Krievvalodīgajā kulinārajā internētā šī ir ļoti populāra aizraušanās- gatavot pēc PS "gostiem"- valsts standartiem, tādejādi mēģinot dabūt vēlreiz bērnības garšas. Receptes vienmēr ir ļoti precīzas, detalizētas un rezultāts nepieviļ. Man šis aspekts (nostaļģiskais) nav īpaši aktuāls, taču dažreiz sanāk, ka uzrunā arī mani. Kā šī recepte- galvenokārt gan tādēļ, ka mājās bija visai maz sastāvdaļu kaut kā cepšanai. Parasti esmu skeptiska attiecībā uz biepiena keksiem- tie vairākumā atgādina biezpiena plāceņus pēc garšas (tas nav nekas slikts, protams, taču labāk izcepu pašus plāceņus).
Šī recepte pārliecināja mani, ka kļūdījos un biju aizspriedumaina. Izcils kekss. Nekāda sakara ar biezpiena plāceņiem.
Recepte- chadeyka.livejournal.com
Vajag: (aptuveni 22 cm ķieģelītim)
150 g miltu
75 g sviesta (mīksta)
165 g cukura
130 g biezpiena (18%)*
2 mazas olas (80 g bez čaumalas)**
1/2 TK cepamā pulvera
pūdercukura pārkaisīšanai
*izmantoju 9%
** nesvēru, taču olas bija ļoti mazas. Ja ir lielas, jāizmanto 1 ola un 1 dzeltenums.
Gatavošana:
Cukuru un sviestu putot ar mikseri 7-8 minūtes, kamēr gaiša kupla masa. Pievienot biezpienu (graudainu iepriekš izberzt caur sietu) un saputot, kamēr mīkla viendabīga. Ieliet olas, kārtīgi sakult. Piebert miltus, kas izsijāti kopā ar cepamo pulveri. Kārtīgi samaisīt. Likt keksa formā, kas iesviestota un pārkaisīta ar miltiem. Cept 170 C 50-60 minūtes. Pārbaidīt ar sērkociņu- tam jāiznāk no keksa vidus sausam. Atdzesēt, pārkaisīt ar pūdercukuru.
Iespaidi: ļoti garšīgs, smaržīgs un tāds... tradicionāls. Iesaku visiem.
Aizraujoši. Man liekas, man konkrēti ar biezpiena kēksiem nav nekādu nostalģisku atmiņu, bet es pilnīgi saprotu tās krievu meitenes.
AtbildētDzēstJā, Diāna, es arī ļoti saprotu šo aizraušanos, tā ir tīra sagadīšanās, ka man pagāja secen daudzas šīs lietas, jo es dzīvoju nu tādā vietā, kur klasiskie padomju laiku gardumi nenonāca:)
AtbildētDzēstTaču jebkurā gadījumā arī man ir lietas, par kurām es interesējos tieši gostu aspektā- biezpiena sieriņi, saldējums, kūka "Kartupelis". Ja tu redzētu, kā meitenes rūpīgi atkārto visas tortes-cepumus un tml.!
Taču mūsu sortiments tomēr nedaudz atšķiras, es maz ko atpazīstu.
Tev kādu garšu gribētos atkārtot no tā laika?
ak jēzus, 18% biezpiens!
AtbildētDzēstNu, tas jau laikam lauku, nē? Stelpes biezpiens ar saldo krējumu ir 18%:)
AtbildētDzēstKo tik nevar atrast, klejojot pa blogiem. :) Šorīt domāju, ka jāuzcep vīram mīļotais kēkss. Pēcāk domāju - kur lai iztērēju biezpienu, termiņš tūliņ beigsies. Re, ku labi, ka ieceļoju te - atrisinājums priekšā. :)
AtbildētDzēstDux, es arī priecājos, ka tā viss sakrita:) Lai lab garšo!
AtbildētDzēstSveiki!
AtbildētDzēstArī es varu liecināt, ka kēkss ļoti garšīgs! Tā kā cepu formā ar apaļu viduci, visas sastāvdaļas dubultoju. Vienīgi olas liku 3 un cukuru mazāk, taču secināju, ka to varētu likt vēl krietni mazāk. Un vēl pierīvēju citrona miziņu. Turklāt, tā kā miksera mūsmājās nav, visu maisīju ar koka karoti, un nekādas vainas! :)
Paldies google un Tev par recepti!
Priecājos, ka garšoja! Nu, man saldā garša ir ļoti mīļa, es cukuru nekad un nekur nesamazinu))
DzēstBrīnišķīgs kekss!!! Es arī piebēru mazāk cukura, taču pievienoju padaudz rozīņu un aprikožu. Garšo lieliski. Kekss vislabākais ir tajā dienā, kad cepts, tad tas ir sulīgs, mīksts un aromātisks. Labā ziņa ir tā, ka pateicoties kompaktajai receptei nekas nepaliek pāri :). Ideāla "ātri, ērti, ekonomiski" recepte.
AtbildētDzēstļoti priecājos! par to cukuru in interesanti- es nekad nesamazināju, taču iespējams tas tāpēc, ka lietoju gaishbrūno damerar'u, tas mazāk salds...
AtbildētDzēst