sestdiena, 2013. gada 21. septembris

vīģes un ļoti skaistas un vienkāršas kūciņas

Man nav ieraduma ikdienišķi pirkt vīģes, esmu pret tām samērā vienaldzīga. Turklāt to sezona pie mums ir īsa, nekad nepagūstu saplānot un apjēgt un beidzot pagatavot kaut ko tādu, lai saprastu to būtību. Bet nu te nāca pretī smukas un lētas, bija dažas jāpaņem:) Jo žurnālā jau biju pamanījusi šo recepti - tik dekoratīvs rezultāts!
Maizītes, kūciņas- nezinu. Vārds "tartaletes" latviski sanāk pārmērīgi manierīgs.
Pagatavojamas elementāri, garšīgas un skaistas.
Recepte- 08.2013. žurnāls GoodFood.
Vīģu kūciņas/ Fig tartlets
Vajag:
375 g kārtainās mīklas, atkausēt*
6 svaigas vīģes
25 g sviesta, izkausēt
2 ĒK pūdercukura+gatavo kūciņu pārkaisīšanai
2 ĒK aveņu vai kazeņu džema/želejas
pasniegšanai kopā ar siltām kūciņām žurnālā tika ieteikts pistāciju saldējums vai putukrējums
Gatavošana:
1. Uzkarsēt krāsni līdz 200 C. Noklāt plāti ar cepamo papīru. Nedaudz izveltnēt mīklu, izgriezt 6 apļus 11-12 cm diametrā. Likt uz plāts, lai nesaskartos. Ar asu nazi iegriezt (ne cauri, līdz pusei!) apļiem maliņu- kādu nepilnu centimetru**
2. Sagriezt vīģes plānās šķēlēs, likt uz kūku iekšējā apļa, nedaudz pārklājot šķēles vienu otrai. Pārziest ar izkausēto sviestu, pārkaisīt ar pūdercukuru (ar tām 2 ĒK).
Šajā brīdī, ja jums vajag, var novākt ledusskapī uz laiku līdz 5 stundām.
3. Cept 18-20 minūtes, kamēr mīkla kraukšķīga uz smuki zeltaina. Izņemt. Mazā trauciņa uzsildīt džemu, pārziest kūciņas, pārkaisīt ar pūdercukuru.
Komentāri:
*es izmantoju pusiepakojuma Tešlas, sanāca 8 nedaudz mazakas.
** iegriešana vajadzīga tāpēc, ka pildījuma daļa paliks nemainīga, bet iegrieztā maliņa pacelsies, veidojot apmali.
Un šeit- svarīgs jautājums:
Vai jums, gadījumā, nav kaut kas zināms par iespēju pirkt Rīgā kārtainu mīklu ar sviestu, nevis margarīnu? (nu, protams, arī bez citām nevajadzīgām piedevām)? Veikals, konditorēja, privāts kontakts?

11 comments:

  1. Ooo, ļoti ļoti smuki!
    Par kārtaino mīklu ar sviestu: to var iesaldēt, vai ne? Es pajautātu cepšanas nodaļas vadītājai/-am piem. RIMI, vai pie viņiem nevar pasūtīt.
    Esmu pati ar savām acīm redzējusi, kā SPICES Lidiņā konditori taisa mīklu, varbūt Lidiņā var pasūtīt, lai speciāli Tev sataisa kādus kilogramus un varēsi visu ziemu cept :).

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Redzi, Ieviņ, domāju, ka lielveikalu tīkli cep tikai ar margarīnu. Un pārējiem uzlabojumiem. Un lielveikalos neesmu redzējusi mīklu tieši ar vinu zīmolu. Savukārt tadās vietās, kā "Kūkotava", kur varētu uzticēties vārdam, mīklu nepārdod. Es jau ta arī gribu- nopirkt un sasaldēt.

      Dzēst
    2. A kā domā, "Salas" konditorijas varbūt? Jo gan jau viņi sviestu kaut kam izmanto, ne?
      Nu tas tā. Gatavu mīklu droši vien nepārdod, bet varbūt var sarunāt :).
      Īstenībā es nemaz nezinu, kas kārtainā mīkla ir. :)Tāda kā biezpienmaizītēs?

      Dzēst
  2. Man mamma apgalvoja, ka nav vienkāršākas mīklas par kārtaino, tad nu kādā augusta nedēļas nogalē pierunāju, ka viņa brauks ciemos un mēs gatavosim. :)
    Ja tiešam būs vienkārši - tad jau risinājums rokā - sagatavo un sasaldē. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. O, gaidīšu stāstu.
      Nesen skatījos Olivera raidījumu, kur viņs teica- ja jūs mājās gatavojiet kārtaino mīklu- jums jameklē darbs, jums ir par daudz brīva laika:))
      Esmu lasījusi neskaitāmus aprakstus, tai skaitā blogā, kuram šajā ziņā svēti uzticos- nu it kā jau nekā, taču vajag dažas lietas, kuras nav pieejamas konkrēti man- lielu galdu un daudzu stundu pievēršanos procesam. Un, vēlams, miltus ar konkrētu numuru- pie mums jau nenumurē un nevar noteikt, vai tie ir šai mīklai piemēroti milti. Tu taču saproti, ka tās ir tīkākās atrunas:)) Jo laika man tagad ir daudz, bet galds... nu kaut ka jau varētu:))

      Dzēst
  3. "Sky" veikalos nopērkāmā,pašu gatavotā mīkla esot ar ļoti labu sastāvu.Pati neesmu pirkusi,jo veikals nav pa ceļam,bet ziņneši saka,ka tā esot gatavota no sviesta.Pati nezinu nevienu,pat vislielāko gardēdi,kas pats uzdrošinātos mājās pagatavot kārtaino mīklu,tas ir milzīgs un laikietilpīgs darbs. :)
    Evita

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Evita, milzīgs paldies!!! Manas velopastaigas ir 5 minūšu attālumā no Sky, noteikti pārbaudīšu!

      Zini, es izlasīju jau vairākas receptes avotos, kuriem uzticos un konstatēju- vajag brīvu dienu (jo process ir, galvenokārt, ilgstošs, nevis sarežģīts), lielu galdu, iespēju atdzesēt mīklu un darba rīkus. Un noteikti- vīna pudeli un visaz vienu ieinteresētu draudzeni, lai pārdzīvotu un gūtu prieku.

      Dzēst
    2. Rimi parādījusies Selection by Rimi kārtainā sviesta mīkla(rauga).
      http://www.rimi.lv/receptes-un-produkti/rimi-produkti/jaunumi/selection-by-rimi-sviesta-kartaina-rauga-mikla.html
      Man bez rauga patiktu labāk,bet varbūt kādu reizi noder arī šāda.
      Evita

      Dzēst
    3. O, tā ir ļoti laba un vērtīga ziņa, paldies, Evita! Noteikti drīzumā izmēģināšu, diez vai parastajā Rimi arī būs...bet nu tās dēļ aizstaigāšu līdz hiper:)

      Dzēst
  4. Vai Tev ir izdevies izmēģināt iepriekšējā komentārā minēto kārtaino mīklu? Mēs to šad un tad izmantojam, bet gribētos dzirdēt Tavu komentāru par sastāvu :)
    Paldies!
    Baiba

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, Baiba! Līdz ar to, ka joprojām neesmu tikusi līdz Sky un izmēģinājusi viņu mīklu, tad lietoju sho. Nav jau slikta, un arī priecē, ka bez margarīna. Taču sajūsmā neesmu, protams, jo 2 E sastāvā tomēr ir (tresho, e300, neskaitu, jo askorb.skābe man neliekas nekas slikts:)).
      Bet nu- viens emulgātors, ar glicerīnu saistītais (man ir neizskaidrojams riebums pret glicerīnu) un tas apstrādes līdzeklis, e920- tas man nepatīk. Ne tapēc, ka esmu apsēsta ar bailēm no E (par sastāvu zinu tāpēc, ka man ir iepakojums saldētavā:), bet tāpēc, ka uzskatu- mīklai vajag miltus, sviestu un, dažreiz, raugu. Viss.
      Es domāju tā- kārtainā mīkla nav primārās iztikas produkts- maizē es neko tādu nepieļautu. Nashķim- turklāt tādam, kura lielāko apjomu veido pildījums- domāju, ka var piedot:)
      Bet nu- jāmācās pashām taisīt, jāmācās...

      Dzēst