sestdiena, 2010. gada 16. oktobris

tatēns ar āboliem un dzērvenēm

Pūristi ģībst:) Kaut kā pēdējā laikā arī vietējā nosacīti kulinārajā internētā parādījušies pūristu komentāri. Vakar Kristas blogā komentātore bija sašutusi par bioloģisko buljonkubiņu izmantošanu mājas virtuvē:))
Es, ja kas, parasti tiešo tos arī izmantoju, man ļoti reti ir iedvesma vārīt īsto buljonu. Man patīk autentiskas receptes, patīk arī klasiskās, kurās katram daudzumam un sastāvdaļai ir sava nemainīga vieta, taču sarunas par ratatuja šķēļu biezumu atstāšu pavāriem.
Tātad, šis ievads skaidro nosaukumu:)
Vairāk vai mazāk tatēna tehnoloģijā cepta kūka-garšīga un sezonāla.

Vajag (20 cm diametra pannai):
2 plāksnītes kārtainās mīklas (no 6 plāksņu iepakojuma)
2 āboli
2/3 gl dzērveņu
6 ĒK brūnā cukura
1 ĒK sviesta
pāris pilienu apelsīna esences (tikko nopirku Prizmā, jo nespēju lietot lielveikalu apelsīnu mizu, bet līdz bioveikalam tieku reti. Mana versija- pāris pilienu esenses ir nekaitīgāki par vaskotu mizu)
Gatavošana:Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 200 C. Nedaudz atkausēt mīklu- lai plāksnītes varētu salipināt kopā.
1. Nomizot ābolus, sagriezt šķēlēs.
2.Uz lēnas ūdens izkausēt pannā cukuru. Kā tikai sāks brūnēt gar malām- noņemt, pielikt sviestu, esenci, apmaisīt.
3.Iebērt dzērvenes, salikt ābolus. Uzlikt pa virsu mīklu, kuras plāksnes salipinātas kopā, piespiest pie pildījuma, ielocīt maliņas iekšā.
4. Cept apmēram 15-20 minūtes. Paturēt minūti pannā, tad apgriezt otrādi uz šķīvja. Pēc 10 minūtēm nedaudz atdzisīs un ogas pārstās birt nost- tad varēs ēst.
Komentāri: man ļoti garšoja, bērnam- nē. Sald-skābi-rūgts pildījums- tas viņam bija par traku.

10 comments:

  1. Ek, allaž iemetu aci katrā jaunā rakstā tavā blogā un tā pati acs ir aprīnas pilna par tavu spēju par īpašu ēdienu runāt ar fantastisku vieglumu plaušās! Tas gan nenozīmē, ka es spētu kaut uz mirkli sevi iedomāties uztaisām, piemēram, biezpiena mafinus ar mozarellu (jo manā - pilnīgi un galīgi stagnatiskajā ēdienu gatavošanas izpratnē mafini un mozarella ir divi dažādi ēdieni), bet tas man neliedz sapņot, ka kādreiz vismaz mana meita būs tik pat liela gardēde kā tu un katrreiz uzaicinās mani uz kāda jauna ēdiena degustāciju! :D

    AtbildētDzēst
  2. izklausās ĻOTI garšīgi! Es arī lietoju biobuljoniņus..

    AtbildētDzēst
  3. Cilvēki,kurus uztrauc dažādi aizguvumi:)

    AtbildētDzēst
  4. Lainei: paldies! man gan pēc dažiem gadiem kulinārajā internētā liekas, ka mans lauciņš ir absolūti šaurs un eksperimenti nav mana joma:) Taču visam jau ir skaidrojumi- es mācījos gatavot no nulles, faktiski bez kulinārās ģimenes bagāžas, tāpēc visas tradīcijas veidoju no jauna:)

    AtbildētDzēst
  5. Irēnai: jā, ir arī garšīgi. Tikai tiešām jāpagaida tās 10 minūtes, savādāk ogas nobirs.

    Buljonkubiņu tēma ir intersanta:) Man bija tāds atvieglojums, kad es sapratu, ka IR izeja- jo lielveikala galinas-blankas lietot nespēju un vēl jo vairāk nespēju kontrolēt, lai saldētavā būtu īstais:)

    AtbildētDzēst
  6. "Cilvēki,kurus uztrauc dažādi aizguvumi:)"- tā bija atbilde Cores:) Katru reizi aizmirstu, ka komentāri sakārtojas ienākšanas, nevis manu atbilžu secībā.

    Un vēl- ar komentāriem viss ir kārtībā, neuztraucieties, vnk es tos skatos pirms publicēšanas, tāda funkcija uzlikta. Tāpēc jūs tos uzreizi neredzat nopublicētus.

    AtbildētDzēst
  7. un vēl man jautājums, kur tie buljonkubiņi ir nopērkami?

    AtbildētDzēst
  8. Kur Tu dzīvo? centrā ir vairāki bioveikali- par Biotēku nezinu, noteikti arī tur. Es pērku pretī krišnaītiem Dabas bodē, ap stūri Stabu ielā ir vēl viens veikals (tajā ir vislētāk). Tad vēl Mežaparkā pie ieejas ir mazs bioveikaliņš. Viens vai divi veidi ir arī Rimi- pie parastajiem buljonkubiņiem. Atpazīsi pēc cenas:)
    Par citiem lielveikaliem nezinu, taču domāju, ka varbūt jau visos ir.
    Katrā ziņā- jebkurā ekoloģisko preču veikalā jābūt.

    AtbildētDzēst