piektdiena, 2013. gada 1. novembris

burkānu kūka ar krēmu

ļoooti garšīga!
recepte no perfektā bloga, kura autorei patīk iedziļinaties detaļās, tehnoloģijās un kurai piemīt perfekcionisms pēdējā pakāpē. Nezinu, vai tas atvieglo viņas dzīvi, bet manu- noteikti. Receptes vienmēr ir perfektas, tikai dažkārt ieviešu savai gaumei atbilstošas izmaiņas (kā šoreiz- viņas piedāvātais krēms man liekas neiespējams, es samazināju cukura daudzumu vismas 8 (!) reizes)))
Bet viss pārējais ir ļoti precīzs un kūka sanāk ļoti laba.
Tātad-
Vajag (milzīgai kūkai, šis daudzums jācep divās 23 cm apaļās formās!, man nevajadzēja, visu dalīju ar 2):
200 g valriekstu
2 ĒK sviesta
1/4 TK sāls
--------------------------------
300 g miltu
1 TK kanēļa
1 apelsīna rīvēta miza
2 TK cepamā pulvera
--------------------------------
4 olas
400 g brūnā cukura
240 ml (1 gl) eļļas (ar neitrālu garšu)
1 apelsīna sula
--------------------------------
6 vidēji burkāni- apmēram 350 g
Komentāri: es vēl pieliku 1/2 TK rīvēta muskatrieksta, cukurs man bija tikai damerara, tāpēc ņēmu par 50 g mazāk, bet pie šķidrās daļas pielēju karameļu sīrupu.
Gatavošana:
Cepeškrāsnī 160 C apgrauzdēt riekstus 10 minūtes (es to darīju sausā pannā), karstus sajaukt ar sviestu un sāli, apmaisīt, atdzesēt, nedaudz sakapāt.
Pa to laiku- sajaukt miltus ar garšvielām, apelsīnu mizu, cepamo pulveri.
Citā traukā sajaukt olas, elļu, cukuru, apelsīna sulu.
Sarīvēt burkānus ar rupju rīvi.
Sajaukt miltu maisījumu ar eļļas maisījumu, kamēr neredz sausus miltus. Pielikt riekstus, tad pielikt burkānus. Likt formā (vai divās, ja gatavojat pilnu porciju).
Cept 175 C 30-35 minūtes (man sanāca ilgāk, kamēr sauss sērkociņš). Atdzesēt uz restes.
Ja liksiet krēmu- pārgriezt uz pusēm, pārziest ar krēmu (var arī sānus un augšu)

Krēms autores versijā ir krēmsiers+pūdercukurs+mīksts sviests+apelsīnu liķieris (500+500+100+1 ĒK), saputot. Neticēju savam acīm. Viens pret vienu pūdercukurs ar krēmsieru!! Vājprāts. Un vēl arī sviests. Domāju, ka sviests nav lieks, taču, manuprāt, arī bez tā var iztikt, neapsvēru.
Manuprāt, ideāls daudzums ir 2 ĒK pūdercukura uz paku "Filadelfijas". Liķiera man nebija, liku vaniļu (melnie punktiņi fotogrāfijā).
Iespaidi: izcila kūka- perfekts savienojums no visām garšām un smaržām un tekstūrām. Otrajā dienā vēl labāka, iesaku vakarā gatavot un atstāt uz nakti.
Un vēl citas burkānkukās-