piektdiena, 2012. gada 16. novembris

citronu siera kūka

ka jau svētkiem (un/vai garākām brīvdienām) pienākas. Ārkārtīgi vienkārši pagatavojama siera torte, kuras gatavošanā vislaikietilpīgākais būs rīvēt nost citrona mizu. Viss pārējais- zibenīgi. Rezultātā- liela, svinīga torte ar atsvaidzinošu un citrusainu garšu.
Recepte- bbcgoodfood.com
Vajag (26 cm diametrā lielai tortei)
225 g cepumu
100 g izkausēta sviesta
250 g maskarpones*
600 g svaigā siera*
2 olas+2 dzeltenumi
3 citronu miza, norīvēta; 1 citrona sula
4 ĒK miltu**
175 g cukura
Virsējai kārtai:
140 g krējuma+ 3 ĒK citrona kurda*** (citronu džema vai cita citrusaugļa ievārījuma vai var iztikt bez, pielikt cukuru)
Gatavošana:
Samalt cepumus, sajaukt ar izkausēto sieru, likt cepamajā formā ar noņemamo malu (viegli iesviestotā vai pārklāt apakšu ar foliju un tikai tad uzlikt malas, atlokot foliju zem formas), izlīdzināt un sablīvēt.
Visu pārējo rūpīgi sajaukt, liet virsū, cept 180 C 30-40 min.
Atdzesēt formā. Izņemt, sakult kopā visas virsmas sastāvdaļas, pārliet, rotāt ar avenēm (vai šajā gadalaikā varētu vnk ar apelsīna mizas strēmelītēm), likt ledusskapī uz dažām stundām.
Komentāri:
*proporcijas var mainīt. Es tādām tortēm kādu laiku krāju sastāvdaļas, pērkot atlaižu laikā sieru. Filadelfija tīrā veidā stipri sadārdzina torti, tāpēc parasti es pērku 1 Filadelfiju  un pāris Rimi svaigos. Šī nav vislētākā torte, ar mājas olām sanāks ap 6 latiem (ja siers tiek pirkts kaut cik ar atlaidi), taču liela un ar pārskatāmu sastāvu:)
**neliku
*** kurds (nu, latviskosim to tā, īsti pareizi jau nav) ir tāds mistisks angļu produkts no olām, augļiem un, liekas, saldā krējuma. Man tāds tagad stāv ledusskapī, atvests kā sveiciens no tālām zemēm, taču tortes dienā nebija.
Iespaidi: nekādas aizķeršanās gatavojot, garša teicama, gaumīga. Trešajā dienā pēdējais gabals arī bija labs:)