piektdiena, 2010. gada 17. septembris

rudens maize

Viss, nekādu vairs zaļu lapu salātu un ogu deserta vietā:) Mani pārņēmuši aukstums, drēgnums, sarakstu rakstīšana "kā pārdzīvot ziemu" un tml. Kaut gan- joprojām katru dienu jūtu dziļu pateicību, ka nav +35. Šodienas laiks man viennozīmīgi ir tuvāks. Un vispār man ļoti patīk, taču maize jācep, vilnas zeķes jāceļ nost no antresolēm, jānotīra svečturi un jāiztīra krāsns un jāmēģina neforsēt pārmaiņas (jo rudens ir pārmaiņu laiks- viennozīmīgi).
Par maizi.
Sodas maize ar rudzu miltiem (German Style)
1 1/2 glāzes kviešu miltu
1 1/2 glāzes rudzu miltu
2 ĒK cukura
1 TK sodas
1/2 TK cepamā pulvera
1 TK sāls
4 ĒK (55g) auksta sviesta, sagriezt mazos gabaliņos
3/4 glāzes dzeltenu rozīņu
1 TK ķimeņu sēklu (es liku 2)
1 1/2 glāzes kefīra
Gatavošana: Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 180°C /350°F.Pārziest cepamo plāti ar eļļu (nu, es to nedaru, uzklāju cepamo papīru). Lielā traukā sajaukt sausās sastāvdaļas no miltiem līdz sālim. Pielikt aukstus sviesta gabaliņus, sakapāt vai saberzt ar rokām līdz nelielām drupačām. Pielikt rozīnes, ķimenes, samaisīt. Pieliet kefīru, samaisīt ar dakšu (mīkla būs nedaudz lipīga). Likt mīklu uz virsmas, pārkaisītas ar miltiem, mīcīt, kamēr nebūs sausu miltu (pāris minūtes). Izveidot klaipu apmēram 15 cm diametrā. uz paplātes. Pārkaisīt ar miltiem, krusteniski iegriezt (2 cm dziļumā). Cept 50-60 minūtes. Izņemot no krāsns garoza būs cieta, pēc tam kļūs mīkstāka. Atdzesēt uz restes.
Iespaidi: ļoti garšīga maize! Rozīņu un ķimeņu kombinācija ir izcila. Maize ir nedaudz saldena, īpaši laba ar sieru. Struktūra, protams, keksaini-skonaina:)