otrdiena, 2011. gada 19. jūlijs

it kā saldējums karstai dienai

Meteo.lv sola karstumu un es gatavojos savlaicīgi. Šogad sanāk īpaši daudz lasīt par saldējumu sastāvu un esmu jau sasniegusi stadiju, kad neļauju bērnam pirkt dažus eeeee izstrādājumus. Nojaušu, ka šāda rīcība varētu izskatīties maniakāli, taču vienmēr ir izvēle- domāt, ka labi vecāki ir tie, kas ļauj bērnam Tio-bez-piena vai arī tie, kuri dara pretēji. Man tik ļoti riebjas doma, ka viņš ēd saputotus taukus, ka ļaujos otrai pozīcijai:)
Mājās esmu taisījusi saldējumu vairākkārt un tas vienmēr ir ļoti garšīgs, taču bez saldējuma mašīnas process ir samērā laikietilpīgs- tā apmaisīšana, un tas mani parasti attur. Laikietilpība gan izpaužas kā nepieciešamība sekot procesam- nezinu, vai kondensētā piena vārīšanu var uzskatīt par īpaši laik- un darbietilpīgu procesu? Nu, jebkurā gadījumā, man pašai gandrīz negaršo saldējums:)
Taču man ļoti garšo šis te. Konsistence sanāk tāda, kā sorbetam, tikai gluda. Respektīvi, var kost, nevis grauzt:) Pagatavojams elemetāri un zibenīgi, daži komentāri:
1. Saldēt var jebko un jebkādās kombinācijās. Samaltas ogas, augļus, noteikti arī pievienojot jogurtu (pamēģināšu nākamreiz), garšvielas, riekstus un tml.
2. Vajag formiņas. Līdz šim man bija Ikea, ap 2 latiem, taču nedaudz par dziļu, bērns nepaguva apēst, kamēr kusa. Pagājušajā nedēļā Rimi pa 49 santīmiem uzradās formiņas 4 saldējumiem, nopirku vairākus komplektus un tie ir perfekti (nesen viena Tupperware-atkarīgā man jusmīgi rādīja tādas formiņas pa 12 latiem:)
3. Augļi un ogas ir jāsamaļ kārtīgi, es darbinu blenderi kādas 2 minūtes.
4. Kauliņi. Varbūt kādam garšo, taču es tos likvidēju. Kad samaļu, teiksim, jāņogas, masu pārleju sietā un maisu to ar karoti, kamēr visa izsūcas cauri, atstājot sietā lieko. Lieko var utilizēt morsos-dzērienos.
5.Sula, nevis biezenis- pārvēršas par ledus gabalu, nevis sorberu, brīdinu.
6.Apdeits. Lai izņemtu saldējumu no formiņas, tā jāpatur karstā ūdenī aptuveni 5 sekundes!
Nu tā, tas arī viss.
Šis ir mellēņu un persiku. Aptuveni pusglāze melleņu un 2 nomizoti negaršīgi persiki (var pievienot, piemēram, kardamonu). Katram pielikta 1 ĒK cukura pirms malšanas. Caur sietu nelaidu, melleņu kauliņi netraucē.
Šie ir jāņogu (sarkanās, dzeltenās), persiku un upeņu. Pēc katras kārtas iepauzēju uz 10 minūtēm, lai nedaudz sasalst. Cukura vajag vairāk, nekā iepriekšējā.

6 komentāri:

  1. Forši, paldies, ka pateici par tiem Rimi trauciņiem! Mēģināšu rīt vīru aizsūtīt paskatīties. Es ļoti daudz saldēju pienu ar cukuru un vaniļu, reizēm rozīnēm, bet man nav ne Tupperware, ne Rimi trauciņu, tāpēc saldēju kēksiņu silikona formās, slīpi ieliekot saldējuma kociņus vai jebkādus turamos. Man ļoti patīk saldēts jogurts (bet, kā jau rakstīji, jāber cukurs klāt).
    Un man šķiet, ka neviens normāls vecāks neļauj bērnam ēst jebko, kas ir kaitīgs, ar transtaukiem un krāsvielām. Var jau būt, ka es dzīvoju ilūzijās.

    AtbildētDzēst
  2. Ai, Tu kļūtu par Dievu manu bērnu acīs, ja viņi zinātu, ka šādus taisi! :)
    Jājož uz Rimi, viennozīmīgi!

    Nu es jau te tikko vārīju pastēti un taisos apgūt arī gaļas rulešu taisīšanu, lai mājās neienāktu desas... tā, ka par maniakāliem izlēcieniem nerunāsim! Gribas, lai ģimene ir vesela! :)

    AtbildētDzēst
  3. Jā, nu šis man ar jāpamēģina... neesmu saldējuma fane, tomēr karstā vasarā gribas, un tad katru reizi ēdot domāju par visām tām liekajām un sliktajām piedevām...

    AtbildētDzēst
  4. Diāna, vai Tu to cukuru apmaisi vai vnk ielej un sasaldē? par ledu nepārvēršas? Gribu pamēģināt tā iztaisīt!
    Formiņas tiešām iesaku iegādāties, ļoti ērti. Šodien Bērnu pasaules Rimi bija vēl daudz.
    Par ilūzijām: es samērā daudz redzu vecākus, kuru loģika ir pretēja- neaateikt bērnam priekus:)

    Aija, es lasīju par pastēti, man, protams, patīk tava darbība:)

    Irēna, noteikti pamēģini, tas ir reāli patīkami- apzināties, ka sastāvā ir 2 lietas:))

    AtbildētDzēst
  5. Paldies par gatavošanas komentāriem! Karstumlaikā tiesām palīdz, un sevišķi patīkami, ka veselīgi produkti.
    Es tā saprotu, cukurs jāliek tiem, kas vēlas saldenu garšu...

    AtbildētDzēst
  6. Daiga, nu tas ir atkarīgs no tā, no kādām ogām gatavo. Persikiem, iespējams, vispār var nelikt klāt cukuru, taču jāņogas sanāk drausmīgi skābas. Garša gan ir ļoti izteiksmīga:)

    AtbildētDzēst