pirmdiena, 2010. gada 1. novembris

Helovīns'2010

Nu, it kā pavisam muļķīgi ir likt receptes PĒC svētkiem, taču domāju, ka ēdienu dizains nav primāra lieta. Biju domājusi, ka tas būs parasts vakars ar ikgadējiem ķirbjcepumiem (tik fantastiski garšīgi- laikam tāpēc, ka ar prātu neaptverams sviesta daudzums:)) un kādu iededzināto sveci. Taču bērns uzskatīja savādāk, turklāt man bija jau 4.brīvdiena un tāpēc Helovīns izvērsās. Pieci ciemiņi, vairāki ēdieni, kaudzēm biedējošu rotājumu, mākslīgie zobi, plastmasas zirnekļi un visas lietas:)
Ciemiņi zināja stāstīt, ka amerikāņi pēc aptaujām šos svētkus visbiežāk izvēlas par vismīļākajiem. Domājām- kāpēc tā? Nonācām pie šādām atziņām:nav ne reliģiski, ne salkani, neprasa nedz pāri, nedz ģimeni, nedz dāvanas, nedz nepieciešamību kaut ko Just. Venkārši jautri un samērā muļķīgi.

Ķirbja pīrāgus/pumpkin pie esmu cepusi dažādus- ar kļavu sīrupu, dažādiem riekstiem, dažādām proporcijām, taču šis ir mans vismīļākais. Recepte no žurnāla "Garšīgs"10.2009.Tajā arī var apskatīt pilnu versiju, jo šis būs saīsināts atstāstījums.

Ķirbja pīrāgs

Vajag:
Pamatam:
200 g miltu
šķipsniņa sāls
½ TK malta kanēļa
2 ĒK cukura
100 g auksta sviesta, sagriezta gabaliņos
1 ola
Pārkaisīšanai:
50 g samaltu cepumu samaisīt ar
50 g samaltu grauzdētu Indijas riekstu
Pildījumam:
200 g ķirbja biezeņa
2 olas
25 g baltā cukura*
25 g tumši brūnā cukura**
½ TK malta kanēļa
liela šķipsna maltu krustnagliņu
liela šķipsna malta muskatrieksta
liela šķipsna malta ingvera
50 ml trekna saldā krējuma
Gatavošana:
1. Iesijāt bļodā miltus, sāli, kanēli, cukuru. Pielikt sviestu, ar rokām saberzt drupačās. Pielikt nedaudz sakultu olu, ar dakšu samaisīt. Ar rokām ātri samīcīt mīklu (man vajadzēja pieliet 1 ĒK auksta ūdens). Savelt bumbu, ielikt ledusskapī uz pusstundu.
2. Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 190 C. Apaļu veidni (24-26 cm) iesviestot, likt mīklu, veidojot maliņas (žurnālā- izveltnēt, man ērtāk likt mozaīku no saplacinātiem gabaliņiem). Nedaudz mīklas pataupīt rotājumiem. Likt cepeškrāsnī uz 10 minūtēm.
3. Pa to laiku samaisīt ķirbja biezeni ar cukuru, garšvielām, pa vienai iekult olas, beigās pielikt saldo krējumu.
4. Izņemt no cepeškrāsns kūkas pamatni, samazināt temperatūru līdz 160 C.
5. Uz mīklas vienmērīgi uzbērt cepumu- riekstu maisījumu, virsū uzliet ķirbja masu. Likt cepeškrāsnī uz 45-60 minūtēm (man vajadzēja 50). Pēc 20 minūtēm atvērt krāsni, uzlikt rotājumus un cept tālāk.
*,** muskovado cukura nebija, balto nelietoju vispār, tāpēc visu dauzdumu aizvietoju ar parasto gaiši brūno.
Komentāri: skan daudz vērienīgāk, nekā ir īstenībā, it īpaši, ja jau ir ķirbja biezenis. Pīrāgs ir mēreni salds, ļoti smaržīgs un rudenīgs. Otrajā dienā vēl garšīgāks.

Marcipāna galvaskausi

Bērna projekts.
Vajag: marcipāna masu, izkausētu šokolādi, kaltētas dzērvenes vai rozīnes acīm. Var iekšā likt riekstus žāvētus augļus.
Izveidot no marcipāna galvaskausus, piestiprināt pie iesmiņa, iemērkt šokolādē, pielipināt acis, uzzīmēt seju.