pirmdiena, 2014. gada 16. jūnijs

ideālie макароны по-флотски/makaroni flotes gaumē

vai arī jums ir zināms cits nosaukums? Man nav, tāpēc pagaidām būs tāds.
Šis ēdiens, protams, nevar tikt uzskatīts par pārāk veselīgu- gaļas un miltu savienojums. Taču tas ir vienkāršs, ātrs, garšīgs un to ēd bērni. Tadi 13-gadīgi puikas, kas pavada ārā 8-9 stundas ārā un tad viņiem vajag ceptu ziloni. Un nekādas ne pupiņas un gurķīšus. Un līdz ar to, ka mans bērns ēd tikai maltu gaļu un cepeškrāsns man pašlaik nav pieejama, meklēju izeju.
Un nepārspīlēsim arī- tauku daudzums neliels, par ilgstošu cepšanu eļļā arī nav runas.

Es nonācu pie ēst gatavošanas ne tā, kā normāli cilvēki- caur vecāku ģimeni, bet savādāk, un situācija ir tāda, ka es protu simts veidos izcept siera kūkas un pagatavot daudz sarežģītu un eksotisku ēdienu, taču neprotu elementāras lietas- tādas, ko pati ēdu skolas gados. Protams, makaronus flotes gaumē var pagatavot bez receptes, taču kā jau ļoti daudziem klasiskajiem ēdieniem- tiem ir visai konkrētas proporcijas.

Un te es atradu krievvalodīgajā tīmeklī pavāri. Nevis blogeri, kā es, bet pavāri. Un nevis TV vai restorāna pavāri, bet tādu, kas 20 gadus strādājusi kafejnīcās un kurai patīk tas, ko viņa dara. Un atsauksmes liecina- šī ir īstā.
Un tagad es taisos gatavot pēc viņas receptēm dažus pamata ēdienus un paskatīties- vai ir labi un vai tas atrisinās pusaudža ēšanas specifiskās prasības (daudz, sātīgi, vienkārshi un veselīgi).

Ak jā, pavāre- viņas lapa. Tur ir arī fotorecepte, ja vajag.
Vajag:
400 g makaronu (sausā veidā, radziņi)
400 g liellopa gaļas (man bija jauktā, labāk, protams, liellops)
100 g sīpolu (3 mazi), sagriezt plānos pusgredzenos
2 ĒK tomātu pastas***
4 ĒK eļļas*
2.5 TK sals
1/2 TK maltas paprikas**

*es izmantoju 1 ĒK. Ne tāpēc, ka neuzticos receptei, bet tikai tāpēc, ka zinu- mūsu gaumei vairs tāds daudzums neatbilst.
** man vienmēr prasās asums, pieliku vēl ievērojami daudz maltu piparu maisījuma
*** es liku Pūres tomātu mērci ar ceptiem ķiplokiem, ļoti labi derēja

Gatavošana:
Uzvārīt 2 l ūdens, pielikt 2 TK sāls, izvārīt makaronus saskaņā ar instrukciju.
Likt caurdurī, tad atpakaļ katlā.
Uz pannas eļļā uz mazas uguns apcept sīpolus līdz gatavībai, pārlikt trauciņā, tajā pašā pannā likt malto gaļu, cept, drupinot ar lāpstiņu, kamēr pilnībā mainīs krāsu (uz gaišbrūnu). Minūtes 10, domāju. Pielikt vēl 1.5 TK sāls, piparus, sīpolus, tomātu pastu, cept 2 minūtes, sajaukt ar makaroniem. Viss.