sestdiena, 2010. gada 2. janvāris

Ņujorkas siera kūka

Pavisam klasiska siera kūka- pamatu pamats. Dažkārt tajā ir saldais krējums, dažkārt netiek izmantots skābais. Dažkārt tiek piedāvātas burvju darbības ar temperatūru (samazināšana ik pēc laika) vai ūdens paplāte krāsnī. Taču ar nebūtiskām niansēm pamats ir šāds- cepumu un sviesta plāksne, uz kuras ir filadelfijas siers, olas, vaniļa. Virsū- zemenes. Konkrēti šī recepte man liekas ļoti skaidra, ātra un rezultāts- tāds, kāds man garšo. Avots- Annutti, cookschool.ru
Vajag:
Pamatam:
1,5 glāze maltu cepumu (es izmantoju „Selgu”)
60 g izkausēta sviesta
2 ĒK cukura
Siera kārtai:
4x 200 g iepakojumi Philadelphia siera (ekonomijas labad var pusi aizvietot ar lētāku svaigo sieru, bet nu bez liekas nepieciešamības nevajadzētu)
1 glāze cukura (es izmantoju damerara)
1 glāze skābā krējuma
4 olasdaži pilieni vaniļas esences
Augšējai kārtai:
1 glāze skābā krējuma
2 ĒK cukura
daži pilieni vaniļas esences
zemenes, piparmētras rotāšanai
Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā!!! Forma 26 cm diametrā
Gatavošana:
Sajaukt samaltos cepumus ar sviestu un cukuru, cieši piespiežot un izlīdzinot ieklāt cepamajā formā (ar noņemamām malām).
Sajaukt sieru ar cukuru un esenci (es to daru ar mikseri vai koka karoti), pēc tam pievienot krējumu, maisīt vēl dažas sekundes, pa vienai pievienot olas. Pārmērīgi censties nevajag- kad masa ir viendabīga, turpināt maisīt nevajag. Izlikt masu formā, uz cepumu kārtas. Cept 165C apmēram 40 minūtes vai līdz brīdim, kad kūkas vidus nedaudz grīļosies, kā želeja, torti pašūpojot.
Sajaukt krējumu ar cukuru, izliet uz kūkas, izlīdzināt un tupināt cept vēl 10 minūtes. Izņemt kūku no krāsns, ar asu garu nazi novilkt starp kūku un formu un atstāt līdz pilnīgai atdzišanai. Tikai tad, kad kūka pilnībā atdzisusi, to var pārklāt ar plēvi vai foliju un likt ledusskapī minimums uz 4 stundām, bet labāk- uz nakti.
Komentāri- man ir mazā elektriskā cepeškrāsns, kura neuzvedās ideāli. Kā arī dažkārt aizmirstu sagādāt istabas temperatūru izejvielām:). Līdz ar to kūkas augša mēdz ieplīst. Tāpēc vienmēr iepriekš nodrošinu želejas paciņu un ogas- konspirācijas nolūkos.