piektdiena, 2010. gada 26. novembris

Auzu pārslu maize ar timiānu

Tās, protams, ir maizītes, taču tāds ir nosaukums no „Garšīgs” 1.numura. Viena no labākajām un manām vismīļākajām receptēm, kuras uzzināju no šī nu jau nelaiķa žurnāla. Maizītes ir nevis vienkārši ļoti garšīgas, tām ir daudz svarīgāka īpašība- tās ir gatavojamas vakarā un no rīta tikai jāsaveļ bumbiņas un jācep. To es varu. Atšķirībā no pilnvērtīgas rīta gatavošanas. Receptes atstāstījums maniem vārdiem.
Vajag:
300 g kviešu milti
100 g auzu pārslas
1,5 TK sāls
2 TK cukura
7 gr sausā rauga
250 ml remdena ūdens
50 g izkausēta sviesta
liela bunte timiāna (var arī kaltētu)
1 ola*
* ola vajadzīga tikai pārziešanai, to var neizmantot un tāpēc recepte būs arī „bez olām”
Gatavošana:
Vakarā
Iesijāt traukā miltus, pievienot auzu pārslas, sāli, cukuru, raugu. Izveidot iedobi, liet ūdeni un sviestu. Izmīcīt viendabīgu mīklu, staipīt un mīcīt vēl 5 minūtes. Svarīgi: vispirms mīkla būs šausmīgi lipīga- neko nedariet, miltus nelieciet! Pēc 5 minūtēm tā kļūs gluda, mīksta un patīkama! Un pa nakti vispār kļūs pavisam savādāka. Kad mīkla kļūs elastīga- pievienot timiānu. Savelt bumbu, likt traukā, pārklāt ar pārtikas plēvi un likt uz nakti ledusskapī.
No rīta
Izveidot 12 bumbiņas (vai iegarenas maizītes), atstāt siltumā uz pusstundu. Likt uz paplātes ar cepamo papīru. Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 200 C. Pārciest maizītes ar sakultu olu, pārkaisīt ar auzu pārslām, iegriezt krusteniski. Cept 15 minūtes.