pirmdiena, 2010. gada 10. maijs

Tradicionālās vērtības

Forumā, kurā uzturos kulinārijas sakarā (neliela kompānija no dažām Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pilsētām) ir sadaļa, kurā vienojamies par to, kurš ko nav gatavojis, taču grib pamēģināt un tad kolektīvi to darām un apmaināmies iespaidiem. Tēma var būt absolūti vispārīga- "kaut kas jauns no kartupeļiem" vai arī pilnīgi konkrēta- Švarcvaldes torte vai tml. Vai nacionālā virtuve. Un šonedēļ visi ar entuziasmu cep sklandu raušus un taisa rudzu desertus- mans ieguldījums:) Mani tas aizkustina un vairo patriotismu:)- kaut kur tālajā Jekaterinburgā meitene jūsmo par kurzemiešu raušiem un viņai tie liekas tik eksotiski!
Par rudzu desertiem pat nerunāsim. Ja sklandu raušiem ir daudz radu Karēlijā vai Somijā, tad doma par to, ka rudzu maize un putukrējums ir labs savienojums, viņām liekas pilnīgi fantastiska:)
Bet nu ne par to.
Es jau nemaz pati mājās tos desertus negatavoju. Sklandu raušus cepu Ziemassvētkos, bet no desertiem izvairos- trekns krējums, maize. Bet nu kompānijas pēc:)
Kārtainas rudzu deserts
Vajag:
dažas šķēles rupjmaizes (es izmantoju Sērenes, bez kviešiem un rauga)
1/3 gl rīvētas brūklenes
50 m saputots saldais krējums ar nelielu daudzumu pūdercukura un šķipsnu kanēļa
1/4 glāzes nedaudz atšķaidīta sīrupa no jebkura ievārījuma
Gatavošana:
Maizi 150-160 C sakaltēt cepeškrāsnī, kamēr pārvēršas par sausiņiem. Sasmalcināt blenderī. Pakāpeniski pieliet sīrupu, kamēr drupačas mitras.
Kārtot slāņiem ievārījumu, maizi, putukrējumu.
Atstāt ledusskapī uz pāris stundām.

Un vēl viens-
Rudzu krēms
Vajag:
saputots saldais krējums ar nelielu daudzumu pūdercukura un šķipsnu kanēļa
ceptas rupjmaizes drupačas (sk.iepriekšējo recepti)
Gatavošana: krējumam pakāpeniski piejaukt tik daudz drupaču, lai stingrs krēms (akurāti, stipri absorbē!)