sestdiena, 2010. gada 2. janvāris

Ņujorkas siera kūka

Pavisam klasiska siera kūka- pamatu pamats. Dažkārt tajā ir saldais krējums, dažkārt netiek izmantots skābais. Dažkārt tiek piedāvātas burvju darbības ar temperatūru (samazināšana ik pēc laika) vai ūdens paplāte krāsnī. Taču ar nebūtiskām niansēm pamats ir šāds- cepumu un sviesta plāksne, uz kuras ir filadelfijas siers, olas, vaniļa. Virsū- zemenes. Konkrēti šī recepte man liekas ļoti skaidra, ātra un rezultāts- tāds, kāds man garšo. Avots- Annutti, cookschool.ru
Vajag:
Pamatam:
1,5 glāze maltu cepumu (es izmantoju „Selgu”)
60 g izkausēta sviesta
2 ĒK cukura
Siera kārtai:
4x 200 g iepakojumi Philadelphia siera (ekonomijas labad var pusi aizvietot ar lētāku svaigo sieru, bet nu bez liekas nepieciešamības nevajadzētu)
1 glāze cukura (es izmantoju damerara)
1 glāze skābā krējuma
4 olasdaži pilieni vaniļas esences
Augšējai kārtai:
1 glāze skābā krējuma
2 ĒK cukura
daži pilieni vaniļas esences
zemenes, piparmētras rotāšanai
Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā!!! Forma 26 cm diametrā
Gatavošana:
Sajaukt samaltos cepumus ar sviestu un cukuru, cieši piespiežot un izlīdzinot ieklāt cepamajā formā (ar noņemamām malām).
Sajaukt sieru ar cukuru un esenci (es to daru ar mikseri vai koka karoti), pēc tam pievienot krējumu, maisīt vēl dažas sekundes, pa vienai pievienot olas. Pārmērīgi censties nevajag- kad masa ir viendabīga, turpināt maisīt nevajag. Izlikt masu formā, uz cepumu kārtas. Cept 165C apmēram 40 minūtes vai līdz brīdim, kad kūkas vidus nedaudz grīļosies, kā želeja, torti pašūpojot.
Sajaukt krējumu ar cukuru, izliet uz kūkas, izlīdzināt un tupināt cept vēl 10 minūtes. Izņemt kūku no krāsns, ar asu garu nazi novilkt starp kūku un formu un atstāt līdz pilnīgai atdzišanai. Tikai tad, kad kūka pilnībā atdzisusi, to var pārklāt ar plēvi vai foliju un likt ledusskapī minimums uz 4 stundām, bet labāk- uz nakti.
Komentāri- man ir mazā elektriskā cepeškrāsns, kura neuzvedās ideāli. Kā arī dažkārt aizmirstu sagādāt istabas temperatūru izejvielām:). Līdz ar to kūkas augša mēdz ieplīst. Tāpēc vienmēr iepriekš nodrošinu želejas paciņu un ogas- konspirācijas nolūkos.

12 comments:

  1. Paldies, Anita, par recepti! Izskatās ļoti labi, recepte liekas vienkārša un būs laikam jāpamēģina! :)

    AtbildētDzēst
  2. Dita, priecāšos, ja garšos! Man ir grūti iedomāties, ka šī recepte var nesanākt!

    AtbildētDzēst
  3. Anita, sakiet lūdzu, kāda izmēra Philadelfia siera iepakojumus jūs ņemat?

    AtbildētDzēst
  4. Atvainojiet, kad rakstīju recepti, veikalos nebija varinatu:)
    200 g, tūlīt ierakstīšu arī receptē

    AtbildētDzēst
  5. Anita, paldies par recepti! Gatavoju brīvdienās, jo ļoti sagribējas īsto siera kūku, bet vairākās kafejnīcās ir "kaut kas" ar nosaukumu Cheese Cake.
    Sanāca super garšīgi! Tieši tā, ka es gribēju.:)

    P.S.: 1 paciņu Philadelfia aizvietoju ar parasto sieru, jo torte sanāk diezgan darga.

    Irina.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Irina, man liels prieks, ka izdevās un garšoja!
      Jā, torte ir ievērojami dārga, tāpēc es to netaisu spontāni, bet pamazām krāju Filadelfiju, pērkot to atlaižu laikā. Termiņš tai ir garš un tagad, teiksim, man stāv pāris paciņas ar domu par rudens brīvlaika nedēļu:)

      Dzēst
  6. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
  7. Es liku Mascarpone sieru 500g. + biezpienu 400-600g. Man forma ir 28 cm. Iznāca ideāla kūka. Garšoja visai ģimenei, bija tāda mazuma piegarša :)

    AtbildētDzēst
  8. Cik interesants sastāvs, tā nekad nebiju darījusi! Vai biezpienu berzāt caur sietu?
    Mazuma piegarša- tā jau labākā pazīme, ka izdevās!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Liku biezpienu Ricotta 8%, pirktu Rimi (bija atlaide :)). Vienreiz liku tikai 200 g klāt, tad bija labāk, kad liek 600 g, tad jūt, ka ir biezpienaināks. Tā,kā visideālāk laikam ir 400g. Caur sietu nebija jāberž, jo masa viendabīga. Garša vairāk biezpienaina, bet ļoti laba, ja biezpiens ir cieņā. Un protams uz cenu var ieekonomēt.Olas liku 5 un masai piespiedu laima sulu. Manā mājā ēda pat tādi, kuri kūkas neēd, jo nav pārāk salda, bet garda gan :)

      Dzēst
  9. Es vienmēr gatavoju ar Alpenrose vai Rimi svaigo sieru, un ziniet, sanāk arī ļoooti garšīgi, bet daudz lētāk! Un skābo krējumu pašā masā iekšā arī nelieku, tikai pa virsu.
    Pievienot daļu biezpiena arī ir izplatīts variants, bet, manuprāt, domāts tikai tāpēc, lai ieekonomētu naudu. Pati mēģinājusi gan neesmu.

    AtbildētDzēst