pirmdiena, 2014. gada 16. jūnijs

ideālie макароны по-флотски/makaroni flotes gaumē

vai arī jums ir zināms cits nosaukums? Man nav, tāpēc pagaidām būs tāds.
Šis ēdiens, protams, nevar tikt uzskatīts par pārāk veselīgu- gaļas un miltu savienojums. Taču tas ir vienkāršs, ātrs, garšīgs un to ēd bērni. Tadi 13-gadīgi puikas, kas pavada ārā 8-9 stundas ārā un tad viņiem vajag ceptu ziloni. Un nekādas ne pupiņas un gurķīšus. Un līdz ar to, ka mans bērns ēd tikai maltu gaļu un cepeškrāsns man pašlaik nav pieejama, meklēju izeju.
Un nepārspīlēsim arī- tauku daudzums neliels, par ilgstošu cepšanu eļļā arī nav runas.

Es nonācu pie ēst gatavošanas ne tā, kā normāli cilvēki- caur vecāku ģimeni, bet savādāk, un situācija ir tāda, ka es protu simts veidos izcept siera kūkas un pagatavot daudz sarežģītu un eksotisku ēdienu, taču neprotu elementāras lietas- tādas, ko pati ēdu skolas gados. Protams, makaronus flotes gaumē var pagatavot bez receptes, taču kā jau ļoti daudziem klasiskajiem ēdieniem- tiem ir visai konkrētas proporcijas.

Un te es atradu krievvalodīgajā tīmeklī pavāri. Nevis blogeri, kā es, bet pavāri. Un nevis TV vai restorāna pavāri, bet tādu, kas 20 gadus strādājusi kafejnīcās un kurai patīk tas, ko viņa dara. Un atsauksmes liecina- šī ir īstā.
Un tagad es taisos gatavot pēc viņas receptēm dažus pamata ēdienus un paskatīties- vai ir labi un vai tas atrisinās pusaudža ēšanas specifiskās prasības (daudz, sātīgi, vienkārshi un veselīgi).

Ak jā, pavāre- viņas lapa. Tur ir arī fotorecepte, ja vajag.
Vajag:
400 g makaronu (sausā veidā, radziņi)
400 g liellopa gaļas (man bija jauktā, labāk, protams, liellops)
100 g sīpolu (3 mazi), sagriezt plānos pusgredzenos
2 ĒK tomātu pastas***
4 ĒK eļļas*
2.5 TK sals
1/2 TK maltas paprikas**

*es izmantoju 1 ĒK. Ne tāpēc, ka neuzticos receptei, bet tikai tāpēc, ka zinu- mūsu gaumei vairs tāds daudzums neatbilst.
** man vienmēr prasās asums, pieliku vēl ievērojami daudz maltu piparu maisījuma
*** es liku Pūres tomātu mērci ar ceptiem ķiplokiem, ļoti labi derēja

Gatavošana:
Uzvārīt 2 l ūdens, pielikt 2 TK sāls, izvārīt makaronus saskaņā ar instrukciju.
Likt caurdurī, tad atpakaļ katlā.
Uz pannas eļļā uz mazas uguns apcept sīpolus līdz gatavībai, pārlikt trauciņā, tajā pašā pannā likt malto gaļu, cept, drupinot ar lāpstiņu, kamēr pilnībā mainīs krāsu (uz gaišbrūnu). Minūtes 10, domāju. Pielikt vēl 1.5 TK sāls, piparus, sīpolus, tomātu pastu, cept 2 minūtes, sajaukt ar makaroniem. Viss.

8 komentāri:

  1. Vai, paskatījos to linku, ieraudzīju zivju soļanku un uzreiz iepatikās tā lapa! :) Manā darbā (bērnu dārzā) taisa zivju soļanku, nu, protams, ne no triju veidu zivīm, kā šajā receptē, bet vienkāršāku- mans mīļākais ēdiens :)
    Un kāpēc gan kādreiz nesataisīt flotes makaronus!? :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, Aija, lapa ir labā! Zivju soļanku nezinu, ļoti interesanti!
      Jāsaka, shorīt pēc viņas receptes izcepu biezpiena plāceņus- apsolūti ideāli, viena fobija mazāk manā sadzīvē:))

      Dzēst
    2. Aija, Tu strādā bērnu dārzā? Man likās, ka esi eks-bankas darbiniece vai kaut kā tā, bet tagad- rokdarbniece... Izrādās vēl arī bērnu dārzs!

      Dzēst
    3. Esmu gan eks-flautas skolotāja, gan eks-Rīgas Fondu biržas darbiniece. Tagad- mamma, rokdarbniece un lietvede bērnu dārzā (kas ir gandrīz tas pats, ko darīju biržā... bet tas bija citā dzīvē :) ). Nav daudz iestāžu, kur var strādāt uz pusslodzi un mēģināt to apvienot ar mājas un bērnu ''loģistiku" :)

      Dzēst
    4. Flautas skolotāja! Skaisti! Jā, to es zinu, es strādāju skolā arī tāpēc, ka tas ir ērti apvienojams:)

      Dzēst
  2. O, zinu šo ēdienu! Un no Pavāres lapas uzzināju arī, ka krieviski un zviedriski maltā gaļa ir viens un tas pats vārds - "faršs".
    Vēl, Tevis aprakstītās pusaudža ēšanas prasības ļoti atbilst manām prasībām :)). "Vai tu gribi ēst daudz, vai ļoti daudz?" :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ieviņ, tev shis neder, tu jau gaļu neēd:)

      Par pavāri- zini, nekad pati nepievērstu uzmanību shādai lapai. Gan vizuāli, gan saturiski liktos svesha. Biju aizspriedumaina.

      Smieklīgi par farshu!

      Ā, es vispār esmu atmetusi ar roku shim apsvērumam- ēdiena daudzumam. Gribu apēst daudz- apēdīshu daudz.

      Pazīshanos ar pavāri turpināshu. Biezpiena plāceņi bija ideāli, tagad pēc 5 minūtēm ieshu cept bērnam pankūkas. Bet neko nefotografēju, to vēlāk, tūlīt jau atvaļinājums sāksies.

      Dzēst
  3. Grildesiņas vispār ir mana atbilde bērna pērkshņajam badam:)) Tikai arvien meklēju tādas, kurāu sastāvs ir pēc iespējas īsāks:)

    AtbildētDzēst