piektdiena, 2010. gada 6. augusts
positivus 2010
Man ne visai patika šis festivāls muzikālajā ziņā- pārāk daudz gaudulīgu angļu zēnu un šausmīga nojauta, ka tas viss iet uz indie folka pusi. Ceru, ka kļūdos. Taču karstums bija mērens, Muse- izcils, cilvēki- relaksēti, bērnu istaba- ārpus kritikas. Domāju, daudzi sapratīs- kas tieši bija "ārpus"- tur bērni varēja atrasties līdz 1iem naktī, tika apčubināti, izklaidēti un nodarbināti...
Vēl gribēju piebilst, ka "'Rakaros" ir nožēlojamākās brokastis visā manā viesnīcu biogrāfijā:) Vispār apšaubāma vieta.
Lūk, Muse. Filmējusi, protams, neesmu es.
skones ar upenēm
1. Visiem produktiem (sviestam, pienam, arī ogām) ir jābūt aukstiem. Tas ir svarīgi- it īpaši gatavojot šovasar.
2. Procesam jānotiek ātri- nekādas pārcentības un ilgas mīcīšanas. Skones fantastiskā struktura sanāks tikai, ja drupačas, no kurām tiek veidota mīkla, netiks izkausētas un pārmīcītas. Ļoti labi der dubultais zaļumu nazis. Laikam arī blenderis- taču tā krūzes mazgāšana mani neiedvesmo.
3. Ļoti ērti ir taisīt mīklu iepriekšējā vakarā (kad vairs nav karsts) un cept no rīta (kad vēl nav karsts). Šinī gadījumā es izveidoju skones, lieku uz paplātes un paplāti bāžu ledusskapī.
4. Skonēm jābūt biezām- dažādās receptēs biezums variējas no 2,5 līdz 5 cm. Man liekas, optimāls ir kādi 4. Lai to mierīgi varētu pārgriezt, ja vēlas. Skones var bt apaļas (ap 5 cm diametrā), četrkantīgas (ap 6 uz 6) vai trīsstūra (kā šīs). Tās ēd pārgriežot horizontāli un vidū lietkot džemu, putukrējumu vai maskarpones veida biezpienu/sieru. Vai arī negriežot un neko neliekot- arī labi:)
5. Tiek vienmēr ļoti uzstāts, ka skones ēd TIKAI gatavošanas dienā. Es teiktu, ka tās, kurās ir daudz sviesta un saldais krējums, tiešām ir fantastiskas tikai pirmajā dienā. Par pārējām lielu atšķirību nesajutu.Recepte no www.joyofbaking.com, nedaudz vienkāršota (oriģinālā tā vēl tika pārkaisīta ar kanēļa drupačām, man tas likās lieki)
2 tases (260g) miltu
1/3 tases (65g) cukura
2 TK cepamā pulvera
1/8 TK sāls
6 ĒK sviesta (85 g), auksta, sagriezt
150 g upeņu
1 ola
daži pilieni vaniļas esences
½ gl piena
Gatavošana:
Sajaukt miltus ar cukuru, cepamo pulveri, sāli un sakapāt ar diviem nažiem/sasmalcināt blenderī/sarīvēt ar rokām līdz vienmērīgām drupačām. Es šim nolūkam izmantoju zaļumu dubulto nazi (tagad rimi akcijā arī tāds ir)- ļoti ērti.
Akurāti pievienot ogas.
Citā trakā sajakt pienu ar olu un vaniļu.
Pievienot sausai masai šķidro. Maisīt akurāti un maigi tikai līdz tam, lai viss saliptu kopā, ne ilgāk.
Pārkaisīt galdu ar miltiem, izlikt mīklu. Pārkaisīt mīklu ar miltiem. Mīkla būs lipīga. Akurāti saplasināt un izveidot apli- apmēram 18 cm diametrā, apmēram 4 cm biezu. Sagriezt radiāli 8 šķēlēs, pārziest ar pienu.
Likt uz paplātes (protams, ar cepamo papīru), 205 C, 18-22 minūtes.
Atdzesēt uz restes apmēram 5 minūtes un tad ēst.
ceturtdiena, 2010. gada 15. jūlijs
Liepāja' 2010
Tātad, par Liepāju.
Esmu to redzējusi visos iespējamos gadalaikos, taču šogad, kad manāmi palielinājies pamesto namu skaits, labus restorānus vairs par tādiem saukt nevar un vakaros ielas ir tukšākas, nekā pirms gada, secinu, ka Liepājai šausmīgi piestāv karstums. Tas nemaz nav tik pašsaprotami, jo Rīgu, piemēram, tas neizdaiļo. Bet Liepājā pēršņi var atrast vidusjūras reģionu krāsas un noskaņas un tad apskrubinātie koka pagalmi ar tumšādainām sievietēm mežģiņu kombinācijās, kuras smēķē pie loga, liekas visai loģiski. Kaķu daudzums (vienā vakarā pa ceļam uz mājām saskaitījām ar bērnu 39), brīvi pa ielām skraidošu bērnu, spilgti zilā krāsā krāsotu koku sienu, "dzīvās mūzikas" kafejnīcās, pagalmos izkārtas krāsainas veļas daudzums- viss liecina, ka Liepāja tikai izliekas par parastu Latvijas pilsētu.
pirmdiena, 2010. gada 21. jūnijs
rabarberu pīrāgs bez olām- pirms prombraukšanas:)
(apaļai forma, 25 cm diametrā, iesviestota, pārkaisīta ar miltiem)
100 gr sviesta vai margarīna
150 g cukura
4 TK vaniļas cukura vai 1 TK vaniļas esences
200 gr miltu
4 TK cepamā pulvera (bez kalna)
200 ml piena
2 glāzes 1.5 cm lieluma gabalos sasmalcināta rabarbera
Pārkaisīšanai:
50 g miltu, 50 g cukura, 25 g sviesta, 50 g sasmalcinātu mandeļu
Gatavošana:
Kārtīgi saberzt sviestu ar cukuru. Pievienot nedaudz vaniļas cukura. Citā traukā izsijāt miltus ar cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Pamazām pievienot pienu un sviestu ar cukuru. Likt sagatavotā cepamajā formā, pārklāt ar rabarberiem. Pārkaisīšanai domātos miltus saberzt ar rokām ar cukuru un sviestu- sanāks drumstalas. Pākaisīt ar tām pīrāgu un pa virsu vēl ar mandelēm.
Cept 45 minūtes 180 C.
sestdiena, 2010. gada 19. jūnijs
pēdējās dienas ar internetu:)
Bet nu nekas, laiks pārbaudīt- cik tālu internets ir iekļuvis dzīvē:) Un atpūtināt smadzenes no piesārņojuma.
Taču šodien- krievu mākslinieks Andrejs Remņovs. Ilgi skatījos uz šo gleznu un uztraucos- kas tas ir? Kamēr bloga autore, no kuras uzzināju par Remņovu, uzrakstīja- atgādina Klimtu. Un es nomierinājos, jo tieši šo līdzību nespēju noformulēt. Klimtu atskatījos un at-mīlējos pirms, hm, kādiem 20 gadiem un man pret viņu ir izveidojusies ļoti spēcīga nepatika (it īpaši 90.jos, kad neviens interjera žurnālā eksponētais skaistdzīvoklis nebija iedomājams bez Skūpsta vai Judītes pie sienas. Nevar teikt, ka Remņovs mani dziļi uzrunā, taču man šīs gleznas liekas ļoti dekoratīvas un krāšņas.
piektdiena, 2010. gada 18. jūnijs
Pretēji ir ar Sergeju Maksimišinu. Jo vairāk lasu, klausos, uzzinu, jo lielāka manās acīs ir viņa darbu vērtība (kuru es nespēju, protams, novērtēt ar zinošu aci). Viņš gan nav artfoto pārstāvis, viņš ir žurnālists. Divkāršējs pasaules labākais fotogrāfs. Tādi stāsti ir viņa fotogrāfijās- jebkurai gleznai vai grāmati novēlētu.
pirmdiena, 2010. gada 14. jūnijs
zemeņu krēms ar jogurtu
400 ml samaltu zemeņu (var saldētas un runa ir par apjomu, ne svaru!)
100 ml bezpiedevu jogurta
paciņa želatīna RUF (ražotāju norādu, jo citu nelietoju- šī paciņa paredzēta 500 ml)
pūdercukurs pēc garšas
Gatavošana: pagatavot želatīnu, kā teikts instrukcijā (iemērkt 5 ĒK auksta ūdens uz 10 min., izkausēt ūdens peldē), sajaukt ar zemenēm, jogurtu un pūdercukuru. Atstāt uz 15 minūtēm, tad saputot, liet paredzētajos trauciņos (individuālos, izņemt kā parastu želeju neizdosies), likt ledusskapī, kamēr sastings.
svētdiena, 2010. gada 13. jūnijs
jauna grāmata un jauns ēdiens
Par to, ka šī grāmatu sērija ir pretrunāga, jau esmu rakstījusi. Patīkams noformējums, pieņemama cena, ļoti labas idejas, interesanti un rosinoši ēdieni. Pārsvarā- vienkārši vai pavisam vienkārši. Bet- neprecizitātes receptēs. Pirmajā receptē, kuru es izvēlējos- šajā- jau visādas dīvainības ar gatavošanas laiku un sarakstā neminēto ingredientu uzrašanas. Tāpēc- recepte no grāmatas, taču stāstīta maniem vārdiem un ar labojumiem. Taču par šo vien recepti es piedodu autoriem nepilnības un priecājos ka vēl daudz interesanta atradu grāmatā.
1 glāze dārzeņu buljona (es izmantoju bioveikalā pirktos kubiņus)
1 glāze kuskusa
1 vidējs cukīni, sagriezt 1-1,5 cm lielos gabalos
2 nelieli burkāni, sagriezt 1-1,5 cm lielos gabalos
1 vidējs sīpols, sagriezt plānos pusgrezenos
2 daiviņas ķiploka, sakapāt
400 gr konservēta nuta (turku zirņi), noliet šķidrumu (konservēta rimi nebija, mērcēju- vārīju parastu sauso)
400 konservētu tomātu gabaliņos
pāris zariņi pētersīļu
2 ĒK mandeļu plāksnīšu
1 TK malta kumīna
3 ĒK olīveļļas
sāls, pipari
Gatavošana: katlā uzkarsēt 2 ĒK eļļas, 5 minūtes apcept sīpolu uz nelielas uguns. Pielikt ķiplokus un kumīnu, apcept 30 sekundes. Pielikt burkānus, nutu, tomātus (ar visu sulu), gatavot 9-10 minūtes. Pielikt cukīni, sāli, piparus, gatavot zem vāka 5 minūtes. Pagatavot kuskusu ar buljonu pēc instrukcijas uz kuskusa iepakojuma. Savienot dārzeņus ar kuskusu, pārkaisīt ar sakapātiem pētersīļiem un mandelēm.
A Hawk And A Hacksaw
sestdiena, 2010. gada 12. jūnijs
zemeņu zupa
piektdiena, 2010. gada 11. jūnijs
Rudzu maizītes
Avots-svetilnik_m, livejournal
Vajag:
3 glāzes rudzu miltu (varbūt nedaudz vairāk)
200 gr krējuma
2 olas
0,5 gl cukura (ja vēlaties saldas- es liku nepilnas 2 ĒK)
1 ĒK medus
0,5 TK sāls
1 TK cepamā pulvera
kā arī1 olas dzeltenums pārziešanai (es šādam nolūkam izmantoju krējumu)
Gatavošana:Sajaukt visus mīklai paredzētos produktus. Mīkla būs mīksta un lipīga. Ja tā ir tik lipīga, ka neko nevar pasākt- tad jāpieliek vēl nedaudz miltu. Mīklu likt uz virsmas, kas pārkaisīta ar miltiem. Pārkaisot rokas ar miltiem, sadalīt gabalos un savelt bumbiņas lielas olas lielumā. Saplacināt, likt uz paplātes ar cepamo papīru. Pārziest. Iegriezt ar nazi krusteniski. Cept apmēram pusstundu 200 C.
Iespaidi: jaukas maizītes, struktūra līdzīga ļoti mīkstiem cepumiem. Bērns ēda ar ievārījumu, es- ar sieru, jo man patīk saldenas maizes un siera kombinācija. Brīnījos, ka tīri rudzu milti nerada smagnēju un skābu efektu. Nākamajā dienā arī labas.
ilustrācijas
Līdz šim mans favorīts bija Vladislavs Jerko- latviski "Sniega karaliene" izdota ar viņa ilustrācijām. It īpaši man "Alise Brīnumzemē" patīk.
Bet ne par to. Šodien skatījos pie rīta kafijas mākslinieces Jūlijas Gukovas ilustrācijas un ieraudzīju, ka 80.gados viņa ilustrējusi krieviski izdoto Baltvilku. Piemēram-
pirmdiena, 2010. gada 7. jūnijs
humuss
Zirņus iemērkt pirms gatavošanas ar sodas šķipsnu uz vismaz 12 stundām.
Sasmalcināt blenderī*. Pievienot eļļu, saspiestu ar presi ķiploku, sāli, piparus, citrona sulu. Atšķaidīt ar ūdeni līdz šķidra krējuma konsistencei.
*nezinu, mans blenderis to nespēj, es maļu sezamu kopā ar ķiplokiem un eļļu un arī nedaudz ūdens mazajā blendera krūzē, kas domāta riekstiem- un vienalga tā nesanāk gluda pasta. Pasta būtu, ja samaltu sezamu ar kumīnu kafijas maļamaja, bet nu man vienmēr slinkums to tīrīt. Un man patīk arī, ka paliek sezama kraukšķīgums).
svētdiena, 2010. gada 6. jūnijs
saldējuma kokteilis
Pakusis plombīrs un zemenes - bērnam, bezpiedevu jogurts, ūdens (2 daļas jogurta, 1 daļa ūdens, ilgi putot), sīrups un zemenes - man.
sestdiena, 2010. gada 5. jūnijs
safrāns
Iemesls, īstenībā, ir. Beidzot ieguvu grāmatu, kuru gribēju iegūt tikpat ilgi. Vasanta un Ušas Ladu "Ajurvēdiskā kulinārija".
Izcila grāmata tiem, kuri interesējas par attiecīgo jomu. Maksimāli strukturēta, receptes skaidrotas līdz sīkākai niansei, turklāt- ja interesējaties nopietni- katrai receptei klāt ir iedarība un došām, bieži arī variācijas, komentāri un tml. Normāli pātulkota krieviski. Nu, manuprāt, nav mazsvarīgi arī tas, ka Vasants Lads ir ļoti nopietns ajurvēdas pazinējs un praktiķis.
Šķirstīju es grāmatu un konstatēju, ka ir kādas 5 lietas, ar kurām man nav bijusi darīšana, kuru garšu nezinu un kuras atkārtojas daudzās receptēs. Un viena no tām ir safrāns. Es pat jau biju veikusi tirgus pētījumu:) un konstatēju, ka pie krišnaītiem ir visdraudzīgākā cena- 5,80 par 2 gramiem (salīdzinājumā- Rimi 2,70 par pusgramu). Ak jā, vēl- tas, ko pārdod tirgū un kā cena ir nesalīdzināmi jaukāka- tas nav safrāns. Tās ir klinģerītes. Krāsu vajadzīgo noteikti nodrošinās, taču efektu un smaržu- nē.
Nu tātad- atlika nopirkt.
Nu un tad atlika atrast recepte, ar kuru sākt. Šo izvēlējos, jo viss bija mājās, jo bija vajadzīgas vakariņas, jo nosaukumā bija safrāns:)
Vajag:
1 šķipsna safrāna
1 ĒK ūdens
1 ½ gl basmati rīsu
3 ĒK gī sviesta vai parastā sviesta
4 laura lapas
7 gabaliņus salauztas kanēļa standziņas (apmēram 1 TK ar kaudzi)
½ TK sāls
7 veselas kardamona kapsulas
7 krustnagliņas
4 gl karsta ūdens
Gatavošana:
Safrānu iemērkt ĒK ūdens vismaz uz 10 minūtēm.
Divreiz izskalot rīsus, notecināt. Uzkarsēt katlu uz vidējas uguns, lieciet sviestu. Tad- lauru lapas, kanēli, krustnagliņas, kardamonu, sāli, cepiet minūti.
Samaziniet uguni, pielieciet rīsus un cepiniet vēl 2 minūtes.
Pielejiet karstu ūdeni un ūdeni ar safrānu, sagaidiet, kad vāji burbuļos, vāriet bez vāka 5 minūtes.
Pieveriet vāku ne līdz galam, vāriet vēl 5 minūtes, 1-2 reizes apmaisot.
Samaziniet uguni līdz minimumam, aizveriet katlu ar vāku un gatavojiet 10 minūtes.
piektdiena, 2010. gada 4. jūnijs
siera variācijas
Ideja- buxgalter-sofia.livejournal; Tata, cookschool.ru
jebkurš kūstošs siers (piemēram, Holandes)
rieksti, jebkuri kaltēti augļi (varianti- kaltēti garšaugi, olīvas, kaltēti tomāti, sēkliņas)
Fotogrāfijā- kaltētas aprikozes un rozmarīns.
Gatavošana:
Oriģinālajā receptē sieru vajadzēja izkausēt mikroviļņu krāsnī, kārtot pa virsu piedevas, sarullēt un ielikt ledusskapī. Man šādas krāsns nav, tāpēc-
sagriezt sieru apmēram centimetru biezās šķēlēs, izkārtot uz cepamā papīra kvadrātu, ielikt cepeškrāsnī nelielā temperatūrā (ap 100 C) un vērot- pēc dažām minūtēm siers sakusīs lielā plāksnē. Lieciet virsū vēlamās piedevas, rullējiet desas formā un lieciet ledusskapī uz dažām stundām. Burvīga uzkoda- ērta un garšīga.
ceturtdiena, 2010. gada 3. jūnijs
Tornis
trešdiena, 2010. gada 2. jūnijs
marinēts siers
Viena no Sirmā receptēm, kuras atnāca pie mums uz palikšanu. Dažreiz taisu, kā nākas, ar mocarellu, dažreiz nopērku par daudz "Kleopatras", kurai pat tik daudz garšas nav. Dažreiz taisu ar čerijiem, dažreiz- ar parastiem tomātiem, tos sagriežu uz pusēm, lai viss piesūcas.
Tātad- Marinēta mozzarella, Sirmā recepte.
Vajag:
Mozzarella 7 gb
Tomāti 1 kg
Timiāns 1 bunte
Citrons 1 gb
Ingvera sakne 1 sprungulis
Olīveļļa 100g
Sāls
Pipari
Gatavošana: Sieru izņem no paciņām un nolej sūkalas, ieliec bļodā un pieliec tomātus, piebirdini timiānu, piespied citronu, piegriez ingveru, sāli un piparus. Visu apslaki ar olīveļļu un ļauj mazliet ievilkties. Tas arī viss.
Zorikto Doržijevs
Un tā sanāk, ka visu laiku aizbrienu kaut kur, iegūstu milzu iespaidus, aizmirstu par laiku, darbu, vasaru un tml. Taču es cenšos kontrolēt šo procesu- rīkoju vīkendus bez internēta, vakarus neieslēdzot datoru, darba dienas, kad lasu tikai pie rīta kafijas (fantastiski produktīvas dienas!)
Nu tātad- mans šīs dienas favorīts:)
Burjatu mākslinieks Zorikto Doržijevs. Fantastisks. Šeit ir daudz darbu, var pašķirstīt. Glezna arī no turienes, tās nosaukums ir "Skaistule".
otrdiena, 2010. gada 1. jūnijs
Džims Denevans
44 gadus vecs mākslinieks - sērferis - pavārs - vēl nezinu-kas. Sāka zīmēt, lai pārvarētu personiskās problēmas un aizbēgtu no realitātes (c)
Zīmējumi uz smiltīm
pirmdiena, 2010. gada 31. maijs
Krējuma-apelsīna mafini
250 ml saldā krējuma (ja kas- puse bija 10%)
2 olas
pusglāze brūnā cukura
pusglāze kokosa skaidiņu
1 nomizots apelsīns, samalt
1 TK cepamā pulvera
nedaudz vairāk par pusglāzi kviešu miltu
nedaudz vairāk par pusglāzi rupjo kviešu miltu
liela sauja kaltētu dzērveņu
pusapelsīna miziņa, rīvēta
Gatavošana: sajaukt visas sausās sastāvdaļas, citā traukā- visas slapjās. Sajaukt kopā, ilgi nemaisīt. Ja mīkla par šķidru (konsistencei jābūt kā kunkuļainai mazo pankūciņu mīklai. Vai arī var ar biezu krējumu salīdzināt)
Cept 180 C ap pusstundu. Nu ja, ja ne silikonā- tad iepriekš, protams, iesviestot cepamos trauciņus.
Mafinus ļoti labi papildināja krēms- vienkārši sakults maskarpones siers ar pāris TK zemeņu vai jebkura cita ievārījuma.
sestdiena, 2010. gada 29. maijs
Alessandra Sanguinetti
pirmās zemenes
Un mans bērns izgatavoja zemeņumaizi.
Uz rudzu rikas šķēles vajag bagātīgi uzziest "Filadelfijas" sieru, uzlikt 2 sagrieztas zemenes un pārkaisīt ar pūdercukuru.
ceturtdiena, 2010. gada 27. maijs
Александр Петросян
Aleksandrs Petrosjans ir Pēterburgā dzīvojošs fotogrāfs, viņa fotogrāfijas lielākoties ir ap un par šo pilsētu. Un dažām citām. Ikdienu, detaļām, minūtēm. Manuprāt, viņš nav pārmērīgi stilīgs un nedramatizē, kaut gan bieži viņa fotogrāfijas ir gandrīz biedējošas un bieži- visai skarbas. Neslinkojiet, pašķirstiet kārtīgi šeit.
Mango un zemeņu salāti
Vajag:500 g zemeņu, sagriezt uz pusēm vai ceturtdaļām
1 mango
300 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
1 apelsīna rīvētu miziņu
2 ĒK citrona sulas
2 ĒK cukura
25 g kukurūzas cietes (man liekas, ka var samazināt uz pusi)
4 piparmētru lapiņas (es vairāk izmantoju)
50 g apceptu pīnijas riekstu (ciedru)
Gatavošana:Sajaukt sulu, rīvētu miziņu, cukuru, cieti, uzvārīt maisot un atdzesēt. Sagriezt mango, sajaukt ar mango un zemenēm. Pārliet ar mērci, pārkaisīt ar riekstiem.
Iespaidi: izcili augļu salāti, ļoti garšīgi un atšķiras no apnikušajiem tradicionālajiem savienojumiem.
trešdiena, 2010. gada 26. maijs
kokosriekstu piena zupa
10 minūtes laika un top jauka, maiga un vidēji eksotiska zupa. Kokosriekstu piens man vienmēr ir, jo tas bieži noder plātsmaizēm. Garneles gandrīz nekad nav, taču reizi pusgadā nopērku un tad pēkšņi atrodu saldētavā. Karija pasta- vienīgais, kas var arī nebūt- nu, man parasti ir sarkanā. Esmu vārījusi šo zupu arī ar parasta karija pulvera pāris šķipsnām, taču visiem iesaku iegādāties karija pastu (nopērkama Stokmanā), tā ir nepieciešama arī absolūti visiem, kam garšo indiešu virtuves ēdieni. Recepte no „Labu apetīti” 2004/1. Nedaudz cietusi, jo es to kādreiz atradu vecā žurnāla mājas lapā, tad liku krievvalodīgajā forumā (nu, attiecīgi- tulkoju) un tagad tulkoju atpakaļ. Sastāvdaļu saraksts nav cietis un darbību secība- arī nē, vienīgi, pieļauju, stils.
Vajag:
Katliņā ieliet buljonu, kad uzvārīsies- pievienot fileju, kokosriekstu pienu. Vārīt uz nelielas uguns 2 minūtes. Pievienot atsaldētas garneles (iepriekš noliet šķidrumu), vārīt vēl 5 minūtes. Pašās beigās pievienot piparmētras.
svētdiena, 2010. gada 23. maijs
Plaucētās mīklas kūciņas
Vajag:
200 ml ūdens
100 gr miltu
100 gr sviesta
3-4 olas (atkarībā no lieluma)
½ TK sāls
Gatavošana: ūdeni ar sviestu un sāli uzvārīt, piebērt miltus un enerģiski samaisīt. Noņemt no uguns, minūti pagaidīt, tad pa vienai pievienot olas, pēc katras ļoti intensīvi maisīt, taču nekult! Tad mīklu likt uz paplātes ar cepamo paīru ar karoti vai (fotogrāfijā) ar kulinārā maisa palīdzību. Likt līdz 200-220 C sakarsētā cepeškrāsnī, pēc 15 minūtēm temperatūru samazināt līdz 170-180 C un cept līdz skaistai krāsai. Atdzesēt cepeškrāsnī. Pirmajās 15 minūtēs nekādā gadījumā nevirināt cepeškrāsni! Vispār es neveru līdz atdzesēšanai.Tad var ar kulinārā maisa uzgali izdurt bumbiņas apakšā caurumu un pildīt krēmu. Saldu vai sāļu. Es lieku ar saldo krējumu un pūdercukuru saputotu biezpienu, var arī vārīto krēmu, ja protat pagatavot (man nepadodas).
otrdiena, 2010. gada 18. maijs
Diētiskie mafini
Neko nevar darīt, tāds ir to autornosaukums. Laikā, kad aizrāvos ar diētām, aprēķināju ka patiešām- relatīvi diētiski (runājot par kalorijām). Katrā ziņā, produktu sastāvs nomierina sirdsapziņu un rada sajūtu, ka ēd veselīgus saldumus.
Recepte- Alla, edimdoma,ru
Vajag:
1 gl kefīra
¾ gl auzu pārslu (es lietoju ātri vārāmās ar klijām)
1 ¼ gl miltu
1 TK cepamā pulvera
0.5 TK sodas
1 TK kanēļa
šķipsna sāls
1 ola
1 gl rīvētu ābolu (esmu aizvietojusi arī ar ķirbja biezeni, sarīvētām svaigām zemenēm)
1 ĒK augu eļļas
1/3 gl brūnā cukura
nedaudz vaniļas (esence vai cukurs)
Gatavošana:
Auzu pārslas uz 20 minūtēm iemērkt kefīrā. Traukā sajaukt visas sausās sastāvdaļas. Pievietot kefīru ar auzām, tad olu, eļļu. Samaisīt, taču ne pārāk rūpīgi. Cepamās formiņas ieziet ar sviestu, iepildīt mīklu par 2/3. Receptē nebija norādīts- kādā t un cik ilgi jācep. Mana versija- 180 C, līdz smukai zeltainai krāsai- kādas 40 minūtes (taču tas atkarīgs no krāsns).
Komentārs: uzreiz pateikšu, ka papīra kapsulās konkrēti šos mafinus var cept, ja kapsulu liek iesviestotā formiņā. dažus mafinus var izcept vienkārši dubultā saliktās kapsulās, taču ne šos- pielips. Domāju, ka tas saistīts ar sviesta neesamību receptē.
svētdiena, 2010. gada 16. maijs
muzeju nakts un melleņu kūka
Bet tagad par vienkāršākiem priekiem.
Recepte- Mila, cookschool.ru
Receptē vēl tika aprakstīta smilšu mīkla pamatam, bet nu es, kā parasti, iztiku ar savas atsaldēšanu.
Vajag:
400 g vāpiena biespiena
sestdiena, 2010. gada 15. maijs
Garšaugos marinēta vistas fileja
Vajag:
4 vistas filejas gabaliņi
1 ĒK balzāmetiķa
3 ĒK sakapāta rozmarīna (ja ir kaltētais- pietiks ar 1.5 ĒK)
svaigi malti pipari
rīvēta miziņa no 2 citroniem (šādiem nolūkiem cenšos izmantot bio)
3 ĒK olīveļļas
sāls
20 g sviesta (nevajag, ja gatavojiet ar manām izmaiņām)
1 ĒK sakapātu pētersīļu
3 sakapātas salvijas lapiņas (svaiga man nebūt ne vienmēr pieejama, izlīdzinos ar šķipsnu kaltēto)
2 ĒK sakapātu lociņu
Gatavošana:
Vistas filejas gabaliņus nomazgā, nosusini, ieliec lēzenā traukā. Etiķi samaisi ar rozmarīnu, pipariem, citrona miziņu, salviju un eļļu, pārlej gaļai. Traukam uzliec vāku, novieto vēsā vietā, lai vismaz 6 stundas marinējas. Tad izņem gaļu no marinādes, nosusini, pārkaisi ar sāli, liec karstā sviestā un cep 8-10 minūtes, pēc tam izņem. (sk.*)
Pannā, kur cepta vista, ielej marinādi, uzvāri un pievieno pārējos garšaugus. Pārlej vistai un pasniedz.(sk.**)
*nu, šāds gatavošanas veids man kategoriski neder, tāpēc no šīs vietas- savādāk. Izņemu vistu no marinādes, nenosusinot lieku uz cepamā papīra loksnes, uzlieku biezumus no marinādes, pievienoju visas pārējās garšvielas, salieku papīru kā aploksni un rūpīgi saspraužu ar stepleri. Tad- 200 C cepeškrāsnī, kādas 15 minūtes.
** sk. iepriekšējo piezīmi, posmu izlaižu.
Iespaidi: sulīga gaļa, vienkārši pagatavojama, labs garšvielu komplekts:)
piektdiena, 2010. gada 14. maijs
ananāsu gredzeni
Taču šodien esmu apguvusi lodziņu ielikšanu, tas mani sajūsmina un tāpēc jaunpienācējiem- skaists klips.
Uz tad vēl šodien recepte.
Gredzeni ar ananāsiem
Recepte tik daudz klīdusi krievvalodīgajā tīmeklī, ka autoru nekā nevaru nosaukt. Paldies viņam! Vajag:
Ananāsu gredzeni (kompots)
Kukurūzas ciete
Pūdercukurs
Gatavošana:
Atkausēt mīklu, nedaudz izveltnēt, sagriezt plānās strēmelēs- kādu 2-3 cm platumā. Ar papīra dvieli nosusināt gredzenus, viegli apviļāt cietē. Aptīt gredzenus ar mīklu (izlaižot caur vidu). Likt cepeškrāsnī 200 C, cept, kamēr skaista zeltaina krāsa (varētu būt 20 min.). Pārkaisīt ar pūdercukuru.