pirmdiena, 2010. gada 7. jūnijs

humuss

protams, var jau veikalā nopirkt, bet nu a) E vielas vēl neviens nav atcēlis; b)pašizmaksa mājās gatavotam ir minimāla; c)sanāk daudz izteiksmīgāks un garšīgāks. Arī kumīna dēļ- derētu pārliecināties iepriekš, vai tas jums garšo.
Avots- Аля, edimdoma.ru, Karenas Pevzneres grāmata "Izraēlas salāti"
Vajag:
1/2 glāzes sezama sēklu
2 ĒK olīveļļas
2-3 daiviņas ķiploku (var arī vairāk)
1 ĒK kumīna sēklu (man bija tikai malts kumīns, izmantoju pusi no šī daudzuma)
1 TK citrona sulas
500 gr (sausa) nuta (turku zirņi)- nopērkami lielveikalos, pie krišnaītiem, bioveikalos, Vidzemes tirgū (riekstu nodaļā). Lētākie- tirgū
baltie pipari, sāls (man bija tikai parastie svaigi maltie melnie pipari)
Gatavošana:.
Zirņus iemērkt pirms gatavošanas ar sodas šķipsnu uz vismaz 12 stundām.
Iemērkto nutu izvārīt, kamēr pavisam mīksts (apmēram 1.5 stundu), atdzesēt.
Pagatavot thinas pastu (es vienmēr gatavoju iepriekšeja vakarā, taču tam nav nozīmes)- apcept sezamu ar kumīnu uz sausas pannas un mazas uguns, maisot, kamēr viegli zeltains.
Sasmalcināt blenderī*. Pievienot eļļu, saspiestu ar presi ķiploku, sāli, piparus, citrona sulu. Atšķaidīt ar ūdeni līdz šķidra krējuma konsistencei.
*nezinu, mans blenderis to nespēj, es maļu sezamu kopā ar ķiplokiem un eļļu un arī nedaudz ūdens mazajā blendera krūzē, kas domāta riekstiem- un vienalga tā nesanāk gluda pasta. Pasta būtu, ja samaltu sezamu ar kumīnu kafijas maļamaja, bet nu man vienmēr slinkums to tīrīt. Un man patīk arī, ka paliek sezama kraukšķīgums).
Izvārīto nutu likt blenderī nelielās porcijās, pievienot katrai porcijai nedaudz thinas, rūpīgi samalt. Man parasti sanāk vēl kādu pusglāzi ūdeni pielikt šim daudzumam, nuts ir sauss. Tā samalt visu. Pievienot sāli un piparus, cik vēlas.
Viss.
Pasniegt ar siltu pitas maizi. Likt nelielu humusa daudzumu šķīvī, pārkaisīt ar maltu saldo papriku, iztaisīt iedobi, ieliet tajā nedaudz olīvelļas. Var likt vārītu nutu vai ciedru riekstus vai ceptas sēnes.
Iespaidi: parasti humuss cilvēkiem vai nu riebjas, vai nu izraisa atkarību:) Otrajā gadījumā var atjēgties pusnaktī ar karoti pie ledusskapja, domīgi ēdot humusu no šķīvja bez kādām pitām un pasniegšanām. Nu, tautas tievēšanas gudrība vēstī, ka apēstais nevienam neredzot- neskaitās.