svētdiena, 2012. gada 23. septembris

kapātā (?) mīkla

Cien.valodas pratēji- ko darīt ar рубленое тесто? Pagaidām atstāšu tā, bet ceru uz palīdzību.
Kapātā, cirptā, grieztā- kā labāk? It kā tehnoloģiski mīkla tiek kapāta ar nažiem.
Sen jau staigāju ap šo recepti, jo mani interesē iespēja iegūt un apgūt smalkāku mīklu kūkas pamatam. Tādu, kas priecē cepšanas dienā, taču ir arī sasaldējama.
La patissiere žurnāls mani vienmēr pārliecinājis ar visu, kas tajā piedāvāts un šī mīkla nav izņēmums.
Apraksts būs garš, taču process nav nedz garš, nedz sarežģīts. Jāpievērš uzmanība niansēm un rezultāts būs visai priecējošs. Mīkla ir bez olām, tāpēc šim ierakstam lieku tegu bez olām, kaut arī kūkā olas būs.
Vajag:
20 cm diametra formai:
300 g miltu
200 g auksta sviesta
70-90 ml ledusauksta ūdens
2 TK (10 ml) ābolu etiķa vai citrona sulas
pa šķipsnai sāls un cukura
Gatavošana:
1. Etiķi un citrona sulu sajaukt ar ūdeni, likt saldētavā uz 15 minūtēm.
2.Sviestu sagriezt palielos kubiņos un arī likt saldētavā uz 15 min.
3. Miltus izsijāt, sajaukt ar sāli-cukuru.
4. Ar 2 nažu palīdzību vai virtuves kombaina nažiem sakapāt sviestu ar miltiem līdz vajadzīgam lielumam. Ja vēlaties kārtaināku mīklu- gabaliņiem jābūt lielu zirņu lielumā. Ja maigāku- kapājiet līdz sīkām drupačām. Ja sviests sāk sasildīties- novāciet maisījumu saldētavā uz 15 min.
5. Atdzesētam sviesta maisījumam pievienot ledusaukstu ūdeni. Ne visu uzreiz- jāseko konsistencei- mīklai jāsāk savākties bumbā un, saspiest ar roku, tai nav jāizjūk.
6. Ar rokām savākt mīklu bumbā, ietīt plēvē, saspiest ar roku veidojot disku, novākt ledusskapī uz pusstundu.
7. Izveltnēt, ātri ieklāt cepamā formā, veidojot malas.
Cept tālāk vai sasaldēt (tad ieklāt vienreizējās folija formās).
Komentāri, ieteikumi, piebildes:
Ledusskapī kapātā mīkla mierīgi stāvēs līdz nedēļai, ilgāk- saldētavā.
Kā izveltnēt kapāto mīklu?
Kārtīgi pārkaisīt virsmu ar miltiem, likt mīklas disku, pārkaisīt no visām pusēm, izveltnēt vienā virzienā, visu laiku sekojot, lai mīkla nepieliptu. Veltnēšanas procesā mīklu sagriezt par 90 grādiem un veltnēt tālāk.
Cik mīklas vajadzēs?
Šīs receptes mīklas daudzums pietiks 20 cm diametra slēgtai kūkai. Ja nevajag augšu- ņemiet 2/3.
Ko darīt ar mīklas atgriezumiem?
Izmantot atkārtoti, tikai izveltnēšanai nekādā gadījumā neveidojiet bumbu- vnk lieciet mīklas strēmeles vienu uz otras un veltnējiet.
Biezpiena kūka ar avenēm
Vajag:
2/3 no iepriekšminētā mīklas daudzuma
2 paciņas (pa 200 g) biezpiena
1 ola
dažas ĒK cukura
avenes
daži pilieni vanilas esences
1 ĒK kukurūzas cietes
Gatavošana:
Izveltnēt atdzesēto mīklu, ieklāt cepamā formā (man- 25 cm ar noņem.malām). Uzlikt slogu- piem., zirņus. Likt uzkarsētā līdz 200 C krāsnī uz 10-12 min. Izņemt, izbert zirņus. Traukā sajaukt pildījuma sastāvdaļas, pēdējās pievienot avenes, likt uz pamatnes, cept kādas 20 minūtes- kamēr virsma gar malām klūs zeltainbrūna.
Komentāri: ļoti, ļoti garšīga! Man nebija šaubu, ka tas būs garšīgi- tomēr salīdzinoši liela ņemšanās (ar tešlas ieklāšanu:)). Ja man nesatrauktu augu tauki un es varētu lielot tešlas un Co, varbūt mana sajūsma nebūtu tik liela, bet ir tā, kā ir un šī recepte atnāca uz palikšanu. 

4 komentāri:

  1. man jau liekas, ka taa ir smilšu mīkla (katrai receptei parasti ir pavisam nelielas variācijas, bet metode taa pati). angliski shaada veida kuukaas (tarts) taa tiek aprakstīta kā tart dough.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tomēr nē, šī ir pa vidu starp smilšu un kārtaino. Visa tā ņemšanās un saldēšna strādā tieši uz kārtu veidošanu.
      nez, ja tas vārds skan pārāk muļķīgi, varu jau aizvietot ar smilšu, taču smilšu man te pastāv citā veidā:(

      Dzēst
  2. Mūsmājās gadiem taisa līdzīgu mīklu, tikai ar olu un ūdens vietā ņem skābo krējumu un neliek ne sāli ne cukuru. Tāpat arī liek etiķi klāt - trauslumam un sauc ar tāpat kapātā mīkla. Izmantojam ābol un rabarber kūkām, kā arī var taisīt dažādus pīrādziņus un pat klāt kā picas pamatni, jo mīkla pati ir neitrāla, tikai trekna gan.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. tas nozīmē, ka nosaukums var pastāvēt:)
      Nu, man liekas, ola ir vairāk ieradums, es nejūtu atšķirību ar vai bez. Bet nu tam jau nav nozīmes.

      Dzēst