ceturtdiena, 2010. gada 27. maijs

Mango un zemeņu salāti

Tūlīt, tūlīt sāksies zemeņu sezona. Rīt no rīta iziešu caur Vidzemes tirgu un paskatīšos- vai nav uzradusies katru maija pēdējo nedēļu gaidītā finiera plāksne ar uzrakstu "Kokneses zemenes". Jau deviņus gadus pirmās vietējās zemenes pērku tikai tur (un arī otrās un trešās, kamēr zemenes nepārņem visu tirgu un tad jau var no citiem). Vispirms 200 gramus, tad 300, 400. Tos gramus vienmēr apēdu pa ceļam līdz darbam (1 kvartāls, jāiet ļoti lēni).
Nu tā, aizrunājos. Pēc tam zemeņu kļūst tik daudz, ka jāsāk likt tās pie visiem ēdieniem. Tāpēc savlaicīgi jāpapildina birkas "zemenes" saturs.
Recepte no žurnāla Shape 2009.gada kaut kāda numura.
Vajag:500 g zemeņu, sagriezt uz pusēm vai ceturtdaļām
1 mango
300 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
1 apelsīna rīvētu miziņu
2 ĒK citrona sulas
2 ĒK cukura
25 g kukurūzas cietes (man liekas, ka var samazināt uz pusi)
4 piparmētru lapiņas (es vairāk izmantoju)
50 g apceptu pīnijas riekstu (ciedru)
Gatavošana:Sajaukt sulu, rīvētu miziņu, cukuru, cieti, uzvārīt maisot un atdzesēt. Sagriezt mango, sajaukt ar mango un zemenēm. Pārliet ar mērci, pārkaisīt ar riekstiem.
Iespaidi: izcili augļu salāti, ļoti garšīgi un atšķiras no apnikušajiem tradicionālajiem savienojumiem.

2 komentāri:

  1. Kāpēc tieši kukurūzas ciete? Vai ir kaut kādas garšas vai gatavošanas īpašības, kas viņu atšķir no kartupeļu cietes?

    AtbildētDzēst
  2. Nu, pirmkārt pašā receptē bija kukurūzas ciete un tā es arī rakstīju:)
    Otrkārt, šajā receptē, domāju, nav nekādas nozīmes, jo cietes vajag maz. Personīgi man liekas, ka kartupeļu cietei IR garša, atšķirībā no kukurūzas, un tāpēc es vienmēr lietoju kukurūzas. Tehnoloģiski- nav atšķirības.

    AtbildētDzēst