otrdiena, 2010. gada 4. maijs

Bērnu hamburgeri

Nevarētu teikt, ka esam lieli hamburgeru un tml. fani, bet uz pasaules pastāv bērnu svētki, kuros nemēģinu iebarot bērniem (it īpaši svešiem:)) selerijas kātus, bet gatavoju to, kas garšo visiem bērniem. Lieliska recepte-sanāk ļoti garšīgas bulciņas, turklāt cepu pāris nedēļas iepriekš, sasaldēju un tad vajadzības brīdī viss ir ātri un bez liekām pūlēm.

Avots- grāmata „100 самых лучших мини-закусок»

Sīkās hamburgeru maizītes

Vajag:
700 g kviešu miltu, kuriem piejaukti kādi 30 g mannas
1 ½ TK jūras sāls
50 g sviesta (atdzesēt un sagriezt kubiņos)
1-2 TK pūdercukura
400 ml silta piena plus nedaudz pārziešanai
15 g svaiga rauga vai 7 g sausa
1 istabas temperatūras ola (nedaudz sakult)
Pārkaisīšanai: kviešu milti, ķimenes, kumīns, sezams, magones, auzu pārlas, fenheļa sēklas (ar tām akurāti, nebūt ne visiem garšo)
Gatavošana:
Iebērt lielā traukā miltus un sāli (arī sauso raugu, ja to lietojat). Pievietot sviestu un saberzt ar rokām, kamēr maisījums atgādina sīkas drupačas. Pielikt cukuru, izveidot vidu iedobi. Ja tiek izmantots svaigais raugs- sadrupināt to nelielā traukā, pieliet 1-2 ĒK silta piena un kārtīgi samaisīt. Pieliet pārējo pienu un kārtīgi samaisīt. Miltu iedobē liet rauga maisījumu un sakultu olu. Akurāti piejaukt miltus, pakāpeniski savācot no trauka malām. Jāsanāk mīkstai un nelipīgai mīklai.
Izlikt mīklu un nedaudz pārkaisītas ar miltiem virsmas un mīcīt 10 minūtes, kamēr mīkla kļūs gluda, zīdaina un elastīga. Atkal likt mīklu traukā, nedaudz pārkaisīt ar miltiem, pārsegt trauku ar pārtikas plēvi vai mitru virtuves dvieli. Atstāt uz pusotru stundu, kamēr dubultosies. Izlikt uz virsmas un mīcīt vēl 2 minūtes. Plūkt maza valrieksta izmēra mīklas gabaliņus, veidot bumbiņas. Likt uz paplātes (izklātas ar cepamo papīru) tik tuvu, lai tās gandrīz saskartos. Pārsegt un atstāt uz pusstundu. Pārziest ar pienu un pārkaisīt ar jebkurām sēkliņām (var ne ar ko nepārkaisīt)
Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 200 C, cept 15 minūtes (pieklauvējot pie maizītes apakšas, skaņai jābūt tādai, it kā iekšā tukšs). Atdzesēt uz restes. Pārgriezt un likt to, kas paredzēts iekšā.
Cieši noslēgtā traukā var uzglabāt trīs dienas. Var arī sasaldēt- tad pirms lietošanas jāatkausē istabas temperatūrā un jāatsilda cepeškrāsnī 5 minūtes.

Hamburgeriem: sīkas kotletes (minūti apcept un tad pasautēt bez taukiem)+nedaudz tomātu mērces+ marinēta gurķa šķēle+ salāta lapa+mazs gabaliņš kausēta siera. Var arī sīpolu, taču bērniem to nelieku.


Un vispār ļoti neslikta grāmata- daudz recepšu un ideju; ērta; receptes visai realistiskas, nav manierīgas vai uzspēlēti izmeklētas, kas ieži gadās šādai tematikai.

The Boat That Rocked

Atkal rudens:)
Taču es atkārtoti skatos "Pirate Radio" un tas neuztrauc. Pirmo reizi kinoteātrī likās, ka pārāk izstieptas beigas un tml., lūdzu piedošanu par šādiem vārdiem:) Savā kategorijā- izcili burvīga filma. Gan smieklīga, gan aizkustinoša (nu, daļu, kas attiecas uz skumjām, ka neesi dzimis tur un tad, atstāsim). Manuprāt, pārsteidzoši kvalitatīvs izklaides kino. Un aktieri!
Un saundtreks ļoti labs, bez liekām banalitātēm.
Elenore un citas.