Recepte-
ArxOnt.livejournal.com
Vajag
(tase=240 ml):
2.5 tases
kviešu miltu
¾ tases
gaišbrūnā cukura
½ tases ķirbja biezeņa
2 lielas olas
1.5 TK cepama pulvera
0.5 TK sodas (es neliku)
1 TK kanēļa
1 TK vaniļas (nesaprotu- kas ir šī vaniļa, piepilināju dažus pilienus
esences)
1/8 TK malta ingvera (liku ½ TK)
Pa šķipsnai muskatrieksta, krustnaglinu, smaržīgo piparu
+
0.5 tases (liku 2/3) valriekstu, rupji sakapāt
1/3 tases kaltētu dzērveņu (neliku)
Gatavošana:
Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 200 C.
Atsevišķi sajaukt olas ar ķirbja biezeni, pirms tam
atliekto malā 1 TK baltuma.
Lielā traukā sajaukt visas sausās sastāvdaļas, pievienot
slapjās, sajaukt lipīgu mīklu. Pielikt riekstus un dzērvenes, apmaisīt. Ilgi
nemaisīt!
Sadalīt 2 daļās, likt uz virsmas, pārkaisītas ar miltiem,
izveidot 2 desiņas, pārlikt uz plāts (ar papīru), nedaudz saplacināt, pārziest
ar olas baltumu.
Cept 40-45 minūtes līdz zeltainai garozai. Atdzesēt.
Ar asu nazi sagriezt 2 cm biezus cepumus (griezt
ieslīpi). Kaltēt cepeškrāsnī 10-15 minūtes 180 C, pa visu apliekot otrādi.
Atdzesēt uz režģa, uzglabāt hermētiskā traukā (var uzglabāt ļoti ilgi)
Komentāri: garšīgi cepumi, cieti, jo paredzēti mērcēšanai- tējā,
kafijā, pienā, garšīgā alkoholā.
Biskotti man jau kādu gadu ir darāmo darbu sarakstā, bet nekad līdz tam nenonāku. Man pat ir ķirbja biezenis, bet biezeņa liktenis, droši vien, būs kļūt par ķirbju zupu VAI ARĪ ķirbju siera kūku, ko grasos izmēģināt jau gadus divus :).
AtbildētDzēstTā vaniļa varbūt ir vaniļas cukurs, es lietoju tādu, kas ir kā pūdercukurs.
Ļoti smuki un dzelteni cepumi sanākuši :)
Ieva
Ieviņ, teju teju jau ķirbis vairs nebūs sezonai atbilstošs! (mēs gan varam mierīgi, tāds sniegs, kā šodien, nav Ziemassvētkos snidzis)
DzēstTaču nosvinēt ziemas beigas ar pēdējo ķirbi- tas būs labi.
Nē, zini, vaniļa nav cikurs, jo 1 TK vaniļas cukura vispār neietekmētu smaržu. Es domāju, ka runa varētu būt par naturālo ekstraktu (nevis sintētisko esenci, kuru lietoju es). Nav arī svaigās vaniļas pārksts saturs, jo to autors vienmēr piemin.
Paldies, jā, biezenis bija no baternata un tāpēc tik dzelteni.
Paldies par recepti! Nezinu kāpēc, bet kad ieraudzīju šo recepti... uzcepu biskotti no Tavas iepriekšējās biskotti receptes :) Sanāca brīnišķīgi. Ar nelielām manām garšvielu variācijām, bet patiešām ļoti labi. Tad nu būs jācep arī no šīs receptes drīzumā :)
AtbildētDzēst:)))) Aija, bet nu kāda starpība- iedvesma taču radās!
DzēstEs gan neesmu īsti gandarīta, jo kuro reizi atsakos no kādas klasiskās receptes, kura izskatās mazāk veselīga, taču rezultātā sanāk tie akurātie saldie cepumiņi, kā Kūkotavā. Domāju- te ir ķirbis, tajos pirmajos, ja nemaldos, rupjie milti- tātad veselīgāki:)
Bet es gribu garšīgākos, nevis veselīgākos (jā, reti, bet mani piemeklē šādas vēlmes:))