pirmdiena, 2013. gada 16. septembris

ļoti rudenīga plūmju-ingvera kūka vai kēkss

Īsti nezinu, kā šo apzīmēt. Pēc struktūras un sastāva un tehnoloģijas- it kā kēkss.(Pasakiet jēl man- tiešām kēkss ir ar garumzīmi? jāmaina iezīme, vai? nu neviens taču ta neizrunā...). Bet nu oriģinālā un pēc skata un pēc tā, kā tagad sauc lietas- kūka... Nezinu.
Ļoti laba recepte no GoodFood septembra numura, no sirds iesaku! Mans tulkojums- atstāstījums.
Vajag:
sviests cepamās formas pārziešanai
2 ĒK gaišbrūnā (damerara) cukura
500 g plūmju*
Mīklai:
175 g sviesta
175 g tumšā muskovado cukura**
140 g zelta sīrupa
2 olas, sakult
200 g piena
300 g miltu ar cepamo pulveri***
1/2 TK sodas (man nebija)
1 ĒK malta ingvera
1 TK mixed spice (es ieliku TK sajauktu kopā kanēļa, krustnagliņu, muskatrieksta, kardamona)
*plūmes nesvēru, liku tik, cik vajag, lai blīvi noklātu formas apakšu- domāju, tie bija vairāk par puskilo)
**nebija, aizvietoju ar Dansukker farīna cukuru. Izteiksmīgs cukurs vajadzīgs obligāti!
***paskatījos uz cepamā pulvera iepakojuma, ka tas domāts kilogramam un pieliku trešdaļu iepakojuma
Gatavošana:
1. Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 180 C. 23 cm diametra veidni**** nedaudz iziest ar sviestu, ieklāt cepamo papīru, bagātīgi pārziest ar sviestu, pārkaisīt ar tām 2 ĒK gaišbrūnā cukura, noklāt ar pārgrieztām uz pusēm plūmēm (bez kauliņiem:)) ar griezumu uz leju.
2. Katliņā izkausēt sviestu, muskovado cukuru un sīrupu, apmaisot, uz ļoti lēnas uguns, kamēr viss viendabīgs un sakusis (neuzvārīt, protams). Atdzesēt 10 minūtes. Tad pievienot olas un pienu, samaisīt.
3. Izsijāt miltus ar garšvielām, sodu, sajaukt ar sviesta sīrupu, samaisīt, kamēr viendabīga mīkla (būs samērā šķidra).
4. Liet pāri plūmēm, cept 45-55 minūtes, kamēr stingrs un sērkociņš iznāk sauss.
5. Atdzesēt 10 minūtes veidnē, tad akurāti apgāzt uz restes***** un atdzesēt.
Var uzglabāt cepamajā papīrā un folijā ledusskapī 5 dienas.
**** nu, manai gaumei- labāk lielāku, lai nedaudz plānāks (teiksim, 25-26 cm forma. Varbūt tad būs jāpiekoriģē cepšanas laiks)
*****nevajag, tek cauri, apgāziet uz šķīvja.
Komentāri: monumentāls apraksts par ļoti vienkāršu kūku. 3 netīri trauki, saprotamas un vienkāršas darbības. Nedaudz laikietilpīga, bet nekā paranormāla.
Iespaidi: superkēkss! Smaržīga, garšvielaina un sviestaina mīkla (ko var cept kā mafinus un, domāju, ar āboliem. Žurnāla piedāvātā alternatīva-avenes gan mani neiedvesmo) un daudz plūmju- ideāli. Nākamajās dienās ne ar ko ne sliktāka. Nav ļoti diētiska, jā, bet nu kēkss ar sviestu vienalga ir garšīgāks par liesām alternatīvām. Un garša ļoti piesātināta- ar vienu šķēli pietiek. Mana stratēģija ir cept šādas lietas ciemiņiem. Tu cep to, ko gribi, dabū garšīgu kūkas gabalu, bet pamata daudzumu apēd un aiznes līdzi citi un tev nav kārdinājumu. Parmērīgu:)

8 komentāri:

  1. Atbildes
    1. vai ne? elementāras darbības un sanāk liela svinīga kūka. Es vienu rītu ekstraagri piecēlos un uz 9iem, kad atnāca pie manis viešņas:) kafiju padzert, bija kūka- sajutos megasaimniece:))

      Dzēst
  2. Paldies par recepti. Neiedomājami garda kūka!:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es ļoti priecājos!
      Manuprāt, arī nav sarezģīta.

      Dzēst
  3. Paldies! Kūka ir lieliska, ciemiņi noēda līdz pēdējam gabaliņam un vēl prasīja :)

    AtbildētDzēst
  4. Gandrīz vai jāraud.Kūka kā radīta man,bet esmu uzsākusi diētu.Tagad cenšos izdomāt,kam par godu es tādu varētu uzcept,lai man tiktu tikai viens gabaliņš.Plūmes un garšvielas-pasakains salikums.Tā vien gribas ierausties zem pleda ar karstu tēju un gabaliņu šīs kūciņas...Paldies par receptīti!
    Evita

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Evita, šī pretruna mani vienmēr nomāc- laiks kā radīts pledam-grāmatai-kūkai, taču visgaršīgākās kūkas ir tās, kas nosēžas uz sāniem...

      Šo, protams, par diētisku nenosauksi, taču sanāk liela. Nekādā gadījumā nedrīkst cept, ja nenāk ciemiņi!
      Taču tā nezaudē īpašības kādas 4 dienas, ļoti ērti.

      Dzēst