piektdiena, 2010. gada 31. decembris

gaišais augļu kekss

Turpinot Ziemassvētku kūku tēmu. Šī sanāk pavisam savādāka- daudz sausāka, līdzīgāka keksam un ne tik iedarbīga:), jo daudz mazāk alkohola. Recepte no chadeyka.livejornal, tur arī daudz teorijas par šādu keksu cepšanu.
Mani ieinteresēja proporcijas- sanāk, ka augļi neveido pamata masu, un arī ieteikums izmantot noteiktas krāsas augļus. Kā arī tas, ka šim keksam pietiek ar 1-2 nedēļām, lai garša pilnībā atraisītos.
Tātad. Oriģinālo recepti var skatīties šeit, es izmantoju nedaudz savādāku augļu-mīklas attiecību- autore arī iesaka variēt. Un arī neveicu manipulāciju ar augļu apviļāšanu miltos, jo šādā mīklā tāpat negrims.

Izmantoju:
3 olas
150 g sviesta
120 g gaiši brūnā cukura un 35 g tumšā muskovado
190 g miltu
35 g maltu mandeļu
1/2 TK garšvielu (muskatriksts, muskatzieds, kanēlis, krustnagliņas)
500 g gaišu žāvēto augļu (cirtusaugļu sukādes, persiki, aprikozes, bumbieri, dzērvenes)
50 ml ruma (autore izmanto muskatu un heresu- liekas, te var likt jebko, kas garšo)
Gatavošana:
1. Iepriekšējā vakarā. Augļus sasmalcināt kā patīk- man pat;ik samērā sīki. Apliet ar rumu, uzlikt traukam vāku, atstāt uz nakti.
2. Nākamajā dienā. Mīkstu sviestu putot ar cukuru. pa vienai pievienot olas, turpinot putot. Piebērt miltus, kārtīgi samaisīt. Pievienot garšviela sun mandeles. Pievienot augļus, akurāti samaisīt.
3. Likt iesviestotās un pārkaisītās ar miltiem formās (es iesviestotās formās klāju cepamo papīru un neko nekaisu). Vidū izveidot nelielu iedobi.
4. Cept 140-150 C ap 2 stundām, mazos- ap 1.5 stundu. Autore saka, ka var stipri apbrūnēt malas- nu, ja jums šādi uzvedās cepeškrāsns, es ieteiktu pēc stundas pārklāt ar foliju.
5. Izņemt un uzreizi pārliet ar alkoholu- pāris TK. Domāju, ka var arī ar kādu sīrupu, ja kekss paredzēts bērniem- tas, kas izcepies, vairs nav alkohols, bet par šo man nav pārliecības.
Pēc 10 minūtēm izņemt uz restes un pilnībā atdzesēt.
Tad satīt folijā un novākt vēsā vietā.
Komentāri: man ļoti garšoja, pat vairāk par klasisko, tumšo. Bagātīga garša un arī ļoti skaisti izskatās gaišas šķēles. Dāvināmos keksus rotāju tāpat, ka tumšos- karsts aprikožu džems un virsū mandeles, žāvēti augļi un vēlreiz džems pa virsu.