otrdiena, 2012. gada 1. maijs

dārzeņu zupa un nān stila plāceņi

Pilsētā kaut kā apstulbinoši strauji ienācis pavasaris- viss plaukst un pat daļēji zied, kaķi brēc, Baltic bike salicis nomājamos velosipēdus, kafejnīcas velk ārā galdiņus, pa Skanstes ielu cauriem vakariem braukā cilvēki ar riteņiem un skrituļslidām. Arī es neatpalieku un braukāju. Tallinas iela vakar iepriecināja ar iestādījumu "Mājas virtuve "Salome". Maigi izsakoties dīvaina izvēle nosaukumam:)
Nu tā, bet par kulināro pavasari. Drīz jau iestāsies mūsu mājās zupu sezonas noslēgums, jo pavasarī un vasarā mēs tās gandrīz neēdam. Taču dažreiz bērns atgriežas no vecvecākiem, kur tika intensīvi barots ar cīsiņiem un bulkām un tad, savukārt, es pāris dienas gatavoju dārzeņus visādos veidos, lai kompensētu.
Un tā tapa elementāra, bet garšīga zupa, kurai vienīgais nosacījums ir sasmalcināt dārzeņus noteiktā veidā.
Tātad, mazam (1.5 l) katlam):
4 burkāni, sarīvēt uz korejiešu rīves
4 kartupeļi, sagriezt centimetru lielos kubiņos
1 sīpols, sīki sagriezt
2/3 kārbas konservēto lēcu, noskalot
1-2 kaltētas laura lapas (3-4 svaigās)
sāls, pipari, 1 ĒK eļļas, raudene
Gatavošana:
Uzkarsēt eļļu, minūti apcept laura lapas un sīpolus, pielikt burkānus, uz ļoti lēnas uguns apcept 4-5 minūtes, pieliet litru karsta ūdens, vārīt 5 minūtes. Pielikt kartupeļus, lēcas, sāli, piparus, raudeni. Vārīt, kamēr kartupeļi gatavi. Ēst ar krējumu vai jogurtu un lokiem.

Un pie šīs zupas derēs mani mīļākie plāceņi pasaulē. Recepte no i-lara.livejournal.com un tas ir to oriģinālnosaukums, jo indiešu nān maizei ir pavisam cita tehnoloģija, turklāt tā ir rauga maize. Šīs atgādina, bet viss ir vienkāršāk.
Vajag:
2 gl miltu+nedaudz darbam (man- 2/3 pilngraudu 00 tipa*, 1/3- rupjie pilngraudu)
2 TK cukura
1/2 TK sāls
1/2 TK cepamā pulvera
apt. 1/2 gl piena
2 ĒK eļļas
sēklas pārkaisīšanai (ideāli- nigella (melnie sīpoli)**
*"Grauda spēks", viņu jaunās dzirnavas ļauj man atteikties no lielveikala miltiem, jo šie ir precīzi tik smalki. Tikai fantastiskā krēmkrāsā un pilngraudu.
**nopērkami "Avokado" Tērbatas ielā, ap latu paliels iepakojums.
Gatavošana:
Trauciņā savienot eļļu ar pienu. Citā iesijāt miltus ar cepamo pulveri un sāli. Pievienot cukuru, samaisīt. Izveidot iedobi, liet pienu ar eļļu. Sajaukt pienu ar miltiem, pakāpeniski virzoties no iedobes uz trauka malām. Sanāks bieza mīksta mīkla. Mīcīt to 7-10 minūtes uz darba virsmas, kamēr gluda un elastīga. Ja tomēr līp- pielikt nedaudz miltu. Izveidot bumbu. Pārziest ar eļļu, likt traukā, pārklāt ar mitru drānu, atstāt uz 10-15 min.
Uzkarsēt krāsni līdz 240 C, ar paplāti iekšā.
Mīklu sadalīt 4-5 daļās, izveltnēt katru gabaliņu ovālu, pārkaisīt ar sēklām, sadurt, likt uz karstas paplātes, cept pāris minūtes, pārziest ar sviestu, uzreizi ēst.
Iespaidi: tas ir ļoti, ļoti garšīgi. Manā fotogrāfijā plācenis ir nedaudz par tumšu, bet pārējie tika ātri apēsti, nepaguvu nofotografēt. Bet nu nevajag tik ilgi cept.
Kometāri: es tos arī saldēju. Izveltnēju ovālus, salieku vienu uz otra (starp slāņiem- cepamo papīru) un saldētavā. Cepu kad vajag, neatsaldējot.