otrdiena, 2014. gada 10. jūnijs

jautājums par slēpto cukuru

protams, es saprotu, ka sāls un cukurs ir visur, jautājums cits- vai esat sastapushi cukuru produktā, kurā tā varēja arī nebūt?
Atkal ne tā... skaidrs, ka esat!
Pastāstiet- kur ir cukurs, taču tam nevajadzētu būt?

Šodien ieraudzīju, ka diezgan ievērojams daudzums ir Bonduelle konservētajos zirnīshos- man liekas, ka "Kronim" nav gan. Nevar teikt, ka daudz, taču apēdot kārbu (kas nav grūti un man dažreiz aizvieto pagatavoto ēdienu), tiek apēsta TK cukura. Pilnīgi nevajadzīga, jo cukura pievienoshana shajā kontekstā nekādā ziņā nav obligāta.

Nu, par sulām visi zina, taču es tikai shopavasar beidzot aptvēru, ka mans bērns, kad izdzer litru sulas- ko siltā laikā viņsh mierīgi izdara vakara laikā, apēd 120 g (!!!!), PUSGLĀZI rafinētā cukura.
Tagad maniakāli kontrolēju, lai (ja jau pērkam), tiek pirktas sulas, uz kurām minēts- bez pievienotā cukura. Tādu nav daudz, ja kas.

Pastāstiet- kur vēl? (bet nu runa nav par saldumiem, kuros tāpat skaidrs, ka cukurs ir)

foto no tīmekļa

13 comments:

  1. Sleptais cukurs ir ari parastaja baltmaize,ketcupa,francu sinepes un entajas merces..ja papetitu etiketes, tad gan jau vel atklatos daudz kur.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. nu ja, par shiem produktiem zinu, nevienu no tiem nelietoju. Varētu būt problēma tiem, kas ikdienā ēd baltmaizi, vai ne? Pārējais jau tāds...pa tējkarotei, tur mani cukua klātbūtne neuztrauc. Turklāt pie tomātiem to atbalstu, cukurs pastiprina tomātu garshu:)

      Dzēst
    2. sinepes nevienas bez cukura nepagatavosi

      Dzēst
    3. Nu jā, domāju arī, ka tā nevar būt problēma- cik tad tās sinepes ēd cilvēki. Mani vairāk interesē ikdienas pārtika, kura tiek lietota daudz.

      Dzēst
  2. Nu mūsu pusē visaktuālākās ir sulas, no tām tad arī cenšamies izvairīties. Mums garšo britu stila konservētās pupiņas tomātu mērcē - tur arī dikti jāuzmanās, jo ir varianti, kur ir padaudz cukura klāt. Jā, un daudzos zirnīšu, kukurūzas utt. konservos arī piemanās piešaut cukuru. Nezinu, vai tas kā konservants vai garšas uzlabotājs domāts, bet nu padaudz un nevajadzīgi.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, man ar to pagrūti iet- bērnam negarsho visādi atshķaidījumi, sīrupam nav jēgas- tas pats cukurs. Labi, ka ūdeni dzer, bet nu to, ko viņsh pērk dzershanai pastaigās, vienalga jau neizkontrolēsi..

      Dzēst
    2. Interesants jautājums, bet man vēl lielākas dusmas nekā par cukuru ir par aspartāmu. Ikdienā manējie dzer ūdeni, tēju, pienu, bet reizēm ir jāpērk limonāde - uz ekskursiju vai kaut kādā sakarā - un atrast kaut ko, kur tiešām būtu cukurs, nevis aspartāms, nav nemaz tik viegli. Nu jau es zinu, kuras pudeles man der - limonādēm ar cūku sastāvā viss (vismaz oficiāli) ir kārtībā. Paku sulas savējiem esmu aizliegusi jau sen, ir secināts, ka kaitējuma ziņā tās ir bīstamākas pat par kolu, jo rada ilūziju, ka tur ir jebkas veselīgs, taču meklēju normālus sīrupus, ko viņiem karstajā dienā sajaukt ar gāzētu ūdeni. Ja Pūrei ir labi sīrupi, bet reti kur nopērkami (un dārgi), tad aizvakar nopriecājos, ieraugot Spilvas "limonādes" sīrupu veikalā. Izlasīju etiķeti un biju nikna - visparastākās klasiskās limonādes sīrups ir ar aspartāmu, lai gan šādu pašu limonādi var dabūt arī bez tā. Man ir gadu gaitā radušās veselības problēmas tieši saldinātāju dēļ, un tad labāk, lai bērni izdzer pusglāzi cukura, nekā uzkrāj aknās aspartāmu.

      Dzēst
    3. OOo, tas ir kaut kas jauns prieksh manis! Ļoti interesanti, paldies! Noteikti papētīshu- ko dzer (reti gan, bet tomēr) bērns.

      Jā, Pūres sīrupus arī novērtēju. Dārgi, jā, bet toties sastāvs labs. No sulām atliek ābolu, apelsīnu un viena sarkano vīnogu, visas, liekas, Gutta. Iespējams, Pūres trīslitrenēm arī viss ok, taču to stiepshana un uzglabāshana nav reāla.

      Dzēst
  3. Es arī ignorēju pilnīgi visu,kam pievienots aspartāms-košļājamās gumijas,saldinātie dzērieni(tai skaitā sporta dzērieni),klepus sīrupus utt.Arprātīgi daudz produkti piecūkoti ar šo mēslu.
    Bērniem varu ieteikt gatavot -ogu,augļu ūdeņus(sablenderēt žāvētas dateles(mīkstās) ar ogām un/vai augļiem un ūdeni(parastu vai gāzētu).Otrs variants ir tējas(roibušs mums garšo vislabāk,arī karkade tēja,piparmētra,estragons utt.).Atdzesētai tējai pievieno sablenderētas dateles,var piespiest apelsīnu vai citronu sulu,var pievienot ogas.Abos gadījumos var pievienot ledu vai saldētu sulu gabaliņus.Var pievienot šķipsnu kanēli vai vaniļu.Taisu arī aukstās garšvielu tējas ar citronu.Variēt var bezgalīgi-katrs pēc savas gaumes.Esmu saldinājusi arī ar stēviju,bet ar datelēm mums garšo labāk.Dažreiz izmantoju arī tumšo cukurniedru cukuru vai agaves sīrupu.
    Evita

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Evita, paldies, ļoti interesantas receptes! Ar datelēm nekad neesmu saldinājusi dzērienus, noteikti pamēģināšu!

      Apelsīnu sulu bez piedevām izdevās atrast diezgan daudz gan Rimi, gan Prizmā. Vēl ābolu un sarkano vīnogu.

      Dzēst
    2. Es neesmu pārāk liela žāvēto augļu cienītāja,bet kopš atklāju mīkstās dateles(laikam no Irānas) kārbiņās pa 500-600 gramiem(ir Rimi,Gemosā),no tām gatavoju daudz našķu.Riekstu-dateļu-kakao trifeles,lieku dažos smūtijos,saldinu putras,biezpienu utt.Bieži samaļu dateles,pievienojot nedaudz ūdeni,lai izveidojas tāda kā pastiņa,kuru pēc tam ir viegli iemaisīt ēdienā vai dzērienā.Parastās dateles salduma ziņā neatpaliek,bet viņām ir pacietas miziņas un ne tuvu nesanāk tik labi,kā ar mīkstajām.
      Evita

      Dzēst
    3. Jāaa, Evita, tās dateles kārbiņās ir kaut kas neaprakstāms! Man arī pashlaik viena tāda kārbiņa dzīvo ledusskapī!! Nevarēju noticēt, ka tāds var būt naturālais saldums:))
      Pastas es arī gatavoju, lieku tām garshvielas klāt, te rakstīju=-http://www.meklejotpriekus.blogspot.com/2010/03/zaveto-auglu-pastas.html, bet nekad ar tām nesaldināju dzērienus.

      Dzēst
    4. Man nebija ienācis prātā tādām pastām pievienot garšvielas(chyawanprash ēdusi esmu,bet tas jau cits stāsts).Pašai mīļš smēriņš ir samaltām datelēm pielieku mazliet sāli,diezgan padaudz kakao un vaniļu.Paldies,ka ievietoji norādi uz pastām.Garšvielām varētu vēl piešaut klāt čilli un sanāktu interesants smēriņš pat uz siera uzkodiņām.Turpmāk,dzerot rīta tēju,pārskatīšu Tavus vecos ierakstus.Paldies par kārtējo iedvesmu! :)
      Evita

      Dzēst