trešdiena, 2013. gada 2. oktobris

sezonāls deserts ar plūmēm

Kopā ar želejas "Multi" cukura iepakojumu pie manis nonāca pavāra L.Aleksejeva brošūriņa par dažādu panna cottu pagatavošanu. Tās esmu gatavojusi (liekas gan, nekad- autentisku) un atzinusi par vienkāršu un labu desertu, tapēc izšķirstīju un padomāju, ka noteikti jāpagatavo.
Un tad pienāca rīts, kad bija paredzēti ciemiņi un es zināju, ka ēdīsim pitas ar humusu. Tātad- nebūtu vēlams, lai kaut kas salds arī būtu ar mīklu sistīts. Te atcerējos par brošūrinu, taču izrādījās, ka tīrā veidā neko pagatavot nevaru, trūksts sastāvdaļu, uz veikalu vairs neiešu, bet bērns pa ceļam var paķert tikai kaut ko vienu. Nu, tātad- lai paķer saldo krējumu.
Un, izmantojot brošūriņu iedvesmai un pamata proporcijām (paldies autoram!), pa 10 (nu, atdzesēšanu neskaitīsim) minūtēm sanāca šāds deserts (viens no vienkāršākiem man zināmiem):
Vajag (4 porcijām):
300 ml saldā krējuma
200 ml piena
130 g želejas cukura Multi
1 kanēļa miza (salauzt), šķipsniņa maltu krustnagliņu un safrāna pavedienu
Karstai augļu kārtai:
1 TK sviesta
2 lielas plūmes
šķipsna kanēļa, TK cukura
Gatavošana:
Uz lēnas uguns uzsildīt pienu, krējumu un visas garšvielas- nevārīt! Noņemt no plīts, atstāt uz pusstundu. Atkal uzvārīt kopā ar cukuru, rūpīgi maisot. Viss.
Saliet trauciņos, atstāt istabas temperatūrā. Es lēju parastās kafijas tasēs, līdz pusei.
Pirms pasniegšanas pannā izkausēt sviestu un cukuru, pielikt sagrieztas plūmes un apcept, karamelizējot, minūtes 3-5. Uzlikt virsū desertiem.
Iespaidi: ļoti labs un gaumīgs deserts- krēmīga apakša, karsti-kanēļaina virskārta. Nerunājot jau par vienkāršību:)

7 komentāri:

  1. Ohoooo :D Prieks, ka reprezentē Jūrmalu! :D Prieks par Lauri.
    Nekad mūžā neesmu gatavojusi panna cotu, bet man ļoti garšo. Izskatās super un pēc apraksta izklausās, ka varbūt arī es varētu saņemties un vienreiz izmēģināt pati :)

    AtbildētDzēst
  2. Man visi šīs jaunās paaudzes pavari patīk, bet Aleksejeva gatavoto nekad neesmu ēdusi:)) Tas ir tas krutais restorāns ar cipariem nosaukumā, ja?
    man pie desertiem ir vēl dažas panna cottas, liekas. Autentiskā laikam nedaudz savādāka ir, bet nu tās jau detaļas, kā ar picas mīklu:)) Šādi atdarinājumi tiešam ļoti vienkārši pagatavojami.

    AtbildētDzēst
  3. Es želejas cukuru Multi,atklāju tikai pavisam nesen.Ļoti priecājos par šo produktu.Ceru,ka šis desertiņš sanāks gana labs arī no 10% saldā krējuma.Ļoti interesē garša pievienoto krustnagliņu dēļ.Tas tāds jauns garšas salikums priekš manis,šāda tipa desertā.
    Evita

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. vai ne, liels atvieglojums ir nemeklēt alternatīvu želatīnam saldajos?
      Mani doma par želatīnu bieži attūrēja. Bet agaram, manuprāt, ir piegarša.
      Noteikti no 10% sanāks ļoti labi. Iespējams, tad vispār nevajag pienu. Man te pie indiešu ēdieniem ir vēl viena panna cotta ar garšvielām, tajā, liekas, arī bija krustnagliņas.

      Dzēst