēl piparus pielikšu. Un vēl piebilde- fotogrāfijā ir cita mīkla, mazāk veiksmīga, šoreiz nenofotografēju. Šo mīklu ik gadu cepu sklandu raušos un vispār tā ir ideāla. Taču iepriekšējās mīklas rauši tapa kaut cik saulainā dienā, bet ar šeit aprakstīto mīklu- tumšā vakarā.

jogurta meikers

Es nezinu, kā šī ierīce sauktos mūsu veikalos. Krievvalodīgajā internetā tā ir йогуртница. Mani izbrīna, ka šeit veikali nav ieinteresējušies par šo preci- Krievijā, Ukrainā kādus 3-4 gadus ierīce ir brīvi pieejama- turklāt ražo to arī Tefal.
Man ir šī, Severin.
Liekas, ka jau esmu uzzinājusi visu par tās plusiem. Strādā ideāli, cik zinu, nav dārga (varētu būt ap 20 latiem). Cilvēki min kā mīnusu, ka tai nav taimera un atslēgšanās mehānisma. Taimeris ar skaņas signālu varbūt arī derētu, taču atslēgšanās mehānisms, manuprāt, ir lieks, jo laiks var variēties. Telpā aukstāk, cits piens- cits rezultāts.
Komplektā ir 7 burciņas pa 150 ml- tātad, ideāli, lai izmantotu 1 l piena un 1 pamata jogurtu. Dažiem cilvēkiem ir ērtāk, lai nebūtu atsevišķu burciņu, bet viens trauks- ir arī tādi modeļi.
Ko dara? Uzsilda ielieto līdz 40-cik-tur grādiem un tur temperatūru līdz bezgalībai. Viss. Elektrību stipri nerij.
Cik ilgi? Jogurts tiek gatavots 5-6 stundas. Brīvdienā, kad jau atgriežos mājās pavisam, ieslēdzu un līdz gulētiešanai ir gatavs.
Sarežģītība: zero. Nu, man ne visai patīk mazgāt burciņas:) Pienu nekarsēju, burkas nesterelizēju- taču izmantoju sterilizēto pienu, lai to visu varētu nedarīt.
Ieguvumi:1. Neatkarība. Jebkurā laikā jogurts jebkurā daudzumā. 2. Jogurts bez piedevām ir daudz garšīgāks par Aktiviju, kura ir šķidrāka un skābāka. 3. Pašizmaksa- 0.56 par Rimi sterilizēto pienu, 0.45 - Aktivija bez piedevām. Tātad, vienas burciņas pašizmaksa-ap 12 santīmiem. Tālāk ieraugam tiek izmantots savs jogurts un vairs nav plusā aktīvija:). 4. Domāju,ka tomēr mazāk apšaubāmu piedevu.
Gatavošana:
Burciņas tīras, ar noņemtiem vāciņiem stāv ierīcē. Katlā ielej 1 l piena, uzsildi pāris minūtes, kamēr ir apmēram ķermeņa t (var to nedarīt, taču tad gatavosies ilgāk). Noņem. Pieliek veselu bezpiedevu aktīviju, rūpīgi samaisa. Salej burciņās, aivāko. Ieslēdz ierīci. Ej nodarboties ar citām lietām.
Gatavs būs tad, kad produkta virsma būs blīva- pēc izskata kā krējums. Tad jāliek ledusskapī- labāk līdz rītam.
Piedevas: cukuru var likt uzreizi, pie piena- esmu likusi cukuru, vaniļas cukuru, strūdeles piedevu (tā nosēžas lejā). Struktūru neietekmē, laiku varētu paildzināt par stundu. Pārējāas piedevas- augļus, riekstus, medu, ogas svaigas vai saldētas- pēc tam- vai nu pirms likšanas ledusskapī, vai nu- pirms ēšanas. Tā kā es jogurtu izmantoju ne tikai saldajā veidā, tad nelieku piedevas uzreizi.
Bonusi: princips ir tāds- ar ko raudzēsi, to arī saņemsi (darbojas tieši un tāpēc mans mēģinājums raudzēt ar lēto apšaubāmo alpenrozi deva nu ļoti nesimpātisku rezultātu). Tātad- var gatavot krējumu (tur gan būtu jārēķina pašizmaksa, jo pamatā ir saldais krējums), maconi un citus skābos piena produktus.