svētdiena, 2011. gada 29. maijs

skābeņu zupa ar grūbām un lēcām

Bez gariem ievadiem- visi vāra skābeņu zupas un es arī gribu:)
Vajag (2 l katlam):
pusglāze grūbu, iemērkt uz nakti, kārtīgi izskalot
pusglāze sarkano lēcu, kārtīgi izskalot
1 sīpols, sagriezt sīki
2-3 kartupeļi, nomizot-sagriezt
pusbunte spinātu- tikai lapas
skābenes... nenosvēru. Nu, daudz. Pēc apjoma- puskatls. Tātad- kādi 300 g. Tikai lapas.
sāls, pipari
krējums, vārīta ola
Gatavošana:
ieliet nedaudz vairāk par puskatlu ūdens, uzvārīt, pievienot izmērcētas grūbas. Vārīt minūtes 20, pielikt sarkanās lēcas, kartupeļus un sīpolus un vārīt vēl 10 minūtes. Sagriezt skābenes un spinātus, likt klāt, vārīt kādu minūti. Pielikt sāli-piprus, noņemt no uguns, uzlikt vāku, atstāt uz 10 minūtēm.
Komentāri: protams, ka ļoti garšīgi. Skābena zupa ar putraimiem- to var ēst caurām dienām. Var pielikt vārītu olu un krējumu. Var likt lēcu vietā rīsus vai miežus vai vēl kaut ko.

Labākās skones pasaulē

Recepte- Р.Бертине, «Свой хлеб»
Vajag:
150 g sālīta sviesta (man bija parasts)
600 g kviešu miltu
150 g sīka cukura
40 g cepamā pulvera
280 g rozīņu bez kauliņiem (es nelietoju, tātad- kaltētas dzērvenes)
190 g trekna saldā krējuma
190 g piena
2 olas, sakultas ar šķipsnu sāls- pārziešanai (es vispār nepārziedu)
Gatavošana:
Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 220 C.
Ieberzt sviestu miltos (ar pirkstiem), pievienot cukuru, cepamo pulveri un rozīnes. Visu rūpīgi sajaukt. Pievienot saldo krējumu un pienu un maisīt ar lāpstiņu, kamēr izveidosies grubuļaina masa. Nedaudz pārkaisīt ar miltiem galdu, likt mīklu. Izkārtot mīklu plakanā kvadrātā, salikt uz pusēm, atkal izkārtot, salikt pretējā virzienā un tā atkārot, kamēr sanāks nelīdzens kvadrāts. Nedaudz pārkaisīt ar miltiem apakšā un augšā, pārklāt ar drānu, atstāt vēsā vietā uz 15 min.
Pārkaisīt virsmu ar nelielu miltu daudzumu, izveltnēt mīklu 2.5-3 cm biezumā. Ar otiņu noņemt liekos miltus. Ar asu nazi sagriezt 6x6 cm kvadrātos.
Likt uz paplātes ar papīru, ne pārāk tuvu vienu otrai. Atlikumus atkal izveltnēt un sagriezt.
Pārziest ar olu, ļaut nedaudz nožūt, pārziest vēlreiz. Samazināt cepeškrāsns temperatūru līdz 200 un cept skones 20 minūtes, kamēr kuplas un zeltainas.
Komentāri: šīs ir izcilas. Pavisam nediētiskas, taču krēmīgas, smaržīgas un ideālas.