ceturtdiena, 2009. gada 4. jūnijs

Ceļojošās pils muzikālā tēma

Kā jau pienākas bilingvālai sākumskolnieka mātei, biju visai kompetenta animācijas filmu jomā- Disnejs, Pixar, vecās krievu un Tatarskis, internetā klejojošie sīkmākslinieki u.t.t. un tml. Ir lietas, kuras skatos vienmēr, kad skatās dēls, ir tadas, kuras neskatos nekad.
Un tad ieraudzīju pirmo anime- Gariem līdzi. Nu, faktiski jau labi, ka ne pusaudža vecumā- laikam nespētu atgūties:) Bet no otras puses- tagad varu pienācīgi novērtēt un izbaudīt. Un saprast, kāpēc pasaule sajuka prātā no Hajao Mijadzaki. Jo viņš ir ģēnijs.
Bet vēl arī mūzika.
http://www.youtube.com/watch?v=Zx0BS4jB53U&feature=related

Lietainās dienas maize. Fougasse.

Recepte no žurnāla „Garšīgs” 2.numura

Vajag:
450 gr miltu
15 gr svaigā rauga
1 TK rupjā sāls
50 ml olīveļļas un nedaudz apziešanai
250 ml remdena ūdens

Gatavošana:
Izsijāt miltus. Pievienot sāli. Izveidot miltos iedobi, iedrupināt tajā raugu, akurāti ieliet ūdeni un eļļu. Sajaukt līdz viendabīgumam, izlikt uz darba virsmas un mīcīt ilgi- kādas 10 minūtes (tas ir principiāli), dažas reizes stipri atsist mīklu pret darba virsmu. Savelt bumbu, pārklāt ar dvieli un atstāt apmēram uz stundu- kamēr dubultosies.
Mīklu vēlreiz apmīcīt. Šajā posmā var pievienot garšaugus vai citas piedevas.Sagatavot paplāti. Mīklu sadalīt uz pusēm, izveidot ovālus plāceņus apmēram pirksta biezumā. Ar šķērēt vai žileti iegriezt malās, imitējot lapas dzīslas. Atstāt uz pusstundu. Pirms cepšanas pārkaisīt ar sāli. Cept 200 grādos apmēram 15 minūtes.


* Laba maizīte, nākamajā dienā arī mīksta un smaržīga

Lietainās dienas maize. Baltmaize un sēklu maize.

Baltmaize
Avots- Lilia no cookschool.ru
Vajag:
500 g kviešu miltu
250 ml ūdens
40 ml eļļas
1 ĒK sāls
1 ĒK cukura
12 g svaigā rauga
Gatavošana:
Raugu izšķīdināt siltā (35 grādi) ūdenī, pievienot cukuru un 100 g miltu, atstāt sil`ta vietā uz pusstundu, kamēr nerodas daudz burbuļu. Izsījāt pārējos moltus ar sāli, pievietot rauga massai, pievienot eļļu. Mīcīt, kamēr mīkla ļoti gluda un elastīga. Pārklāt ar plēvi, atstāt uz pusstundu.
Izveidot garenu kukuli, nolikt uz paplātes, kas pārkaisīta ar miltiem, atstāt uz kādām 40 minūtēm- kamēr dubultosies. Nedaudz pārkaisīt kukuli ar miltiem, krusteniski iegriezt ar žileti. Cept 200 grādos 30-40 minūtes. Ja maize ir gatava, pieklauvējot pie tās apakšas, skaņa būs tukša un dobja.

Mana variācija:
Baltmaizi lietojam reti, tāpēc pilnveidoju recepti, lai tā vairāk atbilst manai gaumei. Tagad tā ir ideāla:):
No 500 gramu miltu apjoma (3 glāzes+ĒK ar kalnu) vienu glāzi aizvietot ar šādu maisījumu:
Pusglāze- kviešu klijas, vēl pāris centimetru- linu klijas, pārējais- sēklu maisījums (lina, ķirbju, saulespuķu), var arī dažus valriekstus.

Lietainās dienas maize. Panini bianchi.

Šodien vēl nav iestājies maksimālais drēgnums, bet nu jau ir tuvu. Un lietainā dienā cept maizi ir daudz patīkamāk nekā saulainā, to es varu apgalvot pavisam kompetenti:)
Panini bianchi (maizes bulciņas)

Avots: IRIS no cookschool.ru
Vajag 10 bulciņām:
500 g miltu
25 g svaigā rauga
200 ml ūdens
100 ml silta piena
3 ĒK olīveļļas
0,5 TK sāls
Gatavošana:
Raugu izšķīdināt siltā pienā. Traukā likt miltus, rauga masu, ūdeni, olīveļļu, sāli un mīcīt, kamēr mīkla gluda un elastīga. Mīklu pārklāt un atstāt uz 1,5- 2 stundām (apjomam jāpalielinās divreiz). No mīklas gabaliņas savelt strēmeli, salikt uz pusēm un savīt galus. Var arī sasiet mezglu vai pīt bizītes. Maizītes likt uz paplātes, kas ieziesta ar sviestu un pārkaisīta ar miltiem, pārklāt un atstāt uz stundu. Pirms cepšanas pārkaisīt ar miltiem. Cept iepriekš līdz 200 grādiem sasildītā cepeškrāsnī 10-15 minūtes (līdz zeltainai krāsai).