svētdiena, 2011. gada 16. janvāris

valriekstu cepumi

Pārliekot fotogrāfijas no fotoaparāta datorā, konstatēju, ka neesmu ielikusi blogā vēl vienu Ziemassvētku recepti. Varētu jau atstāt vai aizmirst, ja ne viens bet. Mans bērns, māsa un kolēģe neatkarīgi cits no cita paziņoja, ka tie ir vieni no garšīgākiem cepumiem, kas jebkad ir ēsti. Tas ir arguments.
Cepumi ir diezgan darbietilpīgi, taču recepte ir ļoti precīza un saprotama. Tā nākusi no žurnāla Tina Advent 2009, kuru nopirku un atsvaidzināju skolas laika vācu valodas zināšanas:)
Valriekstu cepumi/Walnuss Plätzchen


Vajag (40 cepumiem):
300 g miltu
200 g valriekstu (uzreizi nolikt malā 50 g skaistākos, taču ja uz katra cepuma likt pusīti, vajadzēs nedaudz vairāk- ap 70 g)
200 g mīksta sviesta
100 g pūdercukura
šķipsna sāls
1 vidēja izmēra ola
1 TK garšvielu Spekulatius (nezinu, kas tās ir, es sajaucu maltu kanēli, krustnagliņas, muskatriekstu, muskatziedu*)
rīvēta puscitrona miza
50 g cukura
200 g aprikožu džēma
Glazūrai
200 g pūdercukura
6 ĒK citrona sulas
krāsains cukurs izrotāšanai (vai sukāžu gabaliņi)
*muskatzieds. Pirms tam ieraudzīju šinī pašā žurnālā recepti ar muskatziedu. Padomāju, ka kaut ko nezinu no vācu valodas un tādejādi viņi apzīmē muskatriekstu. Īsti nebija skaidrs- ko tad viņi domā ar vārdu muskatrieksts:)) Un tieši pēc pāris dienām iegriezos Asara ielas garšvielu veikalā, kur pilnīgi mierīgi plauktā stāv muskatzieds ar sastāvu "malsts muskatzieds".Mani garšvielas interesē, tāpēc, protams, nopirku, taču īstenībā var ignorēt. Bet smarža ir ļoti interesanta un atšķiras no citām.
Gatavošana:
1. 150 g riekstu samalt, apcept uz sausas pannas līdz zeltainai krāsai.
2. Sviestu, pūdercukuru, sāli saputot. Iekult olu..
3. Sajaukt miltus, maltos riekstus, garšvielas, citrona mizu, pievienot sviesta masai. Ātri samīcīt mīklu, pārklāt, novākt ledusskapī uz stundu.
4. Mīklu izveltnēt 4 mm biezumā, izgriezt 80 apļus ar diametru 5 cm, likt uz paplātēm, pārklātām ar cepamo papīru.
5. Likt cepeškrāsnī 175 (150 ar konvekciju) grādos, cept 10 minūtes, atdzesēt.
6. Sadalīt 50 g riekstu uz pusītēm. Pannā karamelizēt cukuru, pieliet 5 ĒK silta ūdens, samaisīt. Apviļāt riekstus, izņemt, kārtot uz folijas, nedaudz pārziestas ar eļļu.
7. Uz pusi cepumu likt nedaudz džema, piespiest ar otru pusīti.
8. Sajaukt pūdercukuru ar citrona sulu, pārziest cepumus, rotāt ar karameles riestu un krāsaino cukuru. Atstāt nožūt.
Komentāri: šie tiešām ir izcili cepumi un ideāli atbilstoši tradicionāliem svētkiem, ziemai, sniegam, dāvanu kārbiņām. Bagātīga garšā, ļoti laba struktūra. Valriekstus nevajadzētu aizstāt ar citiem. Kā arī visu pārējo:)