ceturtdiena, 2010. gada 4. novembris

Ziemassvētku kūka. Pirmais posms.

Šogad zvaigznes nostājušās tādā veidā, ka nekā nespēju paveikt pirmo posmu agrāk. Tagad ir dedlains.
Šo augļu kūku es taisu 3.gadu. Pirmajā gadā ar šaubām un uztraukumiem, otrajā- ar sajūsmu un pat zināmu izbrīnu. Tas ir fantastisks izstrādājums- gan garšas ziņā, gan noskaņojuma radīšanas. Pat ņemot vērā, ka ap Ziemassvētkiem- Jauno gadu kulināro (un pārējo) iespaidu ir vairāk nekā vajag. Es parasti daļu uzglabāju līdz janvāra vidum, kad tas atkal kļūst par brīnumu:)
Tā nebūs kūka ierakstā vārda nozīmē, jo augļu ir būtiski vairāk par mīklu.
Gatavoju vairākus mazus (no 15 cm līdz mafina izmēram), lai var dāvināt. Uzglabāt to var mēnešiem.
Dāvināt var tikai pieaugušajiem- alkohols.
Visu recepti nelikšu uzreiz, šis ir tikai 1.posms! Otrais- pēc mēneša (nu, manā gadījumā- decembra pašā sākumā).
Fotogrāfiju nomainīšu brīvdienās, šī ir pavisam veca.


Ziemassvētku augļu kūka. 1.posms (2 mēneši pirms Ziemassvētkiem)

Recepte no „Labu apetīti”, 11.2008., mans atstāstījums, jo žurnāla pa rokai nav.
Vajag:
100 g svaigas dzērvenes
100 g gaišas rozīnes
200 g tumšās rozīnes Jumbo
300 g tumšās rozīnes*
100 g sarkani kokteiļķirši
60 g žāvētas melnplūmes
100 g žāvētu ananāsu gredzenu
160 g žāvētu aprikožu
2 ĒK rīvētas citrona mizas
2 ĒK rīvētas apelsīna mizas
60 ml apelsīna sulas
2 ĒK citrona sulas
100 ml brendija**
1 mazs rīvēts ābols
Gatavošana: Sastāvdaļas nomazgāt, izžāvēt. Ananāsu gredzenus sagriezt apmēram 8 daļās, ķiršus, plūmes un aprikozes- pusēs vai ceturtdaļās. Visu sajaukt lielā traukā, kuru var hermētiski aizvērt. Trauku likt vēsā vietā*** uz mēnesi, katru dienu vai ik pēc pāris dienām apmaisīt.
Komentāri:
*man negaršo rozīnes, tāpēc rozīņu kopējais daudzums manās kūkās ir 150 g, pārējos 250 sadalu kaltētu dzērveņu un kaltētu ķiršu starpā.
** brendijs būs vēl vajadzīgs nākamajā posmā, es pērku 200 vai 300 ml pudeli.
***es turu ledusskapī