pirmdiena, 2011. gada 23. maijs

vienkārši siera mafini un vēl vienkāršāki salāti

Es zinu ģimenes, kurās pieņemts ārkārtīgi daudzveidot savu ēdienu- neatkārtot pat 2 dienas no vietas. Pilnīgi skaidrs, ka tas man būtu īsākais ceļš ja ne sajukt prātā, tad noteikti iegūt lielu naidu pret ēst gatavošanu. Jo daudzveidīgi es to daru sava prieka pēc, bet visos pārējos gadījumos mums ir monoēdiens nedēļām. Ģimenes tradīcija- mans tēvs jau gadus 40 brokastīs ēd rupjmaizi ar biezpienu. Pārējie ne labāki:) Un es ticu, ka trīs dienas- makaroni ar sieru, trīs dienas- ceptas olas ir ok vakariņas mazam zēnam, ja klāt pievieno pietiekami daudz graužamo sezonālo dārzeņu. Nekas pagaidām neliek domāt, ka kļūdos. Es saprotu, ka vismaz gadu neesmu darba dienā brokastīs ēdusi neko, izņemot 2-3 siermaizes. Un tā tālāk. Tas man dod sajūtu, ka šai dzīves jomai varu pievērst tieši tik daudz uzmanības, cik gribu. Pašlaik- ļoti, ļoti maz. Kāpēc šis ievads? (nu, neskaitot to, ka varu te izvērsties netraucēti:). Tāpēc, ka esmu atklājusi jauno kāpostu burvību un kā jebkurš neofīts vēlos nest savu jauno mācību tautās. Jo- varat neticēt- līdz šim nekad nebiju ēdusi svaigu jauno kāpostu salātus. Uz doto brīdi ēdu tos 1-2 reizes dienā nu jau aptuveni trīs nedēļas. Un neapnīk, kā jau atkarība.
Tātad,  Jauno kāpostu salāti ar citiem dārzeņiem

Vajag:
1/4 nelielas galviņas jauno kāpostu, sagriezt ļoti plāni (kā latviski apzīmē šo darbību? krieviski tas būtu шинковать)
5-6 čerija tomātiņi (jā-jā, es zinu, ka vietējo vēl nav, taču mana reliģija ļauj ēst tos maijā, kad Izraēlā jau ir entā raža), pārgriezt uz pusēm. Var arī parasto, lielo tomātu sagriezt mazos gabaliņos.
1/3 garā gurķa, nomizot, sagriezt
zaļumi- pētersīļi, dilles
var arī vairākus redīsus vai kādu salātu vai spinātu lapu
šķipsna rupjās sāls, man- ar kaltētiem garšaugiem un pipariem
1 ĒK eļļas
Gatavošana: visu sajaukt.
Komentāri: izcili. It īpaši kāpostu un tomātu kombinācija.

Mafiniem nav nekāda sakara ar salātiem, es tos pat kopā neēdu. Vienkārši ledusskapī bija daži mikroskopiski siera gabalu pārpalikumi, bet ēdiena neizmešana ir viena no manām interesēm.

Vajag (11 nelieliem):
160 g miltu
1 TK cepamā pulvera
100 g rīvēta siera
160 g jogurta bez piedevām
2 olas
60 g kausētā siera
sēkliņas pārkaisīšanai (tās es neskaitu pie sausajiem un slapjajiem)
Gatavošana:
Uzkarsēt cepeskrāsni līdz 185 C.
Sajaukt visas sausās sastāvdaļas. Atsevišķi sajaukt visas slapjās. Akurāti sajaukt pirmo ar otro, kamēr nav sausu miltu. Likt silikona formiņās (vai iesviestotās citās). Pārkaisīt ar sēkliņām. Cept aptuveni 30 minūtes, kamēr skaista zeltaini-brūna krāsa.
Komentāri: karsti un silti- ļoti garšīgi, otrai dienai atstāt nav vērts. Neiesaku arī utilizēt tajos zilo sieru.