sestdiena, 2012. gada 3. marts

panna cotta ar safrānu un kardamonu

Panna cotta ir viens no nedaudzajiem desertiem, kurš atstāj manu bērnu vienadzīgu, tāpēc gatavoju to tikai ja nāk ciemiņi. Vispār jau viens no labākajiem desertiem- der jebkuram gadalaikam, bezgalīgi papildināms ar mērcēm, ogām, augļiem, elementāri un ātri (un iepriekš!) gatavojams un nav dārgs. Un arī parasti visiem garšo.
Esmu jau šeit likusi panna cotta's receptes-
Diētiskā panna cotta ar ogu mērci
Indian lassi panna cotta
Šī recepte no alina-who.livejournal.com.
Mans atstāstījums un arī dažas proporciju  un tehnoloģijas izmaiņas.
Vajag:
250 ml saldā krējuma
250 ml piena
50 g brūnā cukura
šķipsna sāls
liela šķipsna safrāna, saberzt ar pirkstiem
liela šķipsna kanēļa
3 kapsulas kardamona, salauzt
paciņa RUF želatīna (paredzētā 500 ml)
Gatavošana:
1. Katliņā uzkarsēt (kamēr gandrīz sāk vārīties) pienu ar saldo krējumu, cukuru, sāli, garšvielām. Noņemt no uguns, atstāt uz 25 minūtēm.
2. Aukstā pienā izmērcēt želatīnu (pēc instrukcijas), izkausēt ūdens peldē.
3. Sajaukt 1. ar 2., atkal gandrīz uzvārīt. Izkāst caur sietiņu, atdzesēt ledū* (liekot trauku ar panakotu lielākā traukā ar ledu un maisot, kamēr atdziest). Ieliet formiņās (es lieku vienreizējās folijas). Pārklāt ar plēvi un likt ledusskapī.
Komentāri: *man ir slinkums atdzesēt ledū, es uzreiz leju formiņās, taču šinī gadījumā pēc pusstundas jānoņem "garoziņa", kas veidojas uz formiņām. Un neslinkojiet, pārklājiet ar plēvi, tas arī palīdz izvairīties no virskārtas sabiezējuma. Lai izņemtu no formiņas, tā jāiemērc uz skundi karstā ūdenī.
Iespaidi: burvīga garšvielu kombinācija, gaumīga un smaržīga. Ēdām ar rumā mērcētiem augļiem (kopš Ziemassvētkiem tie kļuvuši vēl labāki) un tas bija ļoti...pat varētu teikt izmeklēti:)