pirmdiena, 2010. gada 5. aprīlis

Rupjo kviešu miltu maize

Pēc skatītāju lūgumiem:)
Vajag:
200 gr kviešu miltu (apmēram 1,5 glāze, varbūt nedaudz mazāk)
200 gr rupjo kviešu miltu
20 g svaigā rauga
250 ml remdena ūdens
10 g medus (1 TK)
15 g sāls (nedaudz vairāk par TK)
50 g sēkliņu maisījuma (man- ķirbijs, linsēklas, saulespuķe, griķi, sezams)
Gatavošana: izsījāt kviešu miltus, iztaisīt iedobi, ielikt tajā medu un iedrupināt raugu. Pievienot nedaudz ūdens no sagatavotās ūdens glāzes. Sākt maisīt, pievienojot visu ūdeni, rupjos miltus un sēkliņas. Mīklai jābūt mīkstai, kompaktai. Tad, kad pārstās pielipt pie rokām, pārtraukt miltu pievienošanu. Mīcīšanas beigās pielikt sāli. Mīcīt dažas minūtes, pārziest ar eļļu un atstāt uz pusstundu. Pēc pusstundas izveidot klaipiņu, ar asu nazi iegriezt starus. Pārziest ar sakultu olu (var arī pienu vai krējumu), pārkaisīt ar kaut kādām sēkliņām. Likt un paplātes, atstāt uz stundu.
Sasildīt krāsni līdz 220 C. Likt tajā maizi. Pēc minūtēm 15 samazināt līdz 200 C un pārlikt maizi no paplātes uz restes, lai izveidotos kraukšķīga apakšējā maliņa. Cept vēl kādas 20 minūtes. Atdzesēt uz restes.
Iespaidi: ļoti laba izkdienas maize, blīva un labi der visiem mērķiem:)

6 komentāri:

  1. Tiešām ideāla maize. Tuvākajā laikā iemēģināšu. Jo kā lietotāja zinu, ka pēc šīs maizes reāli vairs nav skaidrs, KĀ var ēst industriāli ceptu (un mākslīgi uzpūstu) maizi.

    AtbildētDzēst
  2. Jā, pārmērīga pietāte pret maizes cepšanu mājās ir ražotāju sazvērestība, fakts.

    AtbildētDzēst
  3. izmēģināju šo maizīti. Pārsteidzoši vienkārši un ātri, ja neskaita gaidīšanas laiku. Arī pati maizīte sanāk vienkārša, bet ļoti garšīga un tāda īsta. paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  4. Noņēmu kaut kādus iestatījumus un tagad vairs neredzu ziņas par komentāriem, šausmas! Atvainojiet, ka reaģēju novēloti. Ļoti priecājos, ka patika!

    AtbildētDzēst
  5. paldies! izskatās laba recepte, vai ir iespējams tikai rupjos kviešu miltus likt, vai arī maizīte tad neturesies?

    AtbildētDzēst
  6. Man nekad nav sanākusi maize tikai no rupjaiem miltiem, man liekas, tas ar lipekļa daudzumu saistīts. Varbūt var vēl nedaudz izmainīt proporcijas par labu rupjajiem- nu, riskēt un 300 un 100, taču garantēt nevaru.

    AtbildētDzēst