svētdiena, 2012. gada 1. janvāris

Rumā mērcētie augļi

Vajadzēs: litra burku ar cieši uzgriežamu vāku; ap 500 g augļu (man patīk, kad ir sarkan-dzelteni un blīvi: persiki, aprikozes, ķirši, zemenes, dzērvenes, ananāsi), 50-70 ml ruma (vai brendija vai kāda cita stiprā alkohola ar labu garšu un smaržu). Nevajadzētu šajā receptē utilizēt kaut kādus apšaubāmus izstrādājumus, labāk nopirkt 50 ml pudelīti ar kaut ko labu.
Gatavošana: augļus jau iepriekš rūpīgi nomazgāt un nožāvēt (nu, tos kas prkti tirgū, nav bio, ir ar sīrupu un tml.), sasmalcināt vēlamajā lielumā, bērt burkā. Pārliet ar alkoholu, likt tumšā vietā. Es reizi nedēļā burku apgāžu otrādi.
Izmantošana: var ēst tāpat, ar karoti. Ļoti garšīgi, smaržīgi un sildoši:). Likt pie tējas, likt pie jebkuriem desertiem/konditorejas izstrādājumiem, kas paredzēti pieaugušajiem. Likt mazās burciņās un dāvināt.
Var mierīgi stāvēt daudzus mēnešus.

Reičela Alena un viņas kekss

man ir jauna grāmata- jau dažus mēnešus, taču līdz šim biju to tikai šķirstījusi. Laba grāmata, ļoti saprotama, draudzīga un minimums sastāvdaļu, kas nav piejamas mūsu apstākļos. Reičela Alena pati ir ļoti simpātiska un grāmata ir radīta tiem, kam patīk Olivers un Co.
Un tad pienāca brīdis pirmai receptei no grāmatas.
Reičelas Alenas kekss
















Vajag:
125 g žāvētu augļu
75 ml apelsīna liķiera, ruma vai brendija
200 g mīksta sviesta
150 g pūdercukura
1 ĒK eļļas
3 olas
250 g izsijātu miltu
1 TK cepamā ulvera
šķipsna sāls
pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
1. Krāsni uzkarsēt līdz 180 C. Izklāt 20 cm diametra formu (man- 23 cm, bet gredzenveida) ar papīru, pārziest ar sviestu.
2. *Ielikt katliņā augļus un alkoholu, vārīt dažas sekundes, atdzesēt. (*es šo posmu izlaidu, paņēmu 200 g izmērcēto rumā augļu)
3. Sakult sviestu ar pūderukuru un eļļu, pa vienai piekult olas. Akurāti pievienot miltus, sāli, cepamo pulveru, pielikt augļus un liķieri no katliņa.
4. Likt veidnē, cept 50 min (ja par agru kļūst pēc izskata gatavs- pārklāt ar foliju). Nedaudz atdzesēt veidnē, tad izņemt un atdzesēt uz restes.
Iespaidi: tas gadījums, kad ļoti vienkāršas un ātras darbības un vienkāršas sastāvdaļas dod izcilu efektu. Viens no labākajiem keksiem, kurus esmu cepusi. Bērniem, protams, nederēs, taču pieaugušajiem pie tējas- ideāls. Alena grāmatā raksta- labākais keksā ir tas, ka sastāvdaļas labi iet kopā. Un tā tas ir, bez šaubām.
Nav diētisks, taču ir liels un apēst vairumā to nevar. Pašlaik tam ir trešā diena un kļuvis tikai labāks.