piektdiena, 2010. gada 19. marts

banānu kekss

Vispār jau es iepauzēju ar keksiem jau kādu laiku , bet tu lai vēl šis ir:) Avots- grāmata И.Чадеева. Пироги и кое-что ещё.
Laba grāmata, man arī autore liekas ļoti simpātiska. Viens no blogiem, kuros ieskatos- chadeyka.livejournal. Pārsvarā gan ne mans stils- vai nu daudz kustību, vai nu (pārsvarā)- daudz sviesta, bet nu dažreiz var:). Grāmata patīkama, kvalitatīva, saprotama. Nu bet receptes, autores bērni simpātiski un tas viss rada tādu siltu sajūtu.

Vajag:
4 olas,
200 gr miltus sajaukt ar 1/2 TK irdinātāja;
150 gr cukura,
200 gr sviesta,
2 banāni.
Gatavošana:
Saspiest ar dakšiņu banānus.
Sakult sviestu ar cukuru, kamēr cukurs izšķīdīs. Putojot pievienot pa vienai olas. Putojot miksera minimālā ātrumā, pievienot izsijātus miltus mārmijus ar banāniem.
Likt mīklu cepamajā formā (izklāt ar cepamo papīru, apm.10x25 cm), cept 160 C vismaz 50 minūtes (gatavību pārbaudīt ar iesmu- noteikti, banāns paildzina procesu!)
Var pagatavot glazūru- 2 ĒK medus sajaukt ar 1/2 citrona sulu un 50 gr valriekstu, uzkarsēt, apliet siltu keksu.
Komentāri: šis keks nekādā ziņā nav veselīga ēdiena piekritēja sapnis, bet nu medus karsēšana ir lieta, kuru es nespēju:) Noteikti garšīgi, bet vārīt medu nevajadzētu, gan jau var nepārsniegt 40 C.
Iespaidi: nu kā jau īsts sviesta kekss un vēl arī ar banānu- smaržīgs un garšīgs. Manā fotogrāfijā ar bērna pieprasīto cukura glazūru- tā gan ir lieka.

Ogu ķīselis ar vaniļas mērci

Man nav nekādas nostaļģijas par brūnajiem ķīseļiem, kuros tika utilizēts pagājušā gada brūnas nokrāsas ievārījums, taču šī ir pavisam cita lieta. Ātri, svaigi un garšīgi- turklāt tiek utilizētas saldētās ogas:), kuru vēl joprojām ir daudz, bet vasara nāk (nū, kalendārs saka) Avots – B.Riasa-Buhere, „Lieldienas”, dažas manas izmaiņas un mans arī receptes saīsinājums




Vajag: 300 gr dažādu saldētu ogu (man- avenes, mellenes, upenes, zemenes); 680 gr burka ķiršu kompota b/kauliņiem vai arī saldēti ķirši (manā gadījumā); 2 ĒK cukura, citrona miziņas gabaliņš, kanēļa šķipsna, 30 gr kukurūzas cietes.
Mērce:½ l piena; 1 ĒK kukurūzas cietes; šķipsna sāls; 1 TK vaniļas pulvera (nezinu, kas tas ir, man bija pāksts); 100 ml saldā krējuma
Gatavošana: Ķīselis:Katliņā likt nedaudz atkusušas ogas, ķiršus, cukuru, cedru, kanēli. Paņemt 3 ĒK sulas no katliņa, izšķīdināt cieti. Uzvārīt ogas, apmaisot pieliet cieti. Vārīt pāris minūtes, kamēr sabiezē. Izņemt cedru. Likt aukstumā uz dažām stundām. Mērce:Sajaukt 3 ĒK piena ar cieti. Pārējo pienu uzvārīt ar sāli, vaniļi, pielikt cieti un vārīt līdz mērces konsistencei. Kad atdzisīs, pievienot saputotu saldo krējumu, pilnībā atdzesēt.


Komentāri: receptē tika piedāvāts pievienot pienam citrona cedru- sarīvētu. Mana pieredze rāda, ka tas ir drošs veids iegūt pretīgu rūgušpienam līdzīgu masu. Nedariet tā! Var pielikt pāris pilienu citrona esences, ja vajag šo niansi. Un vēl- es liku mērcei klāt 2 ĒK cukura.
Grāmata, no kuras ir šī recepte- Jāņa sētas izdevums, man ļoti patīk. Ir tajā tāds īsts katoļu Lieldienu noskaņojums- grezna, priecīga. Daudz pievilcīgu recepšu, pārsvarā reālu. Un fotogrāfijas man patīk- dabiskas.