trešdiena, 2011. gada 19. janvāris

zirņi ar dārzeņiem (indiešu gaumē)

šis ēdiens ir variācija par zupas recepti, kuru izmēģināju pirms nedēļas, taču pašlaik nejūtos spējīga atnest grāmatu un to pārtulkot. Zupa bija ļoti laba, noteikti drīz uzrakstīšu, taču tās iespaidā asociāciju ceļš atveda pie šī ēdiena un to es gan varu aprakstīt:)
Vajag (pilnam 2.5 l katlam)
1 gl dzelteno šķelto zirņu, iemērkt uz nakti
5 ĒK basmati rīsu
3 burkāni- nomizot, sagriezt mazos kubiņos
ķirbja gabals liela ābola lielumā, nomizot, sagriezt mazos kubiņos (var aizstāt ar kabaci)
1 ĒK kumīna
1/4 TK asafetīdas
0.5 čilī pipara, bez sēklām, sasmalcināt (vai viens kaltētais)
1 TK kurkumas
0.5 Tk koriandra sēklu
2 ĒK gī sviesta vai augu eļļas
var arī 1 TK masalas- es neliku, negribēju aptumšot dzelteno krāsu
2 ĒK sīki sakapātu pētersīļu
sāls
Gatavošana:
Katlā uzkarsēt sviestu, pielikt asafetīdu, piparus, koriandru, apcept 2-3 minūtes. Pielikt nokāstus izmērcētos zirņus, visu apmaisīt. Pieliet verdošu ūdeni- apmēram 2.5 glāzes. Uzvārīt un atstāt vārīties uz mazas uguns, zem vāka uz kādu pusstundu. Tad pielikt dārzeņus, rīsus, pārējās garšvielas (izņemot sāli) un vārīt līdz tīkamai gatavībai- kādas 15 minūtes. Pasālīt beigās.
Ja pietrūkst skābuma, var ēst ar naturālo jogurtu.