pirmdiena, 2011. gada 17. oktobris

plūmju sviests/džems/повидло

gandrīz jau par vēlu rakstīt šo recepti, taču varbūt tomēr. Ļoti, ļoti laba, žēl pazaudēt. Nezinu, kāpēc sviests- angļu valodā par bateru dažreiz sauc to, ko mēs uzskatām par krēmu, džemu un tml. Nav svarīgi, burvīgs veids izmantot un pārstrādāt plūmes. Nu, vienīgi- laikietilpīgs. Taču es darīju citas lietas, dažreiz pieskatot un viss bija labi.
laperla-foto.livejournal.com, oriģinālā M.Stjuartes recepte.
Vajag:
1.5 kg plūmju
225 g cukura
3/4 TK kardamona
1/2 TK kanēļa
Gatavošana:
Sadalīt plūmes uz pusēm, izņemt kauliņu, nemizot, sagriezt 3-4 cm gabalos. Likt katlā, pieliet 1 glāzi ūdens, piebert cukuru. Vārīt uz nelielas uguns ap 20 minūtēm. Rūpīgi sablenderēt līdz biezeņa konsistencei. Likt atpakaļ  katlā, pielikt garšvielas, vaŗīt uz ļoti mazas uguns, bieži apmaisot, kamēr nesabiezēs. Kādas 2.5 stundas.
Atdzesēt. Uzglabāt ledusskapī.
Iespaidi: ļoti laba lieta. Lēni karsētas plūmes izcili saglabā smaržu. var pildīt sterilās burkās un uzglabāt ilgstoši. Es vienkārši ieliku ledusskapī.
Apjoms vārot būtiski samazinās, brīdinu.