trešdiena, 2010. gada 25. augusts

grāmata un siermaizītes

Jauna grāmata- ļoti laba. Sagrupēta pēc garšvielām, saprotama un labi noformēta. Receptes dažādas- gan pavisam realistiskas, gan brīvam laikam. Visas ļoti detalizētas. Samērā dārgs izdevums (nu, salīdzinot ar pārējām Gastronoma grāmatām), taču ir tā vērta.

Un recepte no šīs grāmatas 250 lpp.))

Maizītes ar brinzu un ķiplokiem

Vajag:
2 pilnas glāzes miltu
50 g sviesta
¾ gl saldā krējuma (10%)
1 ĒK cepamā pulvera
½ TK ķiploku pulvera (neizmantoju- man likās, pietiekami ķiploka ir pildījumā)
šķipsna sāls
svaigi malti melnie pipari
150 g aitas piena brinzas (es izmantoju govs piena brinzu, Malpils ražojuma, 200 g)
4 daiviņas ķiploka
neliela pētersīļu bunte
2 ĒK olīveļļas
svaigi malti pipari
Pārkaisījumam- rīvēts parmezāns, olas dzeltenums, 1ĒK saldā krējuma- es to visu neizmantoju, pārkaisījums, manuprāt, nav vajadzīgs. Turklāt bez tā derēs veģetāriešiem.
Gatavošana:
1.Aukstu sviestu sagriezt gabaliņos, pievienot miltiem kopā ar cepamo pulveri, ķiploku pulveri, pipariem. Saberzt ar rokām vai sakapāt ar nazi līdz drupačām. Pieliet aukstu saldo krējumu un ātri samīcīt viendabīgu mīklu. Likt ledusskapī uz stundu.
2.Pildījumam sakapāt pētersīļus ar ķiplokiem, pievienot ar dakšu sasmalcinātu brinzu, eļļu, piparus.
3.Izveltnēt mīklu uz miltiem pārkaisītas virsmas taisnstūrī ar apmēram 35 cm garu malu. Uzlikt pildījumu, sarullēt ne pārāk cieši.
4.Griezt apmēram 1.5 cm biezos aplīšos (labāk to darīt ar asu nazi, laiku pa laikam noskalojot to verdošā ūdenī). Likt uz paplātes ar cepamo papīru.
5. 220 C, 15 minūtes. Ja izmantojat visu paredzēto pārkaisījumam- sakult olas dzeltenumu ar krējumu, pārziest, pārkaisīt ar parmezānu.
Iespaidi: izcilas maizītes- pie lapu salātiem, vīna, vasarīgām zupām. Otru reizi taisīju ar brinzas un kazas siera maisījumu- vēl labāk. Taisīju daudz un iepriekš- pēc griešanas liku uz paplātes un saldētavā. Kad vajadzēja cept, liku aukstā cepeškrāsnī un cepu, kā teikts.