sestdiena, 2011. gada 1. janvāris

vēl nedaudz svētku

nu viss, jāsāk atkal atgriezties pie daudz vienkāršākām lietām- patiesībā to ļoti gribu. Vienkāršas garšas, pieticīgus notikumus, samērīgas emocijas. Divi lieli svētki pēc kārtas- pat ja vienus neuzskata par īpaši nozīmīgiem (JG), ir ļoti nogurdinoši. Apnikušas garšas, skaņas, iespaidi, rotājumi, pārmērības, svētku dziesmas un t.t.
Taču pirms pilnībā slēdzu tēmu, tomēr palikušas dažas receptes. Pietiekami labas, lai neliktu tās malā un pietiekami neikdienišķas, lai atrastos svētku recepšu virknē.
Vispirms- ļoti vienkārša, tad- samērā sarežģīta.
Paštaisītās šokolādes taisu dāvanām vairākus gadus- veidoju no folijas seklas formiņas, lieku tur visu, ko gribu sabāzt iekšā, pārleju ar šokolādi. Šogad la_perla.livejournal ieraudzīju šokolādītes uz kociņa un ļoti iedvesmojos. Plānus glītus kociņus var nopirkt Duni un, iespējams, Gemos'ā, bet man- parastie aptiekas:)

Konfektes uz kociņa

Vajag:
-šokolāde. Man šoreiz- rūgtā, taču var piena vai balto vai visas trīs atsevišķi un kopā. Laimas šokolāde labi uzvedas kausēšanas laikā, bet protams, var arī labāku.
-jebkas, ko vēlaties likt iekšā vai ārpusē
kociņi, cepamais papīrs
Varianti:
-jebkuri rieksti- sasmalcinati vai veseli vai pusītēs. Valrieksti, indijas, lazdu, mandeles, ciedru, zemesrieksti un t.t.
-jebkuri žāvētie augļi un sukādes. Papaija un zemenes ir skaisti sarkanas, citrusaugļu sukādēm ir rūgtenums, cidonījām ir arī garša, kumkvats ir ļoti dekoratīvs un tā tālāk.
-cepumu gabaliņi. Piparkūkas, piemēram. Var arī ledenes sasmalcināt.
-garšvielas. Kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, muskatzieds, čilī un melnie pipari, vaniļa, kardamons, ingvers un noteikti vēl kaut kas.
-alkohols vai esences. Rums, viskijs, konjaks, liķieri.
-sēkliņas. Saulespuķu, ķirbja, sezama.
Gatavošana:
1. Likt kausēties šokolādi. Man ir šokolādes fondī trauciņš, es tajā kausēju, slinkms ar ūdenspeldēm ņemties, Nu, ja nav- tad ūdenspeldē. Ja liksiet garšvielas vai alkoholu- pievienot uz kausēšanas beigām.
2. Sasmalcināt visu, kas jāsasmalcina- riekstus, augļus. Es vienmēr apcepu riekstus u sēkliņas uz sausas pannas dažas minūtes.
3. Uzklāt uz koka dēlīša cepamo papīru.
4. Taisīt konfektes. Uzlikt uz papīra lielu TK šokolādes, nolikt virsū kociņu, likt vēl ĒK šokolādes. Rotāt ar jebko. Likt uz 10-15 minūtēm ledusskapī. Gatavs.
Komentāri: izcili dekoratīva, ātra, jauka dāvana. Es taisīju dauzdas, katru iepakoju caurspīdīgā dāvanu papīrā un tas vija jaks pielikums dāvanai.

Un tagad kas salīdzinoši sarežģitāks. Mince meat. Britu Ziemassvētku klasika. Saprotamā valodā tas ir žāvēto augļu, riekstu, alkohola un garšvielu ievārījums, kuru izmanto slēgtu smilšu cepumu pildījumam. Miljons variāciju- ar vai bez taukiem (nieru tauki, hm), ar svaigām dzērvenēm un bez, ar noteiktām garšvielām un ar citām, ar tādu vai ar šādu alkoholu. Recepte nekādā ziņā nepretendē uz autentiskumu, ņemta no http://www.bbcgoodfood.com/, patika man ar to, ka tajā netiek izmantot nieru tauki:)
Jau kad izvārīju, sapratu, ka vārds sasmalcināt šajā receptē laikam nozīmē daudz šīkāku griežanu, nekā to darīju es.Tā, lai tas viss atgādinātu malto gaļu.
Cepumus taisa tā- izveltnē smilšu mīklu un veido no tās cepemjajā formā groziņus- parastus vai ņemot pēc diametra lieākus apļus, lai sanāktu tādi krokoti maisiņi. Tad uzliek mīklas vāciņu vai, piemēram, šinī receptē- vienkārši mīklas zvaigznīti.
Šeit pagaidām tikai paša pildījuma recepte!

Jewelled mince meat

Vajag:
1 kg ābolu- sagrezt, nomzot, zņemt serdi
1 TK maltu garšvelu (krustnagliņas, muskatrieksts, ingvers)
1 TK malta kanēļa
350 g vieglā muskovado cukura (es izmantoju farina cukuru, jo daudz lētāks)
3 apelsīnu sula un rīvēta miza
1 citrona sula un rīvēta miza
350 g dzērveņu
100 g rozīņu
300 ml brendija, ruma vai šerija
100 g žāvētu aprikožu
175 g riekstu maisījuma- sakapāt, apcept
250 žāvētu tropisko augļu (papija, ananāsi), sasmalcināt
Gatavošana:
1. Sagriezt ābolus. Lielā pannā likt ābolus, garšvielas, cukuru, mizu, citrusu sulu. Uzkarsēt, kamēr sāks vārīties, uzlikt vāku, sautēt 10 minūtes.
2. Pievienot alkoholu, dzērvenes, rozīnes. Uzvārīt, samazināt uguni, vārī zem vāka 20-30 minūtes, kamēr sabiezē.
3. Pielikt riekstus, aprikozes. Atdzesēt, likt sterilās burkās
Uzglabāt mēnesi ledusskapī vai pusgadu saldētavā.
Komentāri: ļoti garšīgs pildījums ar ļoti sarežģītu un bagātīgu garšu. Atjēgšos pēc svētkiem, cepšu cepumus.