ceturtdiena, 2011. gada 10. marts

marta plāns un 1/5

Man patika mobilizēšanās pasākums, paturpināšu vēl. Pavasarī neēdu rauga maizi, taču maize ir mans galvenais produkts, bez tās nevaru un negribu. Acīmredzami, ka pirmā plāna daļa būs- 5 jaunas bezrauga maizes. Nu un zaļie salāti. Ikdienišķi un uz darbu ņemami. Citus jau nemaz negatavoju, taču pašlaik sastāvdaļu ir pavisam maz- ārpussezonālos gurķus-tomātus-svaigu papriku nelietoju, dažas lietas no ilgās ziemas lietošanas apnikušas, tāpēc būs interesanti.
Sodas maize "Aizmirstais prieks" ( tāds ir autornosaukums:))

Avots- Lola, hlebopechka.ru
Vajag:
3 glāzes miltu (man- puse un pusi parastie un kviešu pilngraudu)
1 TK sodas
1 TK cepamā pulvera
2 ĒK cukura
šķipsna sāls
3 ĒK ciedru riekstu*
2 ĒK magoņu sēklu
2 ĒK sezama sēklu
2 gl kefīra (man- nedaudz atšķaidīts jogurts bez piedevām)
*par ciedru riekstiem. Protams, ka zinu, cik tie maksā. Vienu reizi izcepu šo maizi, ciedru riekstus aizvietojot ar ķirbju sēklām. Otru- nopirku tomēr 50 g ciedru riekstu. Ciedru rieksti IR ļoti garšīgs papildinājums, taču ja nē- tad nē, būs labi arī bez.
Gatavošana:
Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 180 C.
Traukā sajaukt miltus, sodu, cepamo pulveri, sāli, cukuru, riekstus, sezamu un magones. Labi apmaisīt. Tad to visu pārliet ar kefīru un ļoti ātri sajaukt. ILGI NEMĪCĪT!  Uzreizi pārlikt kārtīgi iesviestotā veidnē (man- gara keksa forma, 25 cm, aptuveni 13 cm plata). Sadurstīt ar koka irbulīti, likt uzkarsētā krāsnī. Cept ap stundu, gatavību pārbaudīt ar koka irbulīti. Ja sāk jau kļūt par tumšu, bet vēl nav gatava- pārsegt ar foliju.
Atdzesēt (var neatdzesēt pilnībā, silta arī garšīga).
Komentāri: garšīga maize, vienmērīga struktūra, visas piedevas vietā. Nākamajā dienā jau var griezt plānākās šķēlēs:) Laba gan pie zupas-salātiem, gan sviestmaizēm.