svētdiena, 2010. gada 5. decembris

Ziemassvētku kūka. Otrais posms.

Tātad- turpinam. Šogad visu daru vēlāk, nekā vajadzētu, bet nu garšu tas neiespaidos. Visiem iesaku vienu mazu kūciņu paglabāt pāris mēnešus un salīdzināt.
Ziemassvētku kūka. Pirmais posms.
Otrais posms
Vajag:
185 g sviesta (istabas temperatūrā)
150 g cukura
3 olas
50 g valriekstu
200 g miltu
65 g samaltu mandeļu
1/4 TK malta muskatrieksta
1 TK malta kanēļa
5 ĒK brendija
Gatavošana:
1. Iesviestot un izklāt ar cepamo papīru cepamo formu (receptē minēta 20 cm diametra forma, es izmantoju 3 mazas keksa formiņas- kantainas un dažas mafinu formiņas, jo kūka man vajadzīga arī dāvināšanai) tādejādi, lai cepamais papīrs būtu 5 cm virs malām. Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 150 C.
2. Traukā iesijāt miltus un garšvielas. Atlikt malā. Sakult cukuru ar sviestu, lai masa kļūtu gaisīga (es to daru blenderī). Pa vienai pievienot olas, pēc katras sakuļot. Lielā traukā likt pirmā posma augļu sagatavi, pievienot valriekstus un sviesta masu. Visu rūpīgi sajaukt. Pievienot mandeles, miltus un atkal samaisīt. Likt formā(s), izlīdzināt.
3. Cept aptuveni trīs stundas. Pec pirmās stundas pārklāt ar foliju, lai nepiedegtu. Kad pīrāgs gatavs (var pārbaudīt ar koka skaliņu), izņemt no cepeškrāsns, pārliet ar brendiju un pilnībā atdzesēt.
4. Nenoņemot papīru, rūpīgi satīt folijā, likt lielā skārda kārbā ledusskapī. Labāk- uz diviem mēnešiem:) Katru trešo dienu apslacīt ar brendiju.
Komentāri:
Es visu tā arī daru- cepu precīzi 3 stundas, satinu un apslacu. Nekādās kārbās nelieku, folijā satītās kūkas uzglabāju ledusskapja dārzeņu kastē.
Trešais posms ir izrotāšana, to es ielikšu nedēļu pirms Ziemassvētkiem, pati to daru dienu pirms pirmās dāvinšānas.

5 komentāri:

  1. 1. posmu izdevās izpildīt bez aizķeršanās un jautājumiem, bet par 2. posmu rodas jautājums:
    ja cep mazajās mafinu formās, cik ilgi būtu jācep? Nespēju noticēt, ka arī tad vajadzīgas 3h

    AtbildētDzēst
  2. Bet nu tomēr satraukumam nav pamata:) Es visu cepu 3 stundas. Taču pēc pirmās stundas noteikti jāpārklāj ar foliju un arī jāievēro tos 150 grādus. Tomēr tā ir samērā zema temperatūra un mīkla ir ekstrasmaga un slapja. Es nekādu atšķirību nepamanīju mazo un lieto kūku cepšanā.
    Var jau pamēģināt pārbaudīt pēc 2 stundām, ja cep tikai mazos.
    Bet nu es vienā forumā piedalījos kolektīvajā cepšanā- mēs tur kādi 20 cilvēki šo kūku cepām un salīdzinājām iespaidus- neviens laiku nesamazināja, tas nav būtiski. Taču, atkārtošu, pārklāt ar foliju- tas ir būtiski:)

    AtbildētDzēst
  3. es domāju cept silikona keksa formā vienā gabalā? Kā tad darīt? Kad izcepj- ņemt no tās formas un tīt folijā? Vai silikona forma jāietauko?

    AtbildētDzēst
  4. Laura, silikona forma nav jāietauko. Cep tik vienā (tikai tad vēl rūpīgāk seko norisēm un savlaicīgi pārklāj ar foliju)un pēc tam- jā, izņemt un folijā.

    AtbildētDzēst
  5. paldies par atbildēm, šovakar taps 2.posms :) ceru, ka būs ok :)

    AtbildētDzēst