pirmdiena, 2016. gada 28. marts

biezpiena kūka ar marmelādi vai želeju

Lieldienu ēdienkarte ar katru gadu kļūst arvien vienkāršāka. Auzu bulciņas, kazas siers, biezpiena kūka. Dažas olas. Viss.
Kūka ļoti līdzīga pagājušā gada kūkai, bet ar niansēm.
Vajag:
puskilogramu biezpiena (pēc izvēles- man garšo tikai presētais mitrais, var arī sauso-drupačaino vai jebkādu citu)
puslitru saldā krējuma (25%, protams)
2 ĒK gaišbrūnā cukura
2 paciņas RUF želatīna (katra paredzeta puslitram)
1.2 paciņas "Selgas"- parastās vai jebkuras citas
80 g sviesta, izkausēt
daži kvadrātiņi šokolādes dekoram
un tad- vai nu  kādi 150 g marmelādes, vai nu- analoģisks daudzums želejas*
Gatavošana:
Pagatavot želatīnu pēc instrukcijas (izmērcēt, izkausēt ūdens peldē). Izkausēt sviestu. Samalt cepumus kopā ar sviestu. 20 cm diametra veidni ar noņemamām malām izklāt ar pārtikas plēvi, izbērt cepumu-sviesta maisījumu, kārtīgi izlīdzināt-sablīvēt.
Saputot saldo krējumu ar cukuru. Pielikt biezpienu, putot vēl pusminūti. Pieliet želatīnu, putot vēl pusminūti. Pielikt sagrieztu kubiņos marmelādi vai želejas gabaliņus. Likt ledusskapī uz dažām stundām. Dekorēt ar kausētu šokolādi.
Komentāri:
*marmelādi uzvedīsies nedaudz dīvaini, brīdinu. Tā zaudēs garšu un saldumu, paliks tādi mazi nedaudz ūdeņaini gabaliņi. Manam dēlam tas, diez kāpēc, garšoja, bet želeja ir labāks variants. Var nopirkt gatavu trauciņā, sagriezt kubiņos. Var nopirkt pulveri un pagatavot- tad labāk uz šķīvja, lai uzreiz plakana. Es ieteiktu gatavo, tā ir stingrāka, nekā sanāk pašiem.
Iespaidi: ļoti delikāta un garšīga, mazsalda un patīkama pēc struktūras. Cukuru var paaugstināt vēl trīsreiz, ja gribas saldāku.
Nu, un vispārējam priekam:))