svētdiena, 2011. gada 30. oktobris

Helovīns'11

Šokolādes galvaskausi 
Gatavošana: izkausēt šokolādi, uz cepamā papīra nolikt kociņu, ar tējkaroti liet šokolādi, veidojot vajadzīgo formu. Izrotāt. Uz 10 minūtēm likt ledusskapī.
Siera-ķirbja kūka
Vajag (torte 25 cm diametrā):
Pamatnei:
1,2 paciņas šokolādes "Selgas"
50  sviesta, izkausēt
Siera kārtai:
300 g svaigā siera*
250 g ķirbja biezeņa (no krāsnī cepta ķirbja, vēlams izteiksmīga, kā sviesta ķirbis)
100 g saldā krējuma**
70 g skābā krējuma
1/2 apelsīna miza, sarīvēt
1/2 citrona rīvēta miza un sula
4 ĒK gaišbrūnā cukura
1/2 TK kaltēta ingvera pulvera
1,5 RUF želatīna paciņas (tātad- 13 gr)
Gatavošana:
1. Izveidot torta pmatni- rūpīgi samaltus cepumus sajaukt ar sviestu, likt formā ar noņemamo malu, kārtīgi izlīdzināt un cieši piespiest.
2. Sākt gatavot želatīnu (mērcēt, izkausēt, kā teikts instrukcijā uz iepakojuma). Likt traukā visu pārējo, paredzēto siera kārtai- sarīvēt mizu, izspiest citrona sulu. Visu rūpīgi sakult. Turpinot kult, pieliet želatīnu, kult vēl minūti. Liet formā, likt ledusskapī uz pāris stundām.
Komentāri:
*var, protams, Filadelfiju, taču ļoti labs ir "Rimi" svaigais siers- daudz lētāks un arī sastāvs labāks. Var arī citu.
**var mainīt biezeņa, krējuma un saldā krējuma savstarpējās proporcijas, lai tikai apjoms nemainās.
Iespaidi: loti laba torte, viss tajā labi sader. badījos, ka pārāk jutīs ķirbi, tāpēc arī apelsīna mizu rīvēju, taču ja nezinātu, nesajustu- kas dod šo konsistenci un garšu. Otrajā dienā vēl daudz labāka. 

4 komentāri:

  1. Kuuka labaa :) Bet kaa tikt pie kirbja biezena? Pielauju, ka kribi iztira, sagriez gabalos un liek krasnii (cik ilgi un kada temperaturaa?), bet pec tam? Caur sietu, vai sablendereet, un vai kaut kaa jatiek valaa no liekaa skidruma, vai varbut liekais skidrums kraasnii iztvaiko? Ieva

    AtbildētDzēst
  2. Jā, var arī redzēt pēc dekora, kur man roka drebēja:)
    Ar biezeni tieši tā, ka aprakstīji. Vislabāk derēs butternut squash šķirne, tas ir miltains un sauss un garšīgs. Sagriez uz pusēm (var arī sīkāk), izņem sēklas, liec vai nu formā ar vāku, vai nu folijā uz paplātes (var arī bez nekā, taču biezenim nevajag pāržāvēt) un uz stundu cepeškrāsnī, 180 C. Tad nomizo un mīkstumu sablenderē. Lieka šķidruma nebūs.
    Var arī pirms cepšanas nomizot.
    Var arī citas šķirnes ķirbi, taču šis ir labākais kūkām, cepumiem un tml., jo biezenis nesanāk ūdeņains.

    AtbildētDzēst
  3. Ieva, un vēl. Šo biezeni var uzglabāt- var sasaldēt pa glāzei un tad pie vajadzības- šādai tortei nederēs, bet jebkam citam- jā.
    Un arī vairākas dienas stāv konteinerī ledusskapī. Es taisīju sestdien, tātad jau 4 dienas, bet cepumus cepšu rīt vai pat piektdien.

    AtbildētDzēst
  4. Paldies, tieshi taads biezenis arii sanaca! Nemu butternut squash un tiesham - nekada lieka skidruma, loti salds un fantastiskaa kraasaa.
    Ieva

    AtbildētDzēst