pirmdiena, 2015. gada 8. jūnijs

Getliņu tomāti

pirms dažām dienām biju ekskursijā Getliņu poligonā un tomātu siltumnīcās- pilnīgi ne šī bloga sakarā, viena ekoloģiskā projekta ietvaros. Lielu iespaidu uz mani atstāja šī vide- to vajadzētu redzēt visiem, kas veikalā spriež par tomātiem, kas auguši "miskastē" (pretstatā megaekoloģiskajiem Mārupes:)))

Pati vide ir ārkārtīgi tehnoloģiska, ja nezini- kas tie par pauguriem, to nav iespējams saprast- ne mazākās smakas, aug zālīte un ganās aitas.

Siltumnīcas ir pamatīgā attālumā no atkritumu pārstrādes, tomāti nekādā veidā nesaskaras nedz ar zemi, nedz gaisu. Ļoti interesanti un pārliecinoši- tomāti aug akmens vatē, tos apputekšņo kamenes, elektronika atver jumtu vēdināšanai, darbinieki ar mazām mašīnītēm brauc starp rindām un lasa ar rokām. Apmeklētājus iekšā nelaiž, bet nu visu siltumnīcu var redzet aiz stikla. Smaržo labi, tikai ne tik intensīvi, kā mazās lauku siltumnīcās.

Ļoti tīra, pat sterili tīra, urbāna un civilizēta vide.

Un viss viņu sakars ar Gētliņiem ir tas, ka siltumnīcas apsilda gāzes dedzināšanas motoru atdzišanas siltums.

Veikals man arī patika- tajā ir trīs preces (trīs tomātu šķirnes):))). Ļoti minimalistisks! (visi ideālie- pa 3 eiro, šķībie- pa 2). Un tie aveņu tomāti smaržo tā, kā tirgū smaržos vēl tikai pēc mēneša.

Vienvārdsakot- man arī bija muļķīgas fantāzijas un aizspriedumi, vairs nav (nu, jāsaka arī līdz šim man tas neliedza paretam (jo dārgi) nopirkt kādu tomātu.

P.S. Ak, jā, un tā, protams, pēc visiem noteikumiem ir bioloģiskā saimniecība, nekādas mēslošanas ar ķimikālijām, steidzināšanas un ko tur vēl tomātiem dara:)
fotogrāfija no tīmekļa

vieglie vasaras salāti ar vistu

Viegli, ļoti veselīgi, vienkārši un pašpietiekami- pilnvērtīgas pusdienas vai vakariņas.
Zaļo daļu var veidot jebkuri salāti, man vislabāk garšo rukola, taču, protams, spināti vai romiešu vai kāds maisījums- visi būs labi.
Vajag:
rukola, redīsi, gurķis
mocarella- bumbiņās vai parastā, vai arī ekstragaršīgā bifeļa
vistas fileja
sāls, svaigi malti pipari, čilī piparu pulveris, sakapāti pētersīļi
2-3 TK eļļas
Gatavošana:
Fileju sagriezt plānās strēmelēs vai vnk mazos gabaliņos, pārkaisīt ar sāli, pipariem, čilī, ierīvēt tos. Apcept vienā TK eļļas līdz gatavībai (3-4 min), sajaukt ar pētersīļiem.
Sajaukt visu.
Man parasti pietiek skābuma, bet, protams, var jebko- citrona vai laima sulu, kādu garšīgu etiķi u.tml.