ceturtdiena, 2010. gada 13. maijs

sezonas sākums

Pavasaris ir tik pateicīgs laiks kulinārajiem priekiem- katru nedēļu tirgū kaut kas jauns un sen neredzēts (nu, ar nosacījumu, ka ziema ir nodzīvota ar sezonālajiem augļiem-dārzeņiem). Līdz ar to, ka šo nosacījumu pārkāpju reti, tad man notiek atkalredzēšanās ar lapām un nesaldētiem zaļumiem, rabarbera kātiem un redīsiem.
Rabarberu krēms
Vajag:500 g rabarberu, attīrīt no mizas, dzīslām, sagriezt sīkos kubiņos; 150 ml saldā krējums (var arī 10%); 250 g skābā krējuma; 3 olas; 75 g brūnā cukura; 1 ĒK miltu; mazā paciņa (9, liekas, grami) vaniļas cukura vai daži pilieni esences
Gatavošana:
Formiņas ieziest ar sviestu, likt tajā rabarberus līdz pusei (es pieliku arī dažas saldētas avenes), pārliet krēmu līdz formiņas 2/3.
Cept 200 C pusstundu krāsns zemākajā līmenī.
Groziņi ar rabarberu krēmu
Var arī pagatavot groziņus- tad groziņu formiņās plānā kārtā likt smilšu mīklu, sadurstīt ar dakšu, virsū likt rabarberus un uzliet nedaudz krēma.

6 komentāri:

  1. Siekala līdz grīdai un skaidrs, ka brīvdienās ko tādu gatavošu-tas ir-rabarberu krēmu!

    AtbildētDzēst
  2. Gribu, gribu izmēģināt rabarberu krēmu? Bet vai tas sanāk tāds "pļurīgs" vai drīzāk gandrīz ar nazi griežams? Jautāju, jo man nav tādu mazo trauciņu (un nezinu, vai mazās porcelāna bļodiņas drīkst likt cepenē), tāpēc domāju, ka varētu likt kādā ne pārāk lielā veidnē, bet, ja krēms galīgi "nesaželē", tad tā nebūs laba ideja!

    Bet vispār - komplimenti par blogu, man ļoti, ļoti patīk!

    AtbildētDzēst
  3. Vispirms- paldies! Tas tiešām ļoti ceļ garstāvokli- izlasīt šādu komentāru!

    Par krēmu:
    Es tomēr neieteiktu to taisīt lielā traukā- gatavs, protams, būs, taču necik smuki izņemt to nevarēs. Pat atdzisušam konsistence gluži griežama nebūs.
    Vienīgais, ar ko varu palīdzēt: es šo rabarberu krēmu izmantoju ka augšu plātsmaizei. Kārtaino vai smilšu mīklu. Kārtaino tad vajadzētu iepriekš pacept 10 minūtes (vēlams "aklā" veidā- pārklātu ar papīru un ar uzbertiem zirņiem vai pupiņām); smilšu- plānā kārtā, ar maliņām sadurstīt. Var iepriekš arī cept 10 minūtes, taču ja plāna kārta- nevajag.

    Bet vispār individuālās formiņas ir ļoti noderīga lieta))

    AtbildētDzēst
  4. Nu tā, iemēģināju šodien! Nācās gan cept lielajā veidnē, jo izdevās nomedīt vien divas individuālās formiņas. Pieliku klāt saldētās zemenes, kuras jāutilizē kaut kur, sanāca viegls un garšīgs saldais! Vajadzēja gan pacept ilgāk, jo apakša bija tāda mazliet "pļurīga" (noteikti tādēļ, ka lielā veidne, līdz ar to ūdens no rabīšiem un zemenēm nepaspēja iztvaikot), bet apēdām arī tādu, nekādas vainas :) Kad sadabūšu rokā vēl kādas mazās formiņas, tad izmēģināšu atkal! Paldies par recepti! :)

    AtbildētDzēst
  5. Nu ja, lielākā veidnē tad jākoriģē laiks. Bet nu vienalga tas viss sastingst, kad atdziest.
    Es šodien cepu plātsmaizi ar šo krēmu pa virsu, sanāca, ka pietiek ar 2 lielām olām (krēmam būtu, liekas, par maz). Un arī piebēru saldētās ogas, lai virzītos to iznīcināšana:)
    Prieks, ka garšoja!

    AtbildētDzēst